TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre enflasyon şubat ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve yıllık enflasyon yüzde 15.61’e yükseldi.
Başta gıda ve temel mallar olmak üzere yıllık enflasyonun yüksek seyrettiği grupların ağırlığındaki artış yıllık enflasyonu yukarı yönde etkiledi.
Türk Lirasındaki değerlenmeye rağmen enflasyonun yükselmesinde emtia fiyatlarının önemli rol oynadığı anlaşılıyor.
Salgına bağlı kısıtlamaların ekonomi üzerindeki aşağı yönlü etkileri sınırlı kaldı ancak hizmetler ve bağlantılı sektörlerdeki yavaşlama ve bu sektörlerin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikler sürüyor.
Bu yıl enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikasının kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülmesi gerektiği bir kez ortaya çıktı.
Şubat ayı enflasyon rakamlarının detaylarına bakacak olursak; TÜFE’de 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,91, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,60, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,61 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,81 artış gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 6,13 ile eğitim, yüzde 6,31 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 7,15 ile haberleşme oldu.
Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 23,74 ile ev eşyası, yüzde 22,47 ile ulaştırma ve yüzde 20,61 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.
Şubat 2021’de, endekste kapsanan 415 maddeden, 117 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 35 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 263 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
Enflasyon artışına şubat ayında en büyük katkıyı çeşitli mal ve hizmetler diye adlandırılan ana harcama grubunun yaptığı belirtiliyor resmi açıklamada. Peki bu çeşitli mal ve hizmetler dediğimiz grubun içinde neler var?
Enflasyon rakamlarını belirleyen 415 madde neleri içeriyor? Zaman zaman tartışma konusu olan resmi rakamlar oluşturulurken hangi mal ve hizmet gruplarının dikkate alındığına ilişkin şeffaf açıklamalar yapmakta yarar var.
Enflasyonu belirleyen ürün ve hizmet gruplarının toplumsal yaşamımızda yoğun olarak tükettiğimiz mal ve hizmetler dikkate alınarak yeniden oluşturulması gerekmez mi?
Bu arada açıklanan dış ticaret verilerine göre dış ticaret açığı Şubat ayında geçen yıla göre yüzde 10.7 artarak 3.36 milyar dolara çıkarken, ihracat yüzde 9.6 artışla 16.01 milyar dolar oldu.
Enflasyon rakamlarını değerlendirirken dış ticaret verilerini de yakından takip etmekte yarar var. Türkiye’nin döviz ihtiyacının karşılanması önemli ve piyasalarda yaşanabilecek döviz dalgalanmalarının enflasyon üzerindeki etkisini unutmamak gerek.