ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Musul'da feribot battı: 40 ölü
Musul'da feribot battı: 40 ölü
Suveyş kentinde yakıt deposunda patlama
Suveyş kentinde yakıt deposunda patlama
5 yeni hizmet
5 yeni hizmet
343 kural ihlaline ceza uygulandı
343 kural ihlaline ceza uygulandı
Tarım işçilerinin çocukları için 'mobil sınıf'
Tarım işçilerinin çocukları için 'mobil sınıf'
HABERLER>SAĞLIK
15 Mart 2019 Cuma - 07:33

Türkiye'de günlük tuz tüketimi 16-18 grama ulaştı

Prof. Dr. Yusuf Oğuz, "Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin yaptığı çalışmada, ülkemizde günlük tuz tüketiminin 16-18 grama ulaştığı bildirilmiştir." dedi.

Türkiye de günlük tuz tüketimi 16-18 grama ulaştı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuz, yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye'deki günlük tuz tüketiminin 16-18 grama ulaştığının tespit edildiğini belirterek, Türkiye'deki tuz tüketiminin gelişmiş ülkelere göre 3-4 kat fazla olmasının önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturduğunu bildirdi. Prof. Dr. Oğuz, "11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, erkek vücudunun yaklaşık yüzde 60'ının, kadın vücudunun ise yüzde 50'sinin sudan oluştuğunu belirtti.

Bu suyun 3'te 2'sinin dokuları oluşturan hücrelerin içinde, 3'te 1'inin de hücrelerin dışındaki alanlarda bulunduğunu kaydeden Oğuz, hücrelerin dışında bulunan suyun 4'te 3'ünün hücreler arası alandayken, 4'te 1'inin de kan şeklinde damarların içinde bulunduğunu aktardı. Prof. Dr. Oğuz, suyun vücudun içinde bu şekilde belli oranlarda dağılma durumunun sodyum adı verilen tuz tarafından sağlandığına dikkati çekerek, tuz sayesinde vücut suyunun damar içinde kaldığını ve gerektiğinde hücreler arası alan ile hücrelerin içine girip çıkabildiğini ifade etti.

Suyun bölümler arasında devamlı hareket halinde olmasının ise oksijenin ve besin maddelerinin hücrelere ulaşmasını ve orada oluşan karbondioksit ile metabolik artıkların hücrelerden uzaklaşmasını sağladığını belirten Oğuz, şunları kaydetti:

"Sözü edilen işlevlerin yapılabilmesi için günlük 1,5-2 gram (bir çay kaşığı) tuza ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç günlük içtiğimiz su ve katkısız her türlü gıdalardan sağlanabilmektedir. Vücuda giren tuz kullanıldıktan sonra büyük oranda böbreklerden, az oranda da gaita ve terle atılmaktadır. Gereğinden fazla tuz tüketilirse damar içinde fazla tuz ve su birikimine yol açarak hipertansiyona, hücreler arası alanda birikimine bağlı olarak da öncelikle ayaklarda ödeme neden olacaktır. Hipertansiyon kalbi etkileyerek kalp yetmezliğine, beyin damarlarını etkileyerek inmeye, böbrek damarlarını etkileyerek böbrek yetmezliğine ve bütün bunlara bağlı olarak ölüm sıklığının artmasına yol açmakta."

"Gelişmiş ülkelerde günlük tuz tüketimi 6 gram civarında"

Yapılan çalışmalarda tuz tüketiminin fazla olduğu toplumlarda tüketimin az olduğu toplumlara göre hipertansiyonun ve buna bağlı hastalıkların daha fazla görüldüğünün tespit edildiğini aktaran Oğuz, "Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin yaptığı çalışmada, ülkemizde günlük tuz tüketiminin 16-18 grama ulaştığı bildirilmiştir. Gelişmiş ülkelerde ise bu miktarın 6 gram civarında olduğu saptanmıştır. Türkiye'de tuz tüketiminin gelişmiş ülkelere göre 3-4 kat fazla olması önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır." ifadesini kullandı.

Bu kapsamda, tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik bazı tedbirlerin alınmasının zorunlu hale geldiğini kaydeden Oğuz, şu bilgileri verdi: "Evde pişirilen yemeklerde hiç tuz kullanılmamalı veya az kullanılmalı. Tuz kısıtlaması yapılırken yemeklerin lezzetlerini arttırmak için baharatlar ve limon kullanılmalı. Tuz içeriği yüksek olan fastfood ve paketlenmiş hazır gıdaların üretilmesi, bu gıdaların tüketilmesinden kaçınılması ve bu durumu devletin sağlık politikası haline getirilmesi sağlanmalıdır. Özellikle çocukların patates cipsi gibi yüksek miktarda tuz içeren atıştırmalık gıdalar tüketmesi, çocuklarda tuz tadı alma eşiğinin yükselmesine ve zaman içerisinde daha fazla tuzlu gıda tüketmelerine neden olmakta."

 
'Facebook, Instagram ve Whatsapp'ta global sorun yaşanıyor'
 
Parmaklarını kesen hastaya başarılı operasyon
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kadınlar sağlıklı yaşam için yürüyor
Kütahya'da Sağlıklı Hayat Merkezi, isteyen herkesin katılabileceği sağlıklı ...
Göz kapak ameliyatı olurken dikkat
Op. Dr. Şeyda Atabay, göz kapağı ameliyatı hakkında bilgi verdi. 
'Erken teşhis ile görme kaybını engellemek mümkün'
Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim ...
 
Diş tedavisinde 'düşük seviyeli lazer' dönemi
Türk mühendis ve doktorlar tarafından yerli olarak geliştirilen "düşük ...
Böbreği korumak anne karnında başlıyor
TÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üstündağ, böbreği korumanın ...
Belirtileri beklerseniz böbreğinizi kaybedebilirsiniz
“Kronik böbrek hastalarının, ölüm ve özürlülük riskleri; sağlıklı bireylerden ...
 
Geçmeyen siğillere D vitamini tedavisi
Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Ekiz, vücudun değişik bölgelerinde ortaya ...
Gözün sinsi düşmanı: Glokom
Prof. Dr. Açıkalın, göz tansiyonu olarak da bilinen glokomun sinsi seyretmesinden ...
Böbrek sağlığı için tansiyona dikkat
Böbrek hastası sayısının hızla arttığını söyleyen İstanbul Aile Hekimliği ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Halil YATAR
Halil YATAR
21 MART DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
GÜZELLİK TİCARETİ
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
GEÇMİŞ KÜLTÜR DİN OLMUŞ ( ORTA ÇAĞ DİNDARLIĞI )
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
SEÇİMLERDE SÖYLEMLER DEĞİŞSE DE ÇIKAN SONUÇLAR AYNI OLUYOR
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
YABANCILAR NEDEN TÜRKİYE'DEN KONUT ALIYOR?
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
TOPLUMSAL CİNSİYETÇİLİK
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
YAŞLANIYORUZ
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
SEÇİMLER VE KADIN ADAYLAR
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
YENİ ZELANDA KATLİAMI VE TÜRK DÜŞMANLIĞI
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
TÜKETİCİ OLARAK HAKLARIMIZI ÖĞRENMELİYİZ
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR MU?
Esra SARI
Esra SARI
TÜRKİYE’NİN SORUNU MARKALAŞAMAMA
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
BEKÂ
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
NE OLACAK BU TURİSTLERİN HALİ!
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva