Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ardından her yıl 20 Kasım, ‘Dünya Çocuk Günü’ olarak kutlanıyor, bu kapsamda her yıl birçok etkinlik ve farkındalık çalışması yapılıyor. Bu yıl da Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), tarafından birçok ülkede bu güne özel etkinlikler düzenlendi. UNICEF, bu yıl 20 Kasım Dünya Çocuk Günü nedeniyle pandemi sürecinin çocuklar üzerindeki etkisine ilişkin bir rapor yayınladı. UNICEF’in yayınladığı bu rapor çocukların pandemi sürecindeki durumuna ilişkin önemli bir rapor. UNICEF, yayınladığı raporda, halen devam eden koronavirüs salgınının tüm neslin geleceğini riske attığını belirterek genç nesillerin eğitimine, beslenmesine ve refahına etki ederek yaşamlarını değiştireceği uyarısında bulundu.
Çocukların pandemi sürecinin etkisini çok uzun yıllar yaşayacağına vurgu yapan UNICEF, hükümetlere bu konuda biran önce ciddi adımlar atılması gerektiği yönünde çağrıda bulundu. Yayınlanan raporda bazı veriler paylaşıldı. Bu verilerde, 87 ülkede saptanan 25 milyon 700 bin koronavirüs vakasının yüzde 11’ini 20 yaş altı gençler ve çocukların oluşturduğu belirtiliyor. Çocukların pandemiden diğer yaş gruplarına göre daha az etkilendiği ifade edilse de raporda, bu sürecin dolaylı olarak çocukların geleceğini tehdit ettiğine dikkat çekiliyor.
Pandemi sürecinde yaşanan ekonomik sıkıntıların da çocukları daha da yoksullaştırdığı ve bu sürecin çocuklar arasındaki eşitsizliği artırdığı belirtilen raporda, salgın hastalıkla birlikte açlık sınırında yaşayan çocuk sayısının yüzde 15 arttığına dikkat çekildi.
Bu süreçte çocuklar açısından önemli olan bir noktada da eğitim. Koronavirüs tedbirleri kapsamında Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede okullar kapatılarak online eğitime geçildi. Online eğitim sürecinde de bazı aksaklıklar yaşandı. Raporda buna ilişkin de görüşlere yer veriliyor. Bu süreçte çocuklar arasında eğitim de oluşan dijital kullanım farkına ve eşitsizliğine dikkat çekiliyor.
UNICEF Direktörü Henrietta H. Fore, Dünya Çocuk Günü kapsamında verdiği mesajda pandemi sürecinin çocuklar üzerindeki etkisinin azaltılması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirterek “Bu, çoğumuzun yaşamlarımızda gördüğü ilk gerçek küresel kriz ve bu kriz son olmayacak. Dünyanın her neresinde yaşarsak yaşayalım salgın hastalık hepimizi etkiliyor. Şimdiye kadar çocuklar hiç bu kadar risk altında olmamıştı.” ifadelerine yer verdi.
Çocuklara yönelik risklerin arttığına dikkat çeken Fore, pandemi sonrasında her şeyin çocuklar için normale dönmeyeceğini ifade etti. Fore, “Çocuklar hastalanabilir ve hastalığı yayabilirken bu buzdağının sadece görünen küçük bir kısmı. Kilit hizmetlerde aksamalar ve artan yoksulluk oranları çocuklar için en büyük tehdidi oluşturuyor. Kriz ne kadar uzun sürerse, çocukların eğitimi, sağlığı, beslenmesi ve refahı üzerindeki etkisi de o kadar derin olacak. Bu da bütün bir neslin geleceğinin risk altında olması demek.” dedi.
Her anlamda zor günler yaşadığımız bir süreçten geçiyoruz. Yaş grubu fark etmeksizin herkesi etkileyen bu salgın sürecinin çocuklar üzerindeki etkisi büyük. Yayınlanan raporda bunu gözler önüne seriyor. Bu nedenle raporda dikkat çekilmesi gereken önemli noktalar var. Bu süreçten etkilenen bir nesil var ve bu neslin geleceğini korumak da bizim elimizde. Salgının yıpratıcı etkilerinin çocuklar üzerinde daha da artmaması için yetkililerin bu konu üzerinde eğilmesi gerekiyor.