ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR








Erdoğan'dan taziye telefonları
Erdoğan'dan taziye telefonları
Duayen foto muhabiri Ara Güler hayatını kaybetti
Duayen foto muhabiri Ara Güler hayatını kaybetti
Pursaklar’ın temizliği vatandaşın huzuru için gece gündüz mesai
Pursaklar’ın temizliği vatandaşın huzuru için gece gündüz mesai
1200 rakımda oba kültürünü yaşatıyor
1200 rakımda oba kültürünü yaşatıyor
Görme engelli Alman şarkıcı Türkçe şarkı söylemek istiyor
Görme engelli Alman şarkıcı Türkçe şarkı söylemek istiyor

Gülçin KARLI

TATLI ZEHİR
28 Temmuz 2018 Cumartesi

Zamanla tüketim alışkanlıklarımız değişti ve hazır, paketli gıdalara yönelir hale geldik. Markete ya da alışverişe gittiğimizde paketlenmiş hazır gıdalardan birkaç tane alıp eve dönmediğimiz zaman yok denecek kadar az. 


Peki aldığımız ürünlerin içindekiler kısmına hiç bakıyor muyuz? Maalesef çoğumuz bakmıyoruz ve baksak bile içeriği hakkında bilgi sahibi olmaktan kaçıyoruz. Aldığımız yiyeceklerde birçok katkı maddesi var. Çoğunun adını bile bilmiyoruz. Bir kısmında da katkı maddesinin ismi yazmıyor, onun yerine belli kodlar veriliyor. Zararları saymakla bitmeyecek olan katkı maddelerinden biri ve belki de en önemlisi yapay tatlandırıcı olarak karşımıza çıkan “aspartam”. 


Bu tatlandırıcı toz şekerden 180 kat daha tatlı. Bunu öğrendiğimde ben de “bu kadar da olamaz” demiştim. Ama maalesef gerçekler böyle. Aspartamın nasıl keşfedildiğine gelirsek; 1965 yılında ülser ilacı üzerinde çalışan bir kimyager tarafından keşfedildi ve  AB ülkelerinde E951 koduyla kullanılıyor. Aldığımız ürünlerin içindekiler kısmında aspartam yazmasa bile bu kodu gördüğümüzde onun aspartam olduğunun bilincinde olmalıyız. 


Aspartamın zararlarından bahsetmek gerekirse; aspartam FDA’ye (U.S. Food and Drug Administration–Sağlık Bakanlığı’na bağlı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) göre tüm bildirilen gıda katkı maddeleri yan etkilerinin yüzde 75’ini oluşturmakta. Yapılan araştırmalara göre aspartamın sebep olduğu belgelenmiş 90 tane semptom var ve bunlardan bazıları: baş ağrısı, migren, baş dönmesi, nöbet, bulantı, uyuşma, kas spazmları, kilo artışı, deri döküntüsü, depresyon, yorgunluk, sinirlilik, çarpıntı, uykusuzluk, görme bozuklukları, işitme kaybı, nefes zorluğu, anksiyete atakları, konuşma bozukluğu, tat kaybı, tinnitus (kulak çınlaması), vertigo, hafıza kaybı ve eklem ağrıları. Aspartamın yan etkilerini inceleyen bilim adamları ve doktorlara göre beyin tümörleri, MS, epilepsi, kronik yorgunluk sendromu, Parkinson, Alzheimer, mental gerilik, lenf kanseri, lösemi, doğum kusurları ve diyabet aspartam kullanarak tetiklenebilir ya da ağırlaşabilir.


İtalya’daki Ramazzini Vakfı’nın 2005 yılında yaptığı deneylerde aspartamın farelerde kansere yol açtığı tespit edildiği iddialar arasında. Bin 500 farenin yemeklerine Dünya Sağlık Örgütü tarafından öngörülen tüketim miktarı olan kilogram başına 40 miligramın yarısı, yani 20 miligram yapay tatlandırıcı eklenmiş. Bir süre sonra farelerin kansere yakalanma oranlarında ciddi artış olduğu tespit edilmiş. 


Sıcaklık arttıkça moleküler yapısı bozulduğundan pişmiş ürünlere aspartam eklemek ya da aspartamla yemek pişirmek de sakıncalı görülüyor. Dünyada yaklaşık 6 bin hazır yiyeceğin içinde aspartam bulunuyor. Aspartamın tercih edilmesindeki en önemli neden ise ucuz olması. Örneğin; bir tepsi baklavada 2,5 kilogram şeker kullanılır, bu miktar ortalama olarak 12 liraya denk gelirken, sadece 50 kuruşluk aspartam ile aynı tat elde edilebilir. Aspartam içeren gıdalara baktığımızda birçok üründe yapay tatlandırıcı olarak aspartamı görebiliriz. En çok kullanılan ürünler ise diyet kolalar veya diyet adı altında satılan meşrubatlar ve meyveli içeceklerdir.


 Aldığımız şekersiz cikletler, şekerlemeler, nane şekerleri, çikolatalar, reçeller, kahvaltı gevrekleri, yoğurt, meyveli sütler, meyveli yoğurtlar, dondurmalar, soslar, marmelatlar, tatlandırılmış soğuk çaylar, hazır kahveler ve piyasaya sürülen bazı ilaçlarda aspartam kullanılmaktadır.


Maalesef aldığımız ürünlerin içeriğinde aspartam yazısını görsek bile aldığımız çoğu üründe kullanılan aspartam miktarına dair bir bilgi yazmıyor. Ve bence yapay tatlandırıcılara her zaman şüpheyle yaklaşmalıyız ki, konu aspartamsa ve toz şekerden 180 kat daha tatlı olan bir şeyden bahsediyorsak daha dikkatli olmakta fayda var.  

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
BAŞLARKEN
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
YALNIZLIK ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
POLİSİYE TEDBİRLERLE ENFLASYON DÜŞER Mİ?
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
SANAYİ ÜRETİMİ VE ÜÇÜNCÜ ÇEYREK BEKLENTİLERİ
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
ABD-ÇİN MÜCADELESİ VE DOĞU TÜRKİSTAN SORUNU
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
TAKIM OYUNU
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
ALDIĞIMIZ ÜRÜNÜ DENETLEYECEĞİZ
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
KADIN
Gülçin KARLI
Gülçin KARLI
SONBAHARIN TADINI SİNEMADA ÇIKARMAK İSTEYENLERE…
Halil YATAR
Halil YATAR
ENFLASYONLA MÜCADELE...
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
HAZRETİ MUHAMMED’İN ÜNİVERSİTESİ
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
HAYATINIZI SADELEŞTİRİN
Esra SARI
Esra SARI
BİRTAKIM KÜÇÜK ÖNLEMLER BİZİ GRİPTEN KORUR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
BUĞDAYIN İYİ YETİŞMESİNE ENGEL, ZARARLI OTLAR DEĞİL, ÇİFTÇİNİN İHMALİDİR
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
YENİDEN "MİSAK-I İKTİSAT"
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
HER TÜRK ASKER DOĞAR
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
NE OLACAK BU TURİSTLERİN HALİ!
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva