Teknolojinin her geçen gün gelişmesiyle birlikte insan hayatına daha fazla nüfuz etmeye başlayan sosyal medya platformlarının kullanımı, her geçen gün artıyor. Günümüzde her yaştan insan, kendine hitap eden bir sosyal medya platformunu fazlasıyla kullanıyor
Gerek eğlence, gerek iş, gerekse bilgi edinme gibi farklı amaçlarla kullandığımız sosyal medya platformları, içinde bulunduğumuz dijital çağın vazgeçilmezi haline gelmiş durumda.
Sosyal medya platformlarının artması son yıllarda özellikle çocuk ve gençlerin bu alanı sıklıkla kullanmasını beraberinde getirdi. Zaten içinde bulunduğumuz çağda da tabiri caizse teknolojinin içine doğan çocuklar için dijital dünya ve sosyal medya vazgeçilemez bir alan konumunda.
Sosyal medya kullanım sıklığının çocuklar arasında arttığı gerçeği de yapılan araştırmalara yansımış durumda. Veri Kaynağı platformunun, Türkiye İstatistik Kurumu Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’na dayandırarak oluşturduğu grafiğe göre, 2021 yılında 11-15 yaş arasındaki çocukların yüzde 81’i hemen her gün sosyal medya kullanıyor. 6-10 yaş arasındaki çocuklarda ise bu oran yüzde 57,9 olarak belirtiliyor.
Grafikte haftada en az bir defa ve bir defadan az sosyal medya kullanan çocukların oranı da veriliyor. Haftada en az bir defa sosyal medya kullanan 11-15 yaş arasındaki çocukların oranı yüzde 14 olurken, 6-10 yaş arasındaki çocuklarda bu oran yüzde 26,6. Haftada bir defadan az sosyal medya kullanan çocukların oranı ise, 11-15 yaş arasında yüzde 4 iken, 6-10 yaş arasında yüzde 15,4.
Görüldüğü gibi çocuklar hemen her gün sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor.
Dijital dönüşüm, tüm dünya için oldukça önemli. Birçok yenilik de dijital dönüşümle ortaya çıkıyor. Teknolojinin, dijital dönüşüm insana pek çok avantaj sağladığı bir gerçek olmakla birlikte özellikle çocuk ve gençlerin kontrolsüz, bilinçsiz bir şekilde dijitalleşmenin ortaya çıkardığı sosyal medya içinde yer alması, sakıncalı durumları da beraberinde getiriyor.
Birçok uzman, çocukların sosyal medya kullanım sıklıklarındaki artışın, onların fiziksel ve psikolojik gelişimleri açısında riskler içerdiği üzerinde duruyor.
Öyle ki, günümüzde onlarca içeriğin üretildiği sosyal medya alanlarındaki uygunsuz, bilinçsiz, doğruluk payı içermeyen içeriklerin özellikle çocuk ve gençleri olumsuz anlamda etkilediği bir gerçek.
İçinde bulunduğumuz dijital çağda nefret söyleminin, hakaret, tehdit ve siber zorbalığın öncelikle çocuk ve gençleri hedef aldığını da bilmek gerekiyor.
Çocuk ve gençleri tüm bunlardan uzak tutamazsak, toplumdaki şiddeti, nefreti, ötekileştirmeyi ve zorbalığı da engellememiz pek mümkün görünmüyor.
Bu nedenle sosyal medya kullanımının çocuk ve gençler açısından avantaj ve dezavantajlarını doğru bir şekilde ele almak gerekiyor.
Bu konuda özellikle ailelerin çocuklarını kontrol etmeleri, çocuklarının hangi sosyal medya platformunu ne sıklıkla kullandıklarını ve hangi içerikleri takip ettiklerini bilmelerinin, günümüzde çocuk ve gençleri yetiştirmede önemli bir etken olduğunu düşünüyorum.