ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR








İçişleri Bakanlığı 15 AB uzman yardımcısı alacak
İçişleri Bakanlığı 15 AB uzman yardımcısı alacak
Ay’ın karanlık yüzü görüntülendi
Ay’ın karanlık yüzü görüntülendi
'Türkiye stratejik bir sanat alanı seçmeli'
'Türkiye stratejik bir sanat alanı seçmeli'
Grönland'de buz tabakası altında dev krater keşfedildi
Grönland'de buz tabakası altında dev krater keşfedildi
Kolon kanserine çare olacak bileşiğe Avrupa patenti
Kolon kanserine çare olacak bileşiğe Avrupa patenti
HABERLER>ÖZEL HABER
14 Eylül 2018 Cuma - 07:22

Turşu Cenneti Hüsmen Aga

Kış mevsimi yaklaşmasıyla beraber, bu mevsimin vazgeçilmezlerinden olan turşuyu aklımıza getirdi. Ankaralıların ‘turşu deyince aklına gelen ve tercih ettikleri adreslerden olan ‘Hüsmen Aga’ turşucusu, 1967 yılından bu yana vatandaşlara hizmet veriyor.

Turşu Cenneti Hüsmen Aga

ESRA SARI

Kış mevsimi denince akla mevsimin vazgeçilmez tatlarından biri olan turşu gelir. Kızılay Sakarya Caddesi’nde balıkçıkların arasında bulunan küçük dükkânda vatandaşlara hizmet veren yılların turşucusu ‘Hüsmen Aga’ 51 yıldır Ankaralılara turşuyu ve turşu suyunu sevdirenlerden… 
Kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde bu mevsimin vazgeçilmezlerinden olan turşu, geçmişten günümüze uzanan bir gelenek. Yaz döneminde taze meyve ve sebzelerden turşular hazırlandı. Ankara’da turşu deyince akla gelen ve 51 yıldır en iyi turşucular arasında gösterilen ‘Hüsmen Aga’ dükkânının sahibi Cem Yılmaz ile Ticari Hayat Gazetesi olarak bir araya geldik. 

Turşu cenneti
Dükkânda bulunan Pezik turşusu, türlü turşusu, lahana turşusu, biber turşusu, domates turşusu, kırmızı domates turşusu, patlıcan dolması turşusu, lahana dolması turşusu, havuç turşusu, pancar turşusu, bamya turşusu, fasülye turşusu, üzüm turşusu, yumurta turşusu, ardıç turşusu hatta mandalina turşusu ile ‘Hüsmen Aga’ tam bir turşu cenneti. Ankaralıların vazgeçilmez turşucularından olan ‘Hüsmen Aga’, yıllara meydan okuyor. 
Ankara’da turşu denince akla ilk gelen yılların turşucu dükkânı olarak gösterilen ve bilinen ‘Hüsmen Aga’  dükkânının sahibi Cem Yılmaz ile iyi bir turşu nasıl olmalı ve turşunun faydaları üzerine konuştuk. 

Dede mesleği turşuculuk
Dede mesleği olan turşuculuğu günümüzde devam ettiren Yılmaz ailesi, 1967 yılının Kasım ayından itibaren vatandaşlara hizmet verdiklerini söyledi. Turşu üretimi ve pazarlama konusunda uzmanlaştıklarını da dile getiren Yılmaz, bu sene turşuya zam yapmadıklarının da altını çizdi. Ekonomik krizin yaşandığı şu günlerde vatandaşları mağdur etmemek adına turşuya zam yapmayacaklarını belirten Yılmaz, “Vatandaşları mağdur etmek istemiyoruz.” dedi.
Esnaf Yılmaz, turşuculuk mesleğinin dede mesleği olduğunu babadan aldığı mesleği başarı ile sürdürdüğünü söylüyor.
Hüsmen Aga’yı kuran dedelerinin Selanik göçmeni olduğunu dile getiren Yılmaz, dükkânı kuran kişinin isminin Hüsmen Aga olmadığını, Hüsmen Aga isminin Selanik’te çok popüler olmasından dolayı bu ismin konulduğunu ifade etti.

Çubuk turşusu
‘Bizim sattığımız turşu Çubuk turşusudur’ diyen Yılmaz, “Turşunun içinde kullandığınız ürünlerin oranları bile bellidir. Sattığımız turşuların üretimini Çubuk’ta Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından belirtilen oranlar doğrultusunda özelliklerine uygun olarak yapıyoruz” ifadesini kullandı. 
Ankara’nın Çayyolu İlçesine yeni bir şube açacaklarını müjdeleyen Yılmaz, Ankara’nın yakın illerine yeni şube açacaklarının müjdesini gazetemiz okuyucuları ile paylaştı.


Turşu kurmak asırlardan beri süren geleneklerimizden biridir
‘Turşu kurmak asırlardan beri süre gelen geleneklerimizden biridir’ diyen Yılmaz, ‘Hüsmen Aga’ olarak turşu konusunda senelerin verdiği bir tecrübenin söz konusu olduğunu belirtti.  
Turşunun sezonunun kış mevsimine yaklaşılmasıyla açıldığını söyleyen Yılmaz, eylül ayından sonra turşu satışlarının artmaya başladığını, mayıs ayından sonra yaza yaklaşılmasıyla birlikte satış oranlarında düşüş yaşandığını dile getirdi.

Turşuda kullanılacak malzeme kaliteli olmalı

‘Turşuda kullanılan malzemenin iyi olması için bitkiler özellikle yaralı ya da yanmış olmamalı’ diyen Yılmaz, turşunun malzemesinin kaliteli olması gerektiğini belirtti.

Turşu güçlü bir  antioksidan

Turşunun birçok hastalığa yararlı ve faydalı olduğunu belirten  Yılmaz, turşunun bir probiyotik olduğunu belirterek, turşunun güçlü bir antioksidan olduğunu ifade etti. Turşunun sağlık açısından birçok faydası bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz,  lahana turşusunun özellikle kanser hastalığına karşı koruyucu bir önlem olduğunu söyleyerek, tüketicilere turşu ve şalgam suyu tüketmelerini tavsiye etti.

Turşu bir saklama tekniği
‘Seçilen turşuluk malzemelerin en önemli özelliğinin tam olgunlaşmamış olması olduğunu söyleyen Yılmaz, “Turşunun kurulma zamanı büyüklerimizden de gördüğümüz gibi sonbahara doğru eylül ayındadır. Çünkü; turşu bir saklama tekniğidir, kış aylarında sebzelerin tüketilmesi için kullanılan bir yöntemdir” dedi.
‘İyi bir turşu görüntüsünden belli olur’ diyen Yılmaz, turşunun canlı ve parlak gözükmesi gerektiğini belirtti. 
Turşu, güneş almayan odalarda saklanmalı
Yılmaz, fermente bir ürün olan turşunun saklama koşullarının turşunun olgunlaşmasını sağlayan en önemli özellik olduğunu ifade ederek, turşunun güneş almayan odalarda saklanması ve dinlendirilmesi gerektiğine dikkati çekti. 
 Fermantasyon tekniği ile üretilen besinlerin başında turşunun gelmekte olduğunu dile getiren Yılmaz, “Turşu, direkt güneş ışığı almayan odalarda dinlendirilmeli günümüzde farklı fermantasyon teknikleri olsa da klasik ve en sağlıklı yöntem budur.” şeklinde konuştu. 

Turşu suyu ve faydaları

Turşunun kendisi kadar suyunun da yararlı ve lezzetli bir besin olduğunu unutmamak lazım. Turşu suyu turşunun kendi doğası gereği kurduğunuz sebzenin ya da meyvenin özünü barındırır. Bunun yanında salamurayı kurarken kullandığınız limon ve sirke yada damak tadınıza göre kullandığınız bitkiler ayrı bir aroma vermektedir.  
Spor sonrası kaybedilen mineral dengesini sağlamak için alınabilir. Sporcularda oluşan kas kramplarını azalttığı da belirtilmekte. Yemeklerle birlikte alındığında hazmı kolaylaştırmakta ve bağırsak hareketlerini arttırıp besin emilimini azaltarak kilo verilmesini sağlıyor.  Sabahları aç olarak tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırıyor ve tokluk hissi veriyor. Kabızlık durumlarında bağırsak florasının dengesini sağlıyor. Hareketleri arttırarak kabızlığı önlüyor. Alkol alımı sonrası oluşan yan etkileri düzeltiyor. Özellikle içine atacağınız sarımsakla bu etkilerini arttırabilir ve vücudunuzun hastalıklara daha dirençli kalmasını sağlayabilirsiniz. Tabi unutulmamalı her iyi şey kararında güzeldir. Abartılı tükettiğinizde tansiyon, bağırsak florasının daha kötü duruma gelmesi, böbreklerin çok su tutması gibi sorunlara da yol açabilmekte.

Etiketler:
 
Ankara'da sahte yedek parça operasyonu
 
Demir çelikte kıpırdanma başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğitim yılı için tüm tedbirler alındı
2018-2019 eğitim öğretim yılında, okulların güvenliği, uyuşturucu ile ...
Vatandaş kuruyemiş fiyatlarından şikâyetçi
Badem, fındık, kaju, antep fıstığı, leblebi gibi yiyeceklerden oluşan ...
Çocuklar mutlu...
Dünya’yı İyilik Kurtaracak Platformu tarafından, Kale Gençlik Platformu ...
 
Et fiyatları esnafı zorluyor
Kurban Bayramı’ndan sonra ete gelen zam hem esnafı hem kasabı hem de zincir ...
Ankara Sinema Akademisi Türkiye sınırlarını aştı
Hakan Kılıç yönetimindeki “Ankara Sinema Akademisi” dikkatleri üstüne topluyor.
Çankaya sanata döndü
Çankaya Belediyesi sanat merkezleri yeni döneme hızlı başladı. Galeri ...
 
Karma sergi sanatseverlerle buluştu
Karikatür Atölyesi, Emre Yılmaz ve Numan Seven’in karma sergisine ev sahipliği ...
Kur farkı sektörümüzde sorun
Geçtiğimiz cuma günü Matbaacılar Odası Başkanı Ahmet Hüseyin Gürbüz, ...
Yerli üretime geçilmesi şart
Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı, ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Halil YATAR
Halil YATAR
ALLAH'IN SESSİZ KULLARI…
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
İSLAM, DOSDOĞRU OLMANIN ADIDIR.
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
BAŞARI MI? BAŞARISIZLIK MI?
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
BEKARLAR GÜNÜ
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
ÖNÜNE GELEN KONKORDATO İLAN EDEMEYECEK
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
ALİBABA BU SENE DE REKORUNU TAZELEDİ
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
SOSYAL MEDYA VE ÇOCUK RESİMLERİ
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
TRUMP’IN YANLIŞ HAMLESİ: AMBARGO
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN PARÇASI; ‘AKILLI ŞEHİRLER’
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
KADINA ŞİDDETTE ADALET YERİNİ BULSUN!
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
5 KASIM “V” ÇILGINLIĞI
Esra SARI
Esra SARI
TEKNOLOJİ İLERLİYOR, BİZ YERİMİZDE SAYIYORUZ
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
KENDİMİZ OLMAK, ÖZGÜR OLMAKLA OLUR
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
ASLA PES ETMEYİN!
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
BUĞDAYIN İYİ YETİŞMESİNE ENGEL, ZARARLI OTLAR DEĞİL, ÇİFTÇİNİN İHMALİDİR
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
HER TÜRK ASKER DOĞAR
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
NE OLACAK BU TURİSTLERİN HALİ!
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva