ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Türkiye'deki koronavirüs salgınında son durum
Türkiye'deki koronavirüs salgınında son durum
'Tedbirlerde vitesi büyütmeye ihtiyacımız var'
'Tedbirlerde vitesi büyütmeye ihtiyacımız var'
Bakan Akar: Azerbaycan'ın yanındayız
Bakan Akar: Azerbaycan'ın yanındayız
Ankara'da DHKP-C operasyonu: 7 gözaltı
Ankara'da DHKP-C operasyonu: 7 gözaltı
Afrika'da antikor teslerine başlanacak
Afrika'da antikor teslerine başlanacak
HABERLER>ÖZEL HABER
9 Temmuz 2020 Perşembe - 07:09

Yulaf kaliteli karbonhidrat kaynakları arasında yer alıyor

Son yıllarda en çok tercih edilen karbonhidrat çeşitlerinden birisinin yulaf olduğunu söyleyen Beslenme Uzmanı Elif Turğul, yulafın fosfor, folik asit, magnezyum, bakır ve demir minerali yönünden oldukça zengin olduğunu belirtti.

Yulaf kaliteli karbonhidrat kaynakları arasında yer alıyor

ESRA SARI 

Yaz mevsiminin gelmesiyle pek çok kişi fazla kilolarından rahatsız. Bu yüzden de yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde bu insanlar kilo vermeye çalışıyor. Özellikle, çoğu diyet yapan ya da sağlıklı beslenen bireyler son yıllarda revaçta ve popüler ürünlerden birisi olan yulafı öğünlerine eklemeyi tercih ediyor. Peki, yulaf gerçekten kilo vermeye yardımcı oluyor mu? Yulaf hakkında tüm merak edilen soruları Beslenme Uzmanı Elif Turğul Ticari Hayat Gazetesi okurları için yanıtladı. 

Yulaf kaliteli bir besin değerine sahip 

Son yıllarda yulaf besinine özel bir ilgi var. Bu yüzden de öncelikle yulaf hakkında Ticari Hayat Gazetesi okurları için bilgi verir misiniz?

Yulaf, buğdaygiller familyasına ait bir bitki…Son yıllarda daha çok tüketilmeye başlanan ve sağlıklı beslenmenin bir parçası haline gelen yulaf, yüksek oranda nişasta içeriyor. Lezzetli ve doyurucu bir besin olan yulaf, kaliteli besin değerine sahip olduğu için en çok tercih edilen karbonhidrat çeşitleri arasında. 

Yulaf; fosfor, magnezyum, bakır, folik asit, demir minerali yönünden oldukça zengin 

Malum diyet yapan ya da sağlıklı beslenen kişiler yulaftan vazgeçemiyor. Peki, yulafın vücuda faydaları nelerdir?

Çözünür ve çözünmez posa açısından oldukça zengin olan yulaf, yüksek oranda fosfor, tiamin, magnezyum, manganez, bakır, folik asit, demir, pantotenik asit ve çinko içeriyor. 

Yulaf kan şekerini düzenlenmesine yardımcı oluyor 

Yüksek protein içeriğiyle de dikkat çeken yulaf, çözünür posa içeriğindeki ‘beta-glukan’ adlı bileşen ile ön plana çıkıyor. Bu bileşen, kan şekerinin düzenlenmesinden bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine kadar birçok vücut fonksiyonunda önemli rol oynuyor. 

Yulafın içeriğinde yer alan diğer fenolik bileşenlerse iltihap önleyici özellikleri sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı oluyor.  Yulaftaki beta-glukan lifi hem total hem de LDL kolesterol seviyelerini düşürmede etkili bir rol oynuyor ve böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Ayrıca yulafın içeriğindeki antioksidan bileşenler C vitaminiyle birlikte LDL kolesterolünün dokulara verdiği hasarı önleyerek kalp krizi ve felç riskini de ortadan kaldırıyor. 

Dünyada yaygın olarak görülen kronik hastalıklardan biri olan Tip-2 diyabet, genellikle insülin hormonuna karşı duyarlılığın azalması nedeniyle oluşuyor. Düzenli ve önerilen miktarda tüketilen yulaf, özellikle fazla kilolu ve Tip-2 diyabete sahip olan kişilerin kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Yulafta bulunan ve çözünebilir bir posa olan beta-glukan, midede kalın bir jel oluşturuyor ve mide boşalmasını geciktirerek kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlıyor.

Yulaf her öğünde tüketilebilir 

Peki, yulaf her öğünde tüketilebilir mi? Yoksa belli bir saat aralığında mı tüketmesi gerekiyor?

Yulaf ister ana öğün ister ara öğün olmak üzere her öğünde tüketilebilir. Ancak tercih edilen öğüne göre porsiyon kontrolü mutlaka sağlanmalıdır. 

Yulaf kaliteli karbonhidrat kaynakları arasında yer alıyor 

En çok merak edilen sorulardan birisi de günlük olarak kaç gram yulaf tüketmeli bir birey ya da fazla yulaf tüketimi ne gibi sorunlara yol açabilir?

Yulaf kaliteli karbonhidrat kaynakları arasında yer alıyor. Her bireyin günlük alması gereken karbonhidrat oranı ve miktarı birbirinden farklı.  Yulaf tüketim miktarı da karbonhidrat alımına ve bireyin gün içerisinde karbonhidrat kaynağı olarak neleri tercih edeceğini göre değişiklik gösterecektir. 

Yulafın fazla tüketimi ise yüksek karbonhidrat alımına sebep olacağı için kilo problemlerine ve kilonun da beraberinde getireceği sağlık problemlerine neden olabilir. 

Yulafın vücuda herhangi bir zararı yok

Sağlıklı her birey her gün yulaf tüketebilir mi ya da yulaf tüketmeyi alışkanlık haline getiren bir bireyde belli bir sağlık sorunlarının belli bir zamanda sonra çıkma ihtimali sizce var mı? 

Porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketildiği sürece yulafın vücuda herhangi bir zararı yok. Her gün karbonhidrat ihtiyacının belirli bir bölümü yulaftan karşılanabilir. 

Kahvaltı için meyveli yulaf lapası tercih edilebilir 

Değerli okurlarımız için sabah kahvaltıda tüketebileceği ya da ara öğünde tüketebileceği sağlıklı bir yulaf tarifi verebilir misiniz?  

Kahvaltı için meyveli yulaf lapası tercih edilebilir. Meyveli Yulaf Lapası tarifi için malzemeler: 1 çay bardağı süt, ½ çay bardağı su, ½ çay bardağı yulaf ezmesi, toz tarçın, isteğe göre kakao ve taze meyve.

Hazırlanışı: Yulaf ezmesi, süt, toz tarçın be kakao ve su küçük bir tencerede veya tavada karıştırıp, kaynadıktan sonra 2-3 dakika daha orta ateşte pişirilir. Piştikten sonra kâseye alınarak üzerine meyve ilave edilir ve servis hazır. 

Ara öğünlerde ve tatlı ihtiyacınızı bastırmak için elmalı raw cheesecake deneyebilirsiniz.

Malzemeler: Alt taban için: 2 su bardağı yulaf ezmesi, 3 yemek kaşığı şekersiz meyve marmelatı ya da bal ya da reçel ya da pekmez, 1 yemek kaşığı eritilmiş margarin ya da tereyağı. Üst kısım için: ½ avokado, 3 orta boy elma, 2 çorba kaşığı labne, 2 tatlı kaşığı bal, 2 yemek kaşığı limon suyu, 1 tatlı kaşığı eritilmiş margarin ya da tereyağı, 1 çay kaşığı vanilya.

Yapılışı: 

Alt taban hazırlanışı: Yulaf ezmesi rondodan geçirilirken küçük parçalar haline getirilir. Üzerine tereyağı ve marmelat katılarak, iyice birbirine karışana dek rondodan geçirmeye devam edilir. 15x15 boyutundaki kare borcam üzerine pişirme kâğıdı serilir ve alt taban her yere eşit şekilde yayılır. 

İsteğe göre borcam yerine cheesecake kalıbı da kullanılabilir. 10 dakika buzlukta bekletilir ve o sırada üst kısım hazırlanır.

Üst kısım hazırlanışı: Bütün malzemeler rondodan geçirilir ve buzlukta bekletilmiş olan alt tabanın üzerine dökülür. Hazırlanmış olan cheesecake buzlukta 1 saat daha bekletilir, ardından servise hazır. Afiyet olsun. 

Yulaf öğünlere eklenirken mutlaka porsiyon miktarına dikkat edilmeli 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Yulafın besin değerlerinden son olarak bahsetmek istiyorum. 100 gram yulaf 389 kalori değerine ve 66.2 gram karbonhidrat, 16,9 gram protein, 6.9 gram yağ, 10.6 gram lif içeriğine sahiptir. Öğünlere eklenirken mutlaka porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir. Zayıflamak ya da sağlıklı beslenmek isterken kilo alımına sebep olabilir. 

 

Etiketler:
 
Doğu Karadeniz için 'şiddetli' ve 'aşırı' yağış uyarısı
 
Yaşama olan inancıyla kanseri yendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sakal traşı ve kalıcı makyaj serbest bırakılmalı
Türkiye Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonları İşletmecileri Federasyonu ...
Kâr marjı sorunu çözülsün esnafımız mağdur olmasın
Milli Piyango bayilerinin özelleştirme sonrası kâr marjlarının düşürülmesinin ...
Minibüsçüler dertli
Koronavirüs salgın sürecinden en çok olumsuz yönde etkilenen meslek gruplarından ...
 
Esnafın mağdur olmaması için vatandaş duyarlı olmalı
Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şükrü Orhan, esnafın mağdur ...
Pandemi süreci çiçekçileri zarara uğrattı
Sevil Çiçekçilik’in işletmecisi Hüseyin Karaman, Koronavirüs tedbirleri ...
Serdar Ünlü: Geleneksel el sanatları korunmalı
İnsanlık tarihinin en eski geleneksel el sanatları arasında yer alan deri ...
 
Japonya'nın güneybatısındaki taşkında 18 kişi öldü
Japonya'nın güneybatısındaki Kumamoto eyaletinde şiddetli yağmur ve taşkında ...
ABD'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 132 bini aştı
ABD'de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 132 bin 331’e yükseldi.
Gıda üretim ve tedarikinde sorun yaşanmadı
Koronavirüs salgını sürecinde gıda tedarik ve üretiminde herhangi bir ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
PİYASALARIN SEYRİ
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSAN DİN İLİŞKİSİ IV
Hüseyin ALPASLAN
Hüseyin ALPASLAN
KURULUŞUNDAN II. MEŞRUTİYET’E KADAR İTTİHAT VE TERAKKİ CEMİYETİ
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
HER ŞERDE BİR HAYIR
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
İYİ NİYETLİ HAREKETLER KARŞI TARAFI CESARETLENDİRMEMELİ
Hatice KARATAŞ
Hatice KARATAŞ
SOSYAL MEDYANIN ESİR ALDIĞI ÇOCUKLAR
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
YIKINTILARIN İÇİNDEKİ UMUT
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
NEDEN BU HALDEYİZ?
Esra SARI
Esra SARI
TÜRKİYE’DE ÇOCUK YETİŞTİREMEME SORUNSALI
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
ALTIN UÇUŞTA
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
TURİZMİN LEZZETLİ HALİ
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
VAROLUŞ VE BENLİK
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
HER ŞEYİMİZ DAHA BÜYÜK OLSUN..
Büşra ÇİNKAYA
Büşra ÇİNKAYA
YENİ MEDYA
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
VARLIK VE VAROLUŞ KARŞISINDA DOĞRU DÜŞÜNEMEME SORUNLARI
R.Bülend KIRMACI
R.Bülend KIRMACI
“BÜYÜK EKONOMİ”
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
MISIR SİLAHLI KUVVETLERİ: ESNAFAT-I ASKERİYE
Ceyhun Özgür
Ceyhun Özgür
ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞINDA KESİNTİ OLUR MU?
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
VEJETARYEN BESLENMESİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
NE KUTLADIĞIMIZI BİLİYOR MUYUZ?
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HATIR İÇİN YOLCU ALIMINDA ARAÇ İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva