Yeni yılın ilk haftasından herkese merhaba. Umarım 2021 yılı 2020 yılını aratmaz diyerek başlayalım. Geride bıraktığımız 2020 yılı tüm insanlık için çok zor bir yıl ve tüm insanlığının hafızalarına kazınan unutulmayacak bir yıl oldu.
Çoğu kişinin hatırlamak istemeyeceği 2020 yılında pek çok kişi stres, kaygı, telaş, panik, huzursuz, mutsuz olduğu bir yılı geride bıraktık. Şimdi ise 2021 yılındayız… 2021 yılından birçok kişinin ortak beklentileri ise sağlık.
Çünkü 2020 yılında tüm insanlığı tehdit eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını halen tüm hızıyla devam ediyor. 2021 yılında da hem dünyanın hem de Türkiye’nin gündemi Kovid-19 salgını olacakmış gibi görünüyor. Madem bu salgın halen sürüyor ve insanlar da artık bağışıklık sistemini güçlendiren doğal- organik ürünlere yöneldiler. Bu haftaki köşe yazımda bağışıklık sistemini güçlendiren besinler hakkında araştırmalarımdan yola çıkarak sizlere bazı bilgilerden bahsetmek istiyorum.
Öncelikle bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi, hastalıklara karşı direnç kazanmak (soğuk algınlığı, grip ) için en önemli noktadır. Tekrarlayan ya da kronik enfeksiyonlar sadece bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ortaya çıkar. Bu yüzden bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketmek bu salgın sürecinde çok önemli.
Bağışıklık sisteminin düşmesinin bir sebebi de yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden de bağışıklık sisteminin desteklenmesinde kullanılan en önemli maddeler A, E, C, B vitaminleri, karotenler, demir, çinko ve selenyumdur. C vitamini özellikle bu dönemde alınması gereken vitaminlerden birisi. Turunçgiller, yeşilbiber, maydanoz, kiraz ve kavun gibi meyveler C vitamini açısından önemli kaynaklardır.
Vücudun diğer bir vitamin ihtiyacı ise demir… Demir vitamini ise özellikle kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerde bitkisel kaynaklı demir bulunur. Hayvansal kaynaklı demirin vücuttaki kullanım oranı bitkisel kaynaklı demire göre daha yüksektir. Bu yüzden demir oranı yüksek olan yiyecekleri de tüketmeye özen göstermeliyiz.
Dengeli ve sağlıklı beslenmek için kuru baklagil tüketmeye de özen göstermeliyiz. Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller haftada 2-3 kez tüketilmelidir. Özellikle kış aylarında çorba olarak tüketilebilir. Salatalarda kullanılmasıyla farklı lezzetler elde edilebilir ve böylece tüketimleri arttırılabilir.
Ama şunu da unutmamalıyız. Sağlıklı diye tabir ettiğimiz organik ve doğal ürünlere ulaşmak artık günümüzde çok kolay ama maliyet açısında biraz tuzlu. Bu yüzden siz değerli okurlarıma bu yılın başında aile hekimlerinize gitmenizi ve kan tahlili yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Kan sonucunuza göre vücudunuzda eksik vitamin- mineralleri farkına varıp ona göre bir beslenme programı düzenlenebilir. En doğru bilgiyi hekimlerinizden öğrenebilirsiniz. Bir uzmana danışmakta fayda var.
Yeni yılın tüm insanlığa önce sağlık, sonra da mutlu ve huzurlu bir yaşam getirmesini diliyorum, sağlıcakla kalın.