Kümes hayvanları, “İnsanlar tarafından yumurtaları, etleri veya tüyleri için büyütülen evcil kuşlar” olarak tanımlanmaktadır.
Bununla birlikte kümes hayvanları etinin 2012 yılında, et miktarının yüzde 70’inden fazlasını karşıladığı ve dünya çapında en yaygın olarak yenen iki et türünden biri olduğu belirtilmektedir.
Tavukçuluk, hindicilik, kaz ve ördek yetiştiriciliği, bıldırcın yetiştiriciliği, deve kuşu yetiştiriciliği gibi kanatlı hayvanların yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalı, “Kümes Hayvancılığı” olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda kümes hayvancılığı üretimi önem taşımaktadır çünkü kümes hayvancılığı hayvancılık sektöründe geniş bir yere sahiptir. Hayvansal protein açığının kapatılmasında da kümes hayvancılığı üretimi önemli bir yer tutmaktadır.
Bunun yanında kümes hayvancılığında üretimin hızlı olması avantaj yaratmaktadır. Kümes hayvancılığı üretiminde maliyet de nispeten düşüktür. Bu durumun da üretimde avantaj olarak ele alınmaktadır.
Peki, kümes hayvancılığı üretiminde nasıl bir tablo karşımıza çıkmaktadır?
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Temmuz 2020 istatistiklerini ortaya koyarak “Kümes Hayvancılığı Üretimi” istatistiklerini açıkladı.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre tablo şu şekilde:
Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre hindi eti üretimi %8,4 artarken, tavuk yumurtası üretimi %2,1, tavuk eti üretimi ve kesilen tavuk sayısı ise %13,5 azaldı. Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre hindi eti üretimi %9,3, tavuk eti üretimi %2,9, kesilen tavuk sayısı %2,3, tavuk yumurtası üretimi ise %0,5 arttı. Temmuz ayında bir önceki aya göre tavuk eti üretimi %7,3 azalarak 174 bin 329 ton olarak gerçekleşti. Temmuz ayında bir önceki aya göre kesilen tavuk sayısı %6,2 azalarak 99 milyon 95 bin adet oldu.
Dünyadaki kümes hayvancılığı üretimine baktığımızda ise, 2013 yılında dünya tavuk üretiminin 84 milyon ton olarak gerçekleştirildiği ifade ediliyor. Bu üretimin de büyük kısmının Amerika Birleşik Devletleri’nden karşılandığı belirtiliyor.
Yani 2013 yılında 84 milyon ton üretimin yüzde 20’si ABD’de gerçekleşiyor. Bu üretimin yüzde 16’ya yakını Çin’den, yüzde 12’ye yakını ise Brezilya ve AB ülkelerinden karşılanıyor.
Dünyada tavuk eti tüketiminin ise yine 2013 yılı verilerine göre toplam 82 milyon 539 bin ton olduğu ifade ediliyor.
Bu tüketimde yine en fazla paya sahip ülke ABD…2013 yılında dünya tavuk tüketiminin yüzde 17’sine yakını ABD’de gerçekleşiyor. Bu tüketimin yüzde 16’sı Çin’de, yüzde 11’i AB’de, yüzde 10 ise Brezilya’da gerçekleşiyor. Türkiye’de tavuk eti tüketiminin ise yine bu yıllarda dünya ortalamasının altında olduğu belirtiliyor.