ESRA SARI
Ulus’ta bulunan tarihi Suluhan Çarşısı Ankara’nın en eski alışveriş merkezlerinden biri. Söz- nişan-kına– düğün ve doğum günü gibi özel günlerde Ankaralıların vazgeçilmez tarihi çarşılarından olan Suluhan Çarşısı hareketli günler yaşıyor. Kış sezonunda Ankaralıların tercihi Suluhan Çarşısı oluyor.
Tarihi Suluhan Çarşısında el sanatları ürünlerini, nikâh; şekerini, çiçeğini ve kına malzemelerini bulabilirsiniz. Suluhan, baby shower, sünnet ve düğün gibi özel günlerin malzemelerini ve aklınıza gelebilecek her türlü ürünü bulabileceğiniz tarihi çarşılardan bir tanesi...
İki avlusu ve 102 odası bulunuyor
Ankara’nın geleneksel çarşısı olan Suluhan Çarşısı, iki avlulu ve 102 odalı olan, günümüzde de varlığını koruyan yapılardan... Suluhan, tarihinin değişik dönemlerinde farklı amaçlar için kullanılmıştır.
Hasan Paşa tarafından inşa edilmiş
Ankara’nın tarihi simgesi olan Suluhan Çarşısı 1508-1511 yılları arasında 2.Beyazıd Devri emirlerinden Hasan Paşa tarafından inşa edilmiştir. Suluhan, döneminin adıyla Hasan Paşa Hanı olarak da anılmaktadır. Suluhan adını; içerisinde su ve ısıtma konforu bulundurmasından ve avlusunda Köşk Mescidi bulundurmasından almaktadır.
Kervanların ve tüccarların konaklamak için tercih ettiği Suluhan, en ihtişamlı zamanını ise 2. Beyazıd döneminde yaşadı.
Suluhan Çarşısı hakkında bilgi
14.yy sonlarında yapımına başlanan Han, 15. yy’da tamamlanmış. Yani Han, Fatih Sultan Mehmet ve II. Beyazıd döneminde yapılmıştır. Suluhan tarihin değişik dönemlerinde farklı amaçlar için kullanılmıştır.
2. Beyazıd döneminde Suluhan’ın bulunduğu bölgeye “Aşağı Düz” adı verilmiş.
Kervansaray olarak kullanılan Suluhan’da 63 odanın yanında, hayvanların barınacağı samanlıklar ve ahırlar bulunuyor.
Suluhan, 1400’lü yılların sonundan Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar bir kervansaray olarak kullanılmıştır.
Osmanlı döneminde önemli bir mekân olan Suluhan, Cumhuriyet’in ilk yıllarında da TBMM’nin açılışı için gelen yabancı basın mensuplarını ağırlamıştır.
1940’lı yıllarda Ankara’ya çeşitli yerlerden göç edenler ve evi olmayan yoksul aileler burada konuk edilmiştir.
Suluhan 1950’lere kadar harap halde yaşamını sürdürmüş ve sebze, meyve satış yeri olarak kullanılmıştır.
1971-1984 yıllarında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından günümüzdeki “Çarşı” haline getirilmiş. Şu anda 110 dükkânın ve deponun bulunduğu Suluhan; çeşitli el sanatlarının ve birçok farklı alanın ticaret merkezi. Suluhan, günümüzde el sanatları ürünlerinden tutun da takı malzemelerinden, nikâh şekerine, çiçekçiden oyuncakçıya kadar birçok esnafa ev sahipliği yapıyor.
Ayrıca Suluhan Çarşısı koruma altındadır.
Söz-nişan-kına ve düğün sezonun açılmasıyla özellikle yaz aylarında Suluhan Çarşısı hareketli günlerini yaşar. Ulus’a yolunuz düşerse Suluhan Çarşısını ziyaret etmeyi unutmayın. Suluhan’da yapacağınız zevkli gezintinin ardından, ön ve arka avluda oturup dinlenebilirsiniz. Suluhan’ın avlusunda bulunan çay bahçelerinde çayınızı yudumlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.