Hatırlayacak olursanız geçen hafta kullanıcısı olduğum GSM operatörü ile aramda yaşanan problemi sizlerle paylaşmıştım.
Kısaca bahsetmek gerekirse, GSM operatörü faturanın zamanında ödenmemesini gerekçe göstererek önce hattımda kısıtlamaya gitmiş, daha sonra ‘hat kapama-açma ücreti’ adı altında yaklaşık faturam kadar bir bedel çıkarmıştı bana.
Ben de bu ‘hat kapama-açma ücreti’nin alenen soygun olduğunu, bu uygulamanın ne hukuken ne de yönetmelik olarak yasal olmadığını ifade etmiştim ve eklemiştim ‘Hakkınızı arayın!’.
Bu tür kanunsuz uygulamalarla sadece ben değil on binlerce kişi karşı karşıya kalmış, kalmaya da devam edecektir muhtemelen.
Fakat kullanıcılar bazen uğraşmak istemediği için, bazen hak arama konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklar için yahut bazen de ‘astarı yüzünden pahalı olur’ gibisinden bir anlayışla bu tür uygulamalara itirazda bulunmuyorlar.
Daha doğrusu boşa bir uğraşla kullanmış oldukları operatörlere münakaşa içerisine giriyorlar. Boşa bir uğraş diyorum çünkü hiçbir operatör öylece bu meblağdan vazgeçmek istemez, istemeyecektir.
Peki ne yapmalıyız? Tüketicinin karşılaşmış olduğu bu tür problemlerin de çözümü için 1995 yılında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’la tüketici hakem heyetleri kurulmuştur. Tüketici olarak satıcı ya da sağlayıcı ile karşılaşılan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyetleri söz konusu uyuşmazlığın hızlı ve masrafsız çözümünü sağlamaktadır.
2020 yılı itibarıyla Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurulara, büyükşehir statüsünde olan illerde değeri 6 bin 920 Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, yine büyükşehir statüsünde olan illerde değeri 6 bin 920 Türk Lirası ile 10 bin 390 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri ve büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde ve bağlı ilçelerde değeri 10 bin 390 Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri bakmaktadır.
10.390 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar için ise tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz; söz konusu başvuruların tüketici mahkemelerine, tüketici mahkemeleri bulunmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerine yapılması gerekmektedir.
Tüketici hakem heyetlerine başvurular; şahsen, posta yoluyla veya e-devlet kapısı üzerinden de yapılabilir. İtirazınızın kabul görmesinde ve lehinize karar çıkmasında belgeleri eksiksiz doldurmanız önemli olacaktır. Bunu dikkate almanızda fayda var.
Tüketici Hakem Heyetlerine giden uyuşmazlık konusu en geç altı ay içerisinde görüşülüp karara bağlanır. Başvurunuzun takibini e-Devlet üzerinden TÜBİS kanalı ile yapabilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyetlerinin kararları her iki taraf için de bağlayıcı niteliktedir. Heyetin verdiği kararlara ise 15 gün içerisinde itiraz edilebilir.
Unutmayınız ki hak verilmez kazanılır. Kazanmanın yolu da uğraştan, işin peşini bırakmamaktan geçer. Bilinçli tüketicinin çok olduğu yerde de bu tür problemlerle karşı karşıya kalma olasılığınız azalır. Haftaya görüşmek dileğiyle esen kalınız.