OĞUZHAN SARI
Geçtiğimiz haftalarda ‘Erzurum Tanıtım Günleri’ etkinliği ANKA Altınpark Expo Center’da düzenlendi. Erzurum Tanıtım Günleri etkinliğinde Tekman Belediyesi de etkinlikte yerini aldı. Biz de fuarda Tekman Belediyesi’nin tanıtım ve organizatör işlerini yapan Erhan Eryılmaz ile bir araya geldik ve sohbet ettik. Eryılmaz, “Tekman Bölgesinden çıkan yöresel ürünler Türkiye’de birçok noktaya ulaşıyor. Bizim en büyük sıkıntımız ilçemizin yeterli tanıtımın ve reklamının yapılmaması” dedi.
Tekman ilçesinin yöresel- el ürünlerinin tanıtımını yapıyoruz
Tekman Belediyesi’nin tanıtım ve organizatör işlerini yapan Erhan Eryılmaz, Ankara’ya Erzurum’un Tekman ilçesinden geldiğini söyledi. Tekman ilçesinin yöresel – el ürünlerini tanıtmak amacında olduğunu dile getiren Eryılmaz, şunları aktardı: “Tekman ilçesindeki üreticilerden yöresel ürünleri topluyorum ve tanıtımını fuarlarda yapıyorum. Tekman Belediyesi’nin Halk Eğitim Merkezi’nde açmış olduğu kurslarda ev kadınlarının ve genç kızların el emeği ile üretilen çanta, cüzdan gibi kullanılabilir ürünlerinin tanıtımını da yapıyoruz. Öğrencilerin yapmış oldukları el ürünlerini topluyorum. Burada farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.”
Amacımız; kız öğrencilerini topluma kazandırmak ve meslek edinmelerini sağlamak
Halk Eğitim Merkezi’nin açmış olduğu kursların öncelikli amacının; genç kızları topluma kazandırmak ve meslek sahibi olmalarını sağlamak olduğundan da söz eden Eryılmaz, bu konuda şunları söyledi: “Kurslar, dar gelirli ailelere yardım amaçlı düzenleniyor. Özellikle öncelikli amacımız dar gelirli ailelerin çocuklarına yardım etmek ve o öğrencileri topluma kazandırmak. Bu yüzden kurslarda önceliğimiz kız öğrenci, okulunu terk eden genç kızlar ve ev kadınları. Kurslara bu kişileri almayı tercih ediyoruz çünkü mağdur olan kesim her zaman toplumumuzda kadınlar. Kurslar sayesinde kız öğrencilerimizi ve ev kadınlarımızı topluma kazandırmayı amaçlıyoruz. Sosyal alanlarda öğrencilerin ve ev kadınlarının daha aktif olmasını istiyoruz.”
Öğrencilerin eserleri Külliye’de
Kurslarda öğrencilerin, hem meslek edindiğini hem de geleneksel el sanatlarını yaşattığını belirten Eryılmaz, el sanatları kurslarında 50’den fazla kız öğrencinin olduğunu da belirterek, “Standımızda sadece okuyan kız öğrencilerimizin eserleri yok, okulu terk eden kız öğrencilerimizin de eserleri bulunuyor. Burada öğrencilerin yapmış oldukları keçe ve deriden çantaların tanıtımını yapıyoruz. Hatta öğrencilerimizin yapmış olduğu el emeği ürünlerinin yüzde 30’u Külliye’de sergileniyor” diye konuştu.
Öğrenciler kendi el ürünleriyle gelir elde ediyor
El yapımı ürünlerin emeğinin fazla olduğunu da belirten Eryılmaz, “Öğrencilerin el emeğini değerlendirip, öyle satıyoruz. Bu sayede kız öğrencilerimiz gelir elde ediyor. Ev kadınları ve öğrenciler emeğinin karşılığını aldıkları zaman çok seviniyorlar ve özgüvenleri doğal olarak artıyor” dedi.
Meslek edindirme kurslarında atölyelerin sınırlı sayıda olduğundan da bahseden Eryılmaz,“ Öğrencilerimiz özellikle kırsal kesimde olmasına rağmen baya başarılılar” diyor.
Öğrencilerin yapmış olduğu keçe- deri çantalar hakkında ise Eryılmaz, şunları aktardı: “Keçe- deri çantaya talep var. Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesinde genellikle keçe çanta kullanımı daha uygun ve tercih ediliyor. Ama Batı Bölgesinde deri çantalar daha çok tercih edilir ve kullanılır.”
En büyük sıkıntımız ilçenin yeterli tanıtımının ve reklamının yapılmaması
“Belediye başkanımızın desteğiyle ilerleyen zamanlarda atölyelerde farklı çalışmalar da yapılacaktır” diyen Eryılmaz, “Tekman Bölgesinden çıkan yöresel ürünler Türkiye’de birçok noktaya ulaşıyor. Bizim en büyük sıkıntımız ilçemizin yeterli tanıtımının ve reklamının yapılmaması” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Tekman Bölgesi Hakkında
Erzurum’un güneyinde yer alan Tekman oldukça dağlık ve engebeli bir yerleşim alanına sahiptir. İlçede bitki örtüsü bakımından ormanlık alanlar yok denecek kadar az olsa da, güneyindeki Erzurum-Bingöl yaylalarında geniş otlak ve çayırlar mevcuttur.
Kuzey Batısında Palandöken Dağı, Kuzeyinde Kargapazarı Dağları, Doğu ve Güney Doğusunda ise Bingöl Dağları bulunmaktadır. Türkiye’nin en önemli akarsularından Aras Nehri İlçenin sınırları içerisinden geçmektedir. İklim olarak Doğu Anadolu’ya özgü, karasal iklimin hakim olduğu Tekman’da yazlar kısa ve serin, kışlar ise 7 – 8 ay gibi oldukça soğuk ve uzun geçmektedir. İlçenin ekonomisi büyük oranda hayvancılığa dayalıdır. Yaylalarda ve meralarda koyun yetiştirilir. İlçe toprakları tarıma elverişli değildir. Bununla birlikte kısıtlı miktarda buğday, arpa, çavdar, patates ve diğer yem bitkileri yetiştirilmektedir. İlçede süt ve süt ürünleri konusunda da çalışmalar yapılmaktadır.
Köylerde arıcılık ve organik bal üretimine yönelik gelişmeler yaşanmaktadır. Yörede üretilen bal şehirde ve ülke genelinde ilgi görmektedir. Bunun yanında özellikle ilçe merkezi ve köylerde deneme mahiyetinde kurulan küçük ölçekli halıcılık kurs ve atölyelerinde de uzun vadede kazanımlar elde edilebilecek çalışmalar yapılmaktadır.
Tekman oldukça yakın olan Hınıs Boğazı ilçeleri Karayazı ve Hınıs gibi yörenin ortak kültürel dokusundan beslenen ve Güneydoğu Bölgesi’nin gelenek görenekleriyle halk oyunlarından da etkilenerek kendi ritüellerini oluşturmuş bir ilçedir. Bu yönüyle de engin Anadolu birlikteliğinin ve kaynaşmış Anadolu kültürünün bir örneğini vermektedir.
Tekman’da tarihi ve doğal mekânlar başlıca şöyledir;
Tekman Termal Turizm Merkezi, Maman, Hamzan Kaplıcaları: Bikarbonatlı, Klorürlü, Sodyumlu, Karbondioksitli, kısmen radyoaktif bir bileşime sahiptir. İçme ve banyo kürleri için idealdir.
Tekman Mağarası: Kalaycı köyünde iki büyük oyuktan müteşekkil bir yapıdır. İçinden dar bir merdivenle çıkılan iki katlı doğal bir görünüme sahiptir. İlçede ayrıca Gülbaba, Aktaş, Huribaba, Arapdede, Çiçekli, Gökbaba, Kırklar gibi muhtelif ziyaret makam ve mekânları bulunmaktadır. 2017 yılı nüfus verilerine göre nüfusu 26.792’ dir.