Dünya genelinde koronavirüs vaka sayısı 99 milyon bin 874’e yükselirken, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 2 milyon 122 bin 576’ya ulaştı. Amerika ve Avrupa başta olmak üzere tüm dünyanın gündemi koronavirüs. ABD ve İngiltere’den pandeminin ciddiyetini ortaya koyan açıklamalar yapılıyor. ABD’nin yeni başkanı Joe Biden ve İngiltere İstatistik Ofisi (ONS), Kovid-19 salgını nedeniyle İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek can kaybına ulaşıldığı açıklamalarında bulundular. Mutasyonlar, yeni dalgalar derken birçok Avrupa ülkesi bu virüsün 2023 yılında ancak sona erebileceği öngörülerinde bulunuyor. Tüm dünya bu kadar ayakta iken bu virüsün bazı sektörleri ise bitirme noktasına getirdiği aşikar.
Pandemi tüm dünya düzenlerini ve ekonomilerini bu kadar alt üst etmiş her alanı etkilemişken kuşkusuz en çok etkilenen sektörlerden biri de gıda sektörü oldu. İçinizde en çok insan hareketliliğinin olduğu restoran ve cafelerin peş peşe sıralandığı işlek bir caddeden geçeniniz ya da bir alışveriş merkezinin food court yani yemek alanına uğrayanınız oldu mu bilmem ama oralardaki durum gerçekten vahim. Sadece paket servisi yapabilen dükkanların açık olduğu diğerlerinin ise kepenk kapattığı dükkanların işleyen kira ve giderlerini düşündükçe insan durumunun ne kadar ciddi olduğunun farkına varıyor. Bu kiraların dolar ve euro üzerinden olmaları hele de açık olan dükkanlarda azalan eleman sayısı kapanan dükkanlarda ise işten çıkartılan ya da ücretsiz izne gönderilen çalışanları düşündükçe pandeminin en çok da bu sektörü nasıl etkilediğini görüyoruz.
İşte bu yüzden bu hafta içinde toplanacak olan kabine toplantısına dört gözle bekleyen restoran işletmecileri bir an önce açılmayı bekliyor. 2 milyonu aşkın kişiye ekmek kapısı olan bu sektörün temsilcilerinin hazırladıkları rapora göre açılma süresi birkaç ay daha uzarsa yaklaşık 35 bin işletme bir daha açılmama tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, 700 bin kişinin de işini kaybetme riski bulunuyor.
“Restoranlar bir an önce ‘en sert tedbirlerle’ açılsın, alınan tedbirlere uymayanlar gerekirse kapatılsın” diyen yeme içme sektörü temsilcileri yeniden açılmak için birkaç maddelik teklif ile çağrıda da bulunuyorlar. Bu maddeler şu şekilde: Müşteriler HES koduyla restoranlara giriş yapsın. Aşılamada yeme-içme sektörü çalışanlarına öncelik verilsin, risk en aza indirilsin. Hijyen kuralları en katı şekilde uygulansın burada tavize izin verilmesin. Masalar arası sosyal mesafeye dikkat edilsin, uymayanlar cezalandırılsın. Tarım Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş yapanları ifşa ettiği bir liste gibi, yeme-içme sektöründe kurallara uymayanlar ifşa edilsin.
Bu süreçte işini iyi yapan yani tedbirleri harfiyen uygulayan işletmelerle, tedbirlere uymayan işletmelerin aynı kefeye konulmaması gerekiyor. Evet her şeyin başı sağlık fakat bu dükkanları birer işletme olarak görmenin dışında milyonlarca insanın ve ailesinin geçim kapısı olarak da görmek gerekiyor.
Kepenkleri kapalı olan dükkanların kapılarının ardında neler yaşandığını hissedebilenler bu süreci ortak yaşayanlardır.