ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR








Bilinen en eski hayvan fosili bulundu
Bilinen en eski hayvan fosili bulundu
Her unutuyorum diyen kişi alzaymır değildir
Her unutuyorum diyen kişi alzaymır değildir
Ispanak ve zenfecil hastalık tespitinde kullanılacak
Ispanak ve zenfecil hastalık tespitinde kullanılacak
Egzersiz felç şiddetini azaltıyor
Egzersiz felç şiddetini azaltıyor
Üniversite hayallerine belediye desteğiyle kavuştular
Üniversite hayallerine belediye desteğiyle kavuştular
HABERLER>SAĞLIK
5 Temmuz 2018 Perşembe - 10:17

Yaz aylarında bu besinlere dikkat

Özellikle yaz dönemlerinde açıkta bırakılan ve sıcaktan dolayı kısa sürede bozulan besinler, zehirlenmelere neden oluyor. 

Yaz aylarında bu besinlere dikkat

Artan sıcaklıklara bağlı gıdalarda meydana gelen aşırı bakteri üretimi besin zehirlenmelerine yol açıyor. Özellikle uygun sıcaklık ortamında muhafaza edilmeyerek açıkta satılan gıdalar insanlar için daha fazla tehlike arz ediyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Diyetisyen Mine Şenarslan Toraman, bu mevsimlere bağlı zehirlenmeler konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. 

“Özellikle et, tavuk, balık gibi besinler çok çabuk sıcaklıkta bozulabilmektedir” 
Uzman Diyetisyen Toraman, sıcaklığın artmasıyla birlikte besinlerde mikroorganizmaların çoğaldığına dikkat çekerek, “Yaz aylarında insan sağlığını tehdit eden problemlerle karşı karşıya geliyoruz. Bunların en başında da besin zehirlenmeleri yer alıyor. Çünkü yaz aylarında dışarıda tüketilen besinler artıyor. Açıkta satılan ürünlerin tüketimi de arttığı için besin zehirlenmeleri ile karşı karşıya geliyoruz. Bunları önlemek için veya önlemek adına şunları yapabiliriz; Özellikle şu an dondurma mevsimi. Dondurma süt ve süt ürünlerinden yapıldığı için çok çabuk bozulabilen bir besindir. Bu yüzden de bunların açıkta satılanları değil. Bizim için sıcaklık ortamına uygun şekilde muhafaza edilenleri tüketmek daha faydalı olacaktır. Tabi dışarıda yemek yeme oranları da çok fazla artıyor. Güvenli yerlerde besin tüketmemiz gerekiyor. Market alışverişlerinde etiket okumasına çok dikkat etmeliyiz. Özellikle tüketimde besin zehirlenmelerine yol açmamak adına bol sıvı tüketimi bizler için çok önemlidir. Özellikle et, tavuk, balık gibi protein içeriği yüksek besinler çok çabuk sıcaklıkta bozulabilmektedir” ifadelerini kullandı. 

“Pişmiş yiyecekleri buzdolabı dışında 2 saatten fazla bulundurmamamız gerekmektedir” 
Uzman Diyetisyen Mine Şenarslan Toraman, dondurulmuş gıdaların risklerine de değinerek, “Dondurulmuş besinleri alırken özellikle içerisinde buz parçalarının olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor. Dondurulmuş ürünleri çözdürme işlemini kalorifer, mikrodalga, buzdolabı sıcaklığında değil, oda sıcaklığında çözdürmek daha faydalı olacaktır. En önemlisi çözdürülmüş besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Sebze, meyvelerimiz kesinlikle çok iyi yıkanmalı. Sirkeli su ya da limonlu suda bekletmek çok daha faydalı olacaktır. Çünkü bazı atıklar, kabuklarında kalabilmektedir. Pişmiş yiyecekleri buzdolabı dışında 2 saatten fazla bulundurmamamız gerekmektedir. Yine mikroorganizmalar içerisinde ürediği için besin zehirlenmesi gerçekleşebilir. Eğer besinler yeterli sıcaklıkta pişirilmezse sindirim sisteminde büyük rahatsızlıklara yol açabilir” şeklinde konuştu. 

“Açılan ürünler tamamen tek kullanımlık şeklinde açılıyor” 
Lokanta İşletmecisi Tuğba Oylaş da yaz mevsiminde gıda zehirlenmesi riskinden dolayı bir işletme olarak insanlara sundukları besinler konusunda çok hassaslaştıklarını söyleyerek, “Açılan ürünler tamamen tek kullanımlık şeklinde açılıyor. Ürünün tekrar dondurulma gibi bir ihtimali yok. Bu sayede bakteri üretip bozulma ihtimalini sıfıra indirmiş oluyor. Aynı şekilde sütlü tatlılarımız ya da diğer ürünlerimiz. Mesela bizim sulu yemeklerimiz tamamen sıcakta kalıyor. Onlar ertesi gün hiçbir şekilde tüketilmiyor. Tamamen atık olarak değerlendiriliyor. Sütlü tatlılar aynı şekilde, sütler sıcak aylarda daha fazla bakteri üretebiliyor, bozulabiliyor. Soğuk hava dolaplarında muhafaza ediliyor. Onları yine ertesi gün atık olarak değerlendiriyoruz” dedi. 

 
Onların iş yeri sıcaklığı 150 derece
 
Doğu Anadolu'da karayolu ulaşımında 7 dev proje
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güneş ışınları sağlığınızı bozmasın
Prof. Dr. Murat Durdu, "Antibiyotikler, tansiyon veya ağrı kesici ilaçlar ...
Çocuklarınızı 'göz'lemleyin
Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, anne ve babaların çocuklarını ...
Eşdeğer ilaç güvenilir, etkin ve ekonomik ilaçtır
TEB Başkanı Erdoğan Çolak, "Eşdeğer ilaç güvenilir, etkin ve ekonomik ...
 
Sıcak havalarda güneş çarpmasına dikkat
Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alev Özsarı güneş çarpmasına ...
Bu belirtilere dikkat!
Çocuğunun cinsel istismarla karşılaşması her anne babanın en büyük korkusu. ...
Kilonuzu koruyacak 5 öneri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, sigara bağımlılarının sigarayı ...
 
Ağız kanseri sinsi ilerliyor
Protez Uzmanı İlker Arslan, “Kanser denen sevimsiz teşhis, keyif verdiğini ...
Yemek seçen çocuklara dikkat
Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili en çok ...
Ambulansa alınan hastalar takip edilecek
Sağlık Bakanlığınca, ambulanslarda uygulanmaya başlanacak "Ambulans Takip ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Gülçin KARLI
Gülçin KARLI
BÜTÜN MESELE ANLAMAK İSTEMEK!
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
İKİ GARİP ÖZELLEŞTİRME HİKAYESİ
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
HAKİKATİ MAZİDE ARAMAK
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
MODERN KÖLELİK SİSTEMİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
YENİ AKIMLAR
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
YENİDEN MERHABA!
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
MİSAFİRLİKTEN VATANDAŞLIĞA SURİYELİLER
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
GELİRİN YAKLAŞIK YARISI KİRA VE GIDAYA
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
TRAFİK KÜLTÜRÜ
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
ÖNCELİK KİRLETMEMEKTE
Halil YATAR
Halil YATAR
HER ŞEYE ZAM
Esra SARI
Esra SARI
EKONOMİK PROBLEMLER HAYATIMIZI STRESE SOKUYOR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
BUĞDAYIN İYİ YETİŞMESİNE ENGEL, ZARARLI OTLAR DEĞİL, ÇİFTÇİNİN İHMALİDİR
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
YENİDEN "MİSAK-I İKTİSAT"
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
HER TÜRK ASKER DOĞAR
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
NE OLACAK BU TURİSTLERİN HALİ!
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva