Senelerdir özveri ile çalıştıktan sonra emekli aylığınızı hak etme aşamasına geliyorsunuz ve gerekli evraklar şartlar doldurulduktan sonra emekli aylığınız bağlanıyor buraya kadar her şey güzel. Türkiye’de çok sayıda emekli olup çalışmaya devam eden bireyler mevcut. Bunların bir kısmı başka şirketlerde maaşlı olarak çalışırken bir kısmı da kendi adına işyeri açıyor ya da şirketlere ortak oluyor. Her işletme açılışında mükellef şahıs(gerçek kişi) işletmesi, limitet şirketi veya anonim şirketi kuruluşu olarak işletmesini açması ve vergi mükellefiyetini muhasebecisi tarafından gerekli evraklar ve işlemler yapıldıktan sonra başlatması gerekiyor.
2016 yılından öncesinde emekli olup tekrardan çalışan veya işletme kuranlardan sosyal güvenlik destek primi adı altında ödenek alınıyordu ve bu ödenek maaşlarından kesinti yolu ile mahsup ediliyordu.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Tarafından Yayımlanan 21/02/2016 Duyurusunda;
Yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya devam edenlerin (Ticari veya serbest meslek kazancı sebebiyle gelir vergisi mükellefi olan veya vergiden muaf olmakla birlikte Esnaf ve Sanatkâr Siciline kayıtlı veya anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortağı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları) aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılmıştır) dedi.”
Ayrıca mevzuat uyarınca, önceden emekli bir kişi işletme kurduğunda maaşının %15 gibi kısmı kesilmekteydi. Bu mevzuata göre iş yeri açmış veya iş yeri açacak olan emeklilerin maaşları düşmemektedir.
Torba yasada yapılan düzenleme ise, yaşlılık, malullük veya emekli aylığı almakta iken Bağ-Kur kapsamında çalışmaya başlayan kişilerin emekli aylıklarından kesilen % 10 oranındaki destek priminin kaldırılması yönünde yapılmış.
Yapılan düzenleme sonrasında emekli olduktan sonra işyeri açıp, yatırımın ve istihdamın artırılmasına katkı sağlayacak olan vatandaşların emekli aylıklarından herhangi bir kesinti yapılmayacağından, emekli olan kişiler işyeri açacakları vakit, bir de emekli aylıklarından yapılacak kesintiyi düşünmek zorunda kalmayacaklar.
Emekli olduktan sonra yeni bir işe başlayan bireylerin maaşından herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Emekli birey SSK kapsamında işe girerse sigortalı olarak çalışmak zorundadır ancak bu durum emeklilik türüne göre değişir. Buna göre; malulen emeklilik, engelli indirimi ile emeklilik ve normal emeklilik gibi durumlar dikkate alınmalıdır. Malulen emeklilik veya engelli indirimiyle emekli olmuş bireyler yeniden çalışırsa emekli maaşları kesilir. Emekli olup başkasının yanında çalışanlar kıdem tazminatı hakkı doğar mı? Emekli bireyler kıdem tazminatı alabilmektedir. Emekli olduktan sonra işverenin yanında sigortalı olarak çalışan kişiler hangi statüden emekli olursa olsun kıdem tazminatı alabilmektedir.
Emeklilik sonrasında sigortalı çalışanlar, işveren tarafından iş akdine son verilmesi halinde tazminat alabilir.