Corona virüs ile olan mücadelede alınan yeni kararlar ile tekrar başa dönme yolundayız. Dokuz ay aradan sonra tekrar yeni alınan tedbirler ile mücadeleye devam etmek zorunda kaldık.
Bu duruma gelmemizde günlük vaka sayılarının tırmanışta olması sebep oldu. Vaka sayılarını bir türlü düşüremememizin ana nedeni pandemide gevşek tutulan tedbirler mi yoksa vatandaşın üzerine düşeni yapmaması mı ya da erkenden normalleşmek istememiz mi? İsteyen istediğini düşünebilir.
Bilinen bir şey var ki bu virüs ciddiyetini hiç kaybetmiyor. Mutasyonlara uğruyor, başkalaşıyor, can almaya devam ediyor. En acımasızı da tüm dünya yeni yılın bambaşka bir yıl olacağını ümit etse de yeni yeni virüslerin kapımızda olabileceği söylentileri.
Tüm dünyada toplam vaka sayısının 55 milyonu aştığı, 1,5 milyondan fazla insanın da öldüğü corona virüs salgınında alınan haberler de virüsün bazı ülkelerde mutasyona uğradığına dair. En ciddi olanı ise Danimarka’daki vizonlarda corona virüsün mutasyona uğradığının tespit edilmesiydi.
Bunun sonucunda Danimarka’daki çiftliklerde yetiştirilen 15-16 milyon civarında vizonun telef edilme kararı bile alınmıştı.
Covid-19 hastalığına yol açan SARS-Cov-2 virüsünün vizonlarda görülen mutasyona uğramış ve daha güçlü olduğu düşünülen hali Danimarka’dan sonra ise dört Avrupa ülkesine ve ABD’ye de yayılmıştı.
Bu durumun önüne geçildiğine dair yapılan açıklamalar ise içimize su serpti. Son olarak da bu virüsün geçici hafıza kayıplarına neden oluyor iddiası.
Virüse yakalanan hastalarda hafıza kaybının da görüldüğü iddia ediliyor. Kimi çocuklarının adını hatırlayamıyor kimi yaptığı işe odaklanamıyor… Önüne geçilemeyen bu virüste her gün yeni bir belirti ve semptomla karşılaşılabiliyor, mutasyonlara uğruyor, başkalaşıyor.
Tüm dünya bu virüsün önüne geçememişken uzmanların yaptığı her yeni açıklama yürekleri ağızlara getiriyor. Mesela bunlardan bir tanesi 2021 yılında ciddi bir kızamık salgını görülebileceği.
Buna göre Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsü’nden ve Dünya Sağlık Örgütü’nün kızamık ve kızamıkçık aşıları ile ilgili SAGE Çalışma Grubu Başkanı Profesör Kim Mulholland, bu yıl birçok çocuğun kızamık aşısını olamadığını ve bu durumun gelecekteki kızamık salgınlarını kaçınılmaz hale getirebileceği.
Bunlar uzmanların corona virüs ile ilgili başımıza gelebilecek söylemleri bir de gelecek yıllarda yeni yeni virüsler ile karşılaşabileceğimiz iddiaları var.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ndeki(CDC) araştırmacılar, Bolivya’da Ebola gibi hemarojik ateşe neden olan virüsler ailesinden nadir birinin, insandan insana bulaştığının tespit edilmesi yeni bir virüs mü geliyor endişesi yarattı. Bilim insanları, Chape virüsünün insanlara farelerden geçtiğini düşündüklerini ve vücut sıvıları aracılığıyla yayıldığını açıkladı.
Araştırmacılar, vücut sıvıları ile bulaşan virüslerin yeni tip corona virüs gibi solunum yolu virüslerinden daha kolay yayıldığını söyledi. Şimdilik bu virüs için ciddi bir alarm yok umarım olmazda.
Bilim insanlarının gelecek yıllarda yeni bir pandemi türünün oluşabileceği konusunda uyarılarda bulunduğu diğer bir konu da tavuklardan bulaşabilecek bir salgın. Bilim insanlarına göre, kuşların maruz kaldığı enfeksiyonların “kokteyli”, pandemi potansiyeli taşıyan bir hastalık salgını için mükemmele yakın bir üreme alanı oluşturuyor iddiası.
Uzmanlar, “yüksek bulaşıcılığa” sahip yeni bir kuş gribi virüsünün yanında Covid-19’un hafif kalacağı konusunda uyarıyor.
Umarım bu iddialar iddia olmanın ötesine geçemez. Yeni dünya düzeni yeni yeni virüsler ile tanışmamızın gerekebileceği bir düzen olmaz. Bir seneye yaklaşan bu pandemi süreci insanları fazlasıyla ruhen ve bedenen yordu.
Bu salgın süreci insanın insandan uzaklaşmak zorunda kaldığı bir sınav haline geldi. Bu da bizim gibi sıcak kanlı, insan ilişkilerini koparamayan insanlar için hayli zor sınav.
Hadi artık toplum olarak biraz daha dişimizi sıkalım ve alınan son tedbirlere ilaveten kendimizden de tedbirler ekleyerek bu virüsü bertaraf edelim.
Bu tedbirlere uyulmazsa ileriki günlerde daha sıkı tedbirlerin alınması kaçınılmaz olacak. Bu da sürecin daha da uzaması anlamına gelecek. Herkesin üzerine düşenin fazlasını yapması umuduyla sağlık günler dilerim.