Orman, “Belirli yükseklikteki ve büyüklükteki çeşitli ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve hayvanlar bütününü içeren, topraklı alanda genellikle doğal yollardan oluşmuş bir kara ekosistemi” olarak tanımlanıyor. Yani, insandan bağımsız onlarca canlının bir arada yaşadığı bir alan...
Son yıllarda insanların doğaya, başta da ormanlara verdiği zararı göz önünde bulundurduğumuzda, aslında orada yaşayan birbirinden çeşitli bitkilerden, farklı türdeki hayvanlara kadar birçok canlıya zarar vermekte olduğumuzu unutuyor gibiyiz.
Yaşamakta olduğumuz ülkede, ormanlara verdiğimiz zarar, ormanların tahrip olmasına ve buna bağlı olarak ormanlarda yaşayan canlıların da giderek yok olmasına neden oluyor.
Oysaki Türkiye, sıcaklık ve yağış şartları bakımından orman yetişmesine elverişli bir ülkedir ve sahip olduğu doğal şartlar altında hatırı sayılır oranda ormanlarla kaplı olması gereken bir coğrafyaya sahiptir ancak 2019 yılında ortaya konulan veriler, durumun böyle olmadığını gösteriyor bize.
Dünyanın Verisi’nin Orman Genel Müdürlüğü 2019 yılı verilerine dayandırarak oluşturduğu “İllere Göre Türkiye’de Orman Alanlarının İl Yüzölçümlerine Oranları” ve “İllere Göre Türkiye’de Orman Alanları” başlıklı haritalar bize sıcaklık ve yağış şartları elverişli olmasına rağmen Türkiye’deki ormanların, doğal şartlara göre yeterince fazla alan kaplamadığını ortaya koymaktadır.
Öyle ki, Türkiye’nin 2019 yılı verilerine göre sahip olduğu orman alanı 22 milyon 740 bin 297 hektar. Orman Alanlarının İl Yüzölçümlerine Oranlarına bakıldığında da Türkiye’nin genelinde bu oran sadece yüzde 29.15. Yani bugün orman alanlarımız ülke yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 30’luk kısmını kaplamaktadır.
Orman alanlarının il yüzölçümlerine oranının en fazla olduğu il ise, yüzde 67, 31 ile Karabük’tür. Karabük’ü yüzde 66.87’lik orman alanına sahip olan Kastamonu ve yüzde 65.53’lük alana sahip Muğla takip etmektedir.
İllere göre Türkiye’de orman alanlarının en fazla olduğu ilin ise, 1 milyon 146 bin 62 hektar ile Antalya olduğu görülmektedir. Antalya’yı sırasıyla 873 bin 651 hektar ile Kastamonu, 835 bin 534 hektar ile Mersin ve 829 bin 309 hektar ile Muğla izlemektedir.
Bu sayıları orman alanlarının duruma dair güncel bilgiler vermek adına yazdım ama burada asıl dikkat çekmek isteğim nokta orman alanlarımızın ülke yüz ölçümünün sadece yüzde 29.15’lik kısmını kaplıyor olması.
Oysa Türkiye’nin sahip olduğu doğal şartlar altında bu oranın yüzde 80-85’lerde olması gerekiyor ama maalesef Türkiye’de ormanların çeşitli sebeplerle tahrip edilmesi, tarla açmak, hayvan otlatmak ve odun ihtiyacını karşılamak için ormanların bilinçsizce kullanılması ve son yıllarda gözle görülür şekilde artan orman yangınları, ülkemizin orman alanı potansiyeline de darbe vurmaktadır.
Görünen o ki biz insanlar, bizden bağımsız olarak ormanlarda var olan canlılara zarar verdiğimizde ve doğayı kendimize göre şekillendirmek için onu tahrip ettiğimizde, nefes almamızı sağlayan alanları da birer birer yok ediyoruz.