Günümüzde teknoloji, her geçen gün üstüne koya koya ilerliyor. Otomotivden tutun da elektronik eşyalara dek bu gelişme gün geçtikçe katlanıyor.
Bunu anlamak için on yıl önceki ve 20 yıl önceki teknolojik gelişmelere bakmak yeterli olur. Mesela 2000 ile 2010 yılı arasındaki gelişmeler ile 2010 ile 2020 arası gelişmelerin arasında dağlar kadar fark var. En basitinden ceplerimizde duran telefonlara bakalım. Nereden nereye değil mi?..
Bu teknolojik gelişmelerin belki de en önemli olduğu sektör ise savunma sanayisidir. Malum, savunma insanın doğal ihtiyaçları arasında. Bu ihtiyaç insan bazında nasıl doğal ise devletler bazında da aynı şey geçerli. Hele ki bizim gibi jeopolitik ve jeostratejik açıdan kritik bir coğrafyada ikamet ediyorsanız…
Ülkeler kendilerini korumak için (bazen de bu amacın hayli dışına çıkarak) silahlanmaya büyük önem gösteriyorlar.
Harcama kalemlerine bakacak olursak silahlanmaya atfedilen önemin ne kadar yüksek olduğunu görebiliriz.Bugün kullanılan birçok teknoloji de zaten askeri çalışmalar sonucu ortaya çıkıp sonrasında sivillerin de kullanımına sunulmuştur.
Türkiye’de savunma sanayisi her geçen gün giderek büyümekte, dışa bağımlılık azaltılmaya çalışılmakta. Bunu için var olan şirketlerimizin de giderek kendilerini geliştirmesini gururla izlemekteyiz.
Bu ifadem hamasi bir ifade değil. Zira dünyanın en prestijli savunma sanayisi listesi kabul edilen ‘Defense News Top 100’ listesinde Türk şirketleri her geçen gün yükseliyor.
Başı, şaşırılmayacak şekilde Amerikan şirketleri çekiyor. F-22, F-16, F-35 gibi en çok bilinen savaş uçaklarının üreticisi Lockheed Martin listenin zirvesinde yer alırken, onu sırasıyla Boeing, General Dynamics, Northrop Grunman ve Raytheon Company izliyor.
Çinli şirketler ise son yıllardaki ataklarıyla listedeki yerini güçlendiriyor. Buna göre, listenin 5 ile 22’inci sıraları arasında tam 8 Çinli şirket var.
Bizi en çok ilgilendiren ise gayet tabii Türk şirketlerinin durumu. Şirketlerimizin bu yıl listede yükselişini sürdürdüğünü ifade etmiştik. Askeri ve sivil haberleşmeden elektronik harp sistemlerine kadar birçok alanda başarılı çalışmalarıyla bilinen ASELSAN, 2006’da 93’üncü sıradan girdiği listede, bu yıl 52’inci sıraya yükseldi. ASELSAN’ın cirosu, 2017 yılından bu güne ise yüzde 26 arttı.
Anka, Atak, Hürkuş gibi bilinen projelerin geliştiricisi ve aynı zamanda listenin başında yer alan, aynı zamanda Lockheed Martin gibi dev şirketler için üretim yapan TUSAŞ ise listede gerilemesine rağmen kendine 69’uncu sırada yer buldu.
Son yıllarda cirosunu bir hayli artıran STM Savunma Teknolojileri Mühendislik Ticaret AŞ. ise 8 basamak yükselerek 85’inci sırada yer aldı.
Türk ordusunun vurucu gücüne çeşitli füzeler üreterek katkı veren ROKETSAN ise bu listede yükselişte olan şirketlerimiz arasında. ROKETSAN söz konusu listede 7 basamak yükselerek 89’uncu sırada kendine yer buldu.
Daha nice şirketimizin bu listede üst basamaklarda yer bulması gelecek adına temennimdir. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalınız.