ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Türkiye'deki koronavirüs salgınında son durum
Türkiye'deki koronavirüs salgınında son durum
'Tedbirlerde vitesi büyütmeye ihtiyacımız var'
'Tedbirlerde vitesi büyütmeye ihtiyacımız var'
Bakan Akar: Azerbaycan'ın yanındayız
Bakan Akar: Azerbaycan'ın yanındayız
Ankara'da DHKP-C operasyonu: 7 gözaltı
Ankara'da DHKP-C operasyonu: 7 gözaltı
Afrika'da antikor teslerine başlanacak
Afrika'da antikor teslerine başlanacak

Nesrin Yarım ÖZOĞLU

SEFER TASINA TEKRAR MERHABA
6 Temmuz 2020 Pazartesi

Son yılların yeni trendi ‘onu yeme bunu yeme’ olunca insanların ne yiyip yememesi konusunda kafası fazlasıyla karıştı. ‘Aman bu tansiyonu tetikliyor, aman bu şekeri düşürüyor. Şekeri düşürüyor ama böbrekleri çürütüyor’  gibi bir ürüne on farklı yorum yapılınca kafalarımız çorba oldu. 

Bir de hayatımızı alt üst eden corona illeti çıkınca bir şey yiyip içerken hele hele de dışarıda isek kırk kere düşünür olduk. Dışarıda tüketilen gıdaların ne kadar sağlıklı hazırlandığı yıllardır kafamızı karıştırırken üzerine hijyen konusu da eklendi tam oldu. 

Ve sonuç olarak  1970’lerde işçilerle tarlaya, inşaata giden sefer tasları günümüze yeni modelleriyle girdi.

Normalleşme süreci ile birlikte birçok çalışan ofislerin yolunu tutmaya başladı. İşyeri yemekhaneleri ya da öğle aralarında dışarıdaki restoranlarda yemek yemek zorunda olan çalışanların kafasındaki tek endişe ise corona. 

Toplu yemekhane ortamında ya da restoran ortamında yemek yemek istemeyenler hem ekonomik hem de hijyenik olan sefer tası taşıma alışkanlığına geri döndü. 

Salgın sosyal, ekonomik yaşamın yanında gıda tüketimi ve gıda satın alma tercihlerini de değiştirdi. Sağlıklı gıda tüketme arzusu eski dönem alışkanlıklarını günümüze taşıdı.

 Evde pişirilen ve hijyen açısından güvenli yiyeceklerin iş yerine ya da okula taşınması, nostaljik sefer tasını yeniden günlük hayatımıza getirdi. Çok da iyi etti. Neden mi? 

Çünkü böylelikle israfın da önüne büyük ölçüde geçilmiş olacak. Bildiğiniz üzere artan yemek, ertesi gün aile fertlerinin tamamına yetmez. Bu yüzden yeni yemekler yapılmak zorunda kalır. Her gün böyle devam eden kısır döngü artan yemeklerin birçoğunun çöpe gitmesine sebep olur. Bu da büyük bir gıda israfının önünü açar. 

 Yılda 18.8 milyon ton, yani 625 bin çöp kamyonu kadar gıdanın çöpe gittiğini düşünürsek hayatımıza giren sefer tası bu israfı azaltmaya katkı sağlayacaktır. Çünkü israf ile ilgili belirtilen rakamlar da hiç iç açıcı değil. 

Gıda kayıp ve israfıyla mücadele için Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteği ile ‘Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık’ projesi başlatan Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye’de günlük 4.9 milyon ekmeğin israf edildiğini, sebze ve meyvelerin yüzde 50’sinde kayıp yaşandığını belirtiyor. 

İsraf ettiğimiz ürünlerin ne kadar ürkütücü fazlalıkla olduğunu tasvir edebiliyor musunuz? Karantina günlerinde aç kalmak ile karşı karşıya gelebileceğimizi düşünerek marketlere gittiğimiz günleri unutmayarak, yiyip içtiğimiz ürünleri tüketirken bir kere daha düşünmemiz gerekmez mi?

Yeni dünya düzeni artık hijyen kurallarını esas almamızı gerektiriyor. Biz de bu düzene alışırken yeni alışkanlıklar yapmaktan kaçınmamalıyız.

 Restoran, cafe ya da yemekhanelere karşı ön yargılarınız varsa sefer taslarını alışkanlık haline getirebilirsiniz. Ki bu ön yargılarınız bu sektörlerden ekmek yiyen kişilerinde olduğunu unutmadan, geçici tutumlar olmalı. Bu hususu da atlamamalıyız. 

İsraftan uzak ama üreteni, emek vereni de unutmadığımız, hakkını gözettiğimiz güzel günler dileğiyle…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
PİYASALARIN SEYRİ
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSAN DİN İLİŞKİSİ IV
Hüseyin ALPASLAN
Hüseyin ALPASLAN
KURULUŞUNDAN II. MEŞRUTİYET’E KADAR İTTİHAT VE TERAKKİ CEMİYETİ
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
HER ŞERDE BİR HAYIR
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
İYİ NİYETLİ HAREKETLER KARŞI TARAFI CESARETLENDİRMEMELİ
Hatice KARATAŞ
Hatice KARATAŞ
SOSYAL MEDYANIN ESİR ALDIĞI ÇOCUKLAR
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
YIKINTILARIN İÇİNDEKİ UMUT
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
NEDEN BU HALDEYİZ?
Esra SARI
Esra SARI
TÜRKİYE’DE ÇOCUK YETİŞTİREMEME SORUNSALI
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
ALTIN UÇUŞTA
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
TURİZMİN LEZZETLİ HALİ
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
VAROLUŞ VE BENLİK
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
HER ŞEYİMİZ DAHA BÜYÜK OLSUN..
Büşra ÇİNKAYA
Büşra ÇİNKAYA
YENİ MEDYA
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
VARLIK VE VAROLUŞ KARŞISINDA DOĞRU DÜŞÜNEMEME SORUNLARI
R.Bülend KIRMACI
R.Bülend KIRMACI
“BÜYÜK EKONOMİ”
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
MISIR SİLAHLI KUVVETLERİ: ESNAFAT-I ASKERİYE
Ceyhun Özgür
Ceyhun Özgür
ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞINDA KESİNTİ OLUR MU?
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
VEJETARYEN BESLENMESİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
NE KUTLADIĞIMIZI BİLİYOR MUYUZ?
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HATIR İÇİN YOLCU ALIMINDA ARAÇ İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva