ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Türkiye'nin Kovid-19'la mücadelesinde son durum
Türkiye'nin Kovid-19'la mücadelesinde son durum
Beşşar Esed ve eşi Kovid-19'a yakalandı
Beşşar Esed ve eşi Kovid-19'a yakalandı
Myanmar'da 3 protestocu öldü
Myanmar'da 3 protestocu öldü
Evlat nöbetine bir aile daha katıldı
Evlat nöbetine bir aile daha katıldı
Zonguldak'ta ekmek zammı durduruldu
Zonguldak'ta ekmek zammı durduruldu

Murat BALCI

GIDANI KORU…
19 Şubat 2021 Cuma

Yetersiz beslenmenin yaygınlığıyla ölçülen açlık eğilimi dünya genelinde son 10-20 yıldır istikrarlı bir düşüş göstermekle birlikte, 2015’ten itibaren açlık eğilimi yüzde 11’in biraz altında bir seviyede seyrediyor. 

Dünyada halen bir milyara yakın insan açlık çekiyor. Yetersiz beslenmenin yaklaşık yüzde 20’lik bir oranla en yaygın görüldüğü Afrika’da, neredeyse tüm Afrika ülkelerinde yükselişte. 

Açlık, Latin Amerika ve Karayipler’de de yavaş bir artış göstermekle birlikte halen yüzde 7’nin altında. Asya kıtasının batısında ise, 2010’dan bu yana sürekli bir artış görülüyor.

2050 itibariyle dünya nüfusunun 9.7 milyarı aşması beklenirken, aynı zaman diliminde gıda talebinin de yüzde 60’a kadar artacağı düşünülüyor.

2019 yılında 820 milyon insanı geçen kronik açlık artıyor ve üretilen gıdanın önemli bir kısmı kayboluyor veya israf ediliyor.

Sadece Türkiye’de yılda 18 milyon ton gıdanın kaybolduğu ya da israf edildiği tahmin ediliyor. Bu rakam ülke çapında üretilen tüm gıdanın yüzde 20’sinden fazlasına karşılık geliyor.

Her yıl insan tüketimi için üretilen gıdanın yaklaşık yüzde 30’u ya kayboluyor ya da israf ediliyor. Tüketici düzeyindeki nedenler, fazla satın almaya yol açan zayıf satın alma planlamasından, “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” ve “Son Tüketim Tarihi” arasındaki farkı bilmemeleri, yetersiz depolama, fazla porsiyon hazırlama ve yiyeceklerin nasıl daha verimli tüketileceği veya kullanılacağı hakkındaki bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor.

Gıda israfını önlemek ve azaltmak için ana eylem alanları, üretim ve işleme uygulamalarını iyileştirmek, operasyonları ve lojistiği en uygun hale getirmek, yenilikçi ambalajlama çözümleri sunmak, porsiyon boyutlarını düzenlemek, tüketici bilincini artırmak, fazla gıdayı yeniden dağıtmak ve gıda, yem ve gıda dışı kullanım yoluyla döngüselliği teşvik etmek gerekiyor.

Bu nedenle, gıda israfını önlemenin ve azaltmanın yolları hakkında bilgi sağlamak ve uygun bir ortam yaratmak, konuyu hane halkı düzeyinde ele alırken öncelikli eylemler olmalı.

Bu arada dünya Gıda ve tarım Örgütü tarafından Türkiye ile birlikte Türk Cumhuriyetleri ile birlikte yürütülen Gıda Kaybı ve İsrafın Azaltılması Projesi bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Gıdanı Koru kampanyası gıda kaybı ve israfının azaltılmasındaki yararları ile ilgili tüketicinin bilgisinin arttırılması ve israfı önleyici davranışların benimsenerek, tüketicinin gıdayı tüketme alışkanlıklarında uzun soluklu değişim planlıyor. Projenin ana sloganı ise “Gıdanı koru.” Konu hakkında toplumsal duyarlılık yaratma çabalarını takdirle karşılıyoruz.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
GRAMAJ HİLELERİ
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
ELİM HELİKOPTER KAZASI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER
Hatice KARATAŞ
Hatice KARATAŞ
PANDEMİDE GAZETECİ OLMAK
Büşra ÇİNKAYA
Büşra ÇİNKAYA
KONTROLLÜ NORMALLEŞME
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
NORMALLEŞME VE ENFLASYON
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
TAŞKAFA KAMİL
Murat BALCI
Murat BALCI
ÇİN AŞISINDA FATURA SALVOLARI
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
ALLAH’IN KULLARI, NEFSİN KULLARI
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
TOKSİK ANNE BABALAR
Esra SARI
Esra SARI
HAREKETSİZ YAŞAMAYA ALIŞTIK VE ŞİŞMANLADIK
Hüseyin ALPASLAN
Hüseyin ALPASLAN
SÖMÜRGECİLİK TARİHİ-III: FRANSIZ SÖMÜRGECİLİĞİ
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
SALGINA RAĞMEN
R.Bülend KIRMACI
R.Bülend KIRMACI
GELECEĞİN PLANLANMASI VE GENÇLER
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
ERMENİSTAN’DA GÜÇ MÜCADELESİ
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
SALGIN GENÇLERİ KARAMSARLIĞA SÜRÜKLEDİ
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
UZAKTAN EĞİTİMİN YÜZ YÜZE SINAVLARI
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
SUYU VERİMLİ KULLANMAK
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSAN DİN İLİŞKİSİ XII (İYİNİN VE KÖTÜNÜN TESPİTİ)
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
BİSİKLET KÜLTÜRÜ
Ceyhun Özgür
Ceyhun Özgür
ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞINDA KESİNTİ OLUR MU?
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
VEJETARYEN BESLENMESİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
NE KUTLADIĞIMIZI BİLİYOR MUYUZ?
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HATIR İÇİN YOLCU ALIMINDA ARAÇ İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva