ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR








Ankara'ya kar geliyor
Ankara'ya kar geliyor
Bu gericilik geride kaldı
Bu gericilik geride kaldı
TMSF 5 uçağı satışa çıkardı
TMSF 5 uçağı satışa çıkardı
İşveren grev kırıcılığı yapmak istiyor
İşveren grev kırıcılığı yapmak istiyor
Şanlıurfa'da bir terörist yakalandı
Şanlıurfa'da bir terörist yakalandı
HABERLER>GÜNDEM
12 Ekim 2018 Cuma - 07:23

Tekirdağlı kadınlar pekmez yapımına başladı

Tekirdağ'da pekmez için ayrılan üzümlerin kazanlarda kaynatılmasına başlandı.

Tekirdağlı kadınlar pekmez yapımına başladı

Tekirdağ'da bağlarda toplanan üzümlerin bazıları satış için hallere gönderilirken, bazıları da kışlık pekmez yapımı için ayrılıyor. 

Pekmez için ayrılan üzümler ezilip suyu sıkıldıktan sonra, kıvamını yakalaması için temiz killi toprak eklenip, dinlendirmeye bırakılıyor.

Bir gece bekletilen üzüm suyunun süzülerek kazanlara konulup kaynatılmaya başlamasından sonra koyulaşan ve kıvamlı hale gelen pekmez, cam kavanozlara doldurularak hava almayacak şekilde kapatılıyor.

Üzümün pekmeze dönüşümü oldukça meşakkatli

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gıda Teknolojileri Bölümü Gıda Yüksek Mühendisi Gamze Uysal Seçkin, yaptığı açıklamada, Trakya yöresinin, gerek bağ alanlarının genişliği, gerekse üzüm üretimi ve işlenmesi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu aktardı.

Seçkin, üzümün pekmeze dönüşüm serüveninin oldukça meşakkatli olduğunu vurgulayarak, "İlk olarak tesislere gelen üzümler yıkanıp, saplarından ayrılıyor. Sonra pres makinesinden geçirilerek şırası çıkarılıyor. Daha sonra çıkan suları kestiriyoruz. Biz bu işlemi yaparken bazıları killi toprak kullanırken biz de kalsiyum karbonat kullanıyoruz. Kestirme işleminden sonra bir gece bekletilen şıra bulanıklık maddelerinden de ayrılmış oluyor." diye konuştu.

"Pekmez 2 yıl boyunca tadını ve lezzetini koruyor"

Pekmezin meyvelerden gelen mineral maddelerinin konsantresi olan bir ürün olduğunu, demir içeriği ve kan yapıcı özelliğiyle ön plana çıktığını dile getiren Seçkin, şunları kaydetti:

"Yaklaşık kazanlarda 6 saat kadar kaynayan üzüm suyu pekmez kıvamına gelince ocaktan alınıyor. Daha sonra sıcak şekilde kavanozlara dolduruluyor. Sıcak bir şekilde dolum yapıldığı için pekmez 2 yıl boyunca tadını ve lezzetini koruyor. Pekmez herkes için çok yararlı bir ürün özellikle çocuklara güvenle verilebilecek bir gıdadır. Pekmezde herhangi bir katkı maddesi kullanılmıyor yüzde yüz doğal bir ürün."

Tekirdağ'da yaşayan Reyhan Yeryıkan da Trakya bölgesinde pekmezin sıkça tüketildiğini belirterek, yapım aşamasını anlattı.

 
Portre ve model çalışmaları dikkat çekti
 
Kimsesiz çocuklar için eski oyuncaklara hayat veriyorlar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pos cihazlarıyla kartları kopyalamışlar
Bursa merkezli 13 ilde eş zamanlı düzenlenen nitelikli dolandırıcılık ...
Yerli kömür üretiminde ruhsat devri hamlesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "Yeni modelle kömürde 7 sahanın ...
Türk müteahhitler 'kara kıta'yı inşa ediyor
Yurt dışında iş yapma serüvenine Libya ile başlayan Türk müteahhitleri ...
 
Yerli 'bomba atarlar' kışla yolunda
Savunma Sanayii Başkanlığının ihalesine katılarak anlaşmaya varan Konya'daki ...
Büyükelçi eşlerinden Altınköy’e ziyaret
Altınköy Açık Hava Müzesi, kapılarını büyükelçi eşlerine açtı. Ankara’ya ...
Savunmada ilki başardı, 16 ülkeye ulaştı
"Türkiye'nin ilk savunma yazılımı ihracatını" gerçekleştiren Altay Yazılım, ...
 
Adana'da uyuşturucu haplar ele geçirildi
Adana Şakirpaşa Havalimanı kargo bölümünde yapılan aramada su arıtma aparatları ...
AYM'nin 'Ayasofya' kararı Resmi Gazete'de
Bir derneğin Ayasofya Müzesi'nin namaz kılınması için ibadete açılması ...
Bakan Soylu'dan 'fahiş fiyat' genelgesi
Bakan Soylu, valiliklere gönderdiği genelgeyle, kur kaynaklı gelişmeleri ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
OTOMOTİV SEKTÖRÜ PAZAR SAYISINI ARTIRDI
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
İNSAN HAKLARI EVRENSEL; İNSAN HAKLARI İHLALİ DE!
Esra SARI
Esra SARI
DÜNYA KÜÇÜLÜRKEN SORUNLAR MAALESEF KÜÇÜLMÜYOR
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
ENGELLİYE ASLA ENGEL YOK!
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
FIRAT'IN DOĞUSU TÜRK-ARAP SAVAŞI'NA DÖNÜŞTÜRÜLÜRKEN
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
EYVAH SOYULUYORUZ!
Halil YATAR
Halil YATAR
ESKİYE ÖZLEM BİTMELİ...
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
BU İNSANLAR NEREYE KAÇIYOR? EKMEĞE Mİ? ÖZGÜRLÜĞE Mİ?
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
MUHTEŞEM BİR OYUN
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
İHRACATTA GÜÇLÜ SEYRE DEVAM
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
BESLENME VE GIDA GÜVENLİĞİ
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
KIRIM’DA ABD-RUS MÜCADELESİ VE TÜRKİYE
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
İNSANIN VAROLUŞ AMACI VE SALİH AMEL KONUSU ÜZERİNE
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
TOPLUM LAYIK OLDUĞUNU İLLAKİ BULUR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
BUĞDAYIN İYİ YETİŞMESİNE ENGEL, ZARARLI OTLAR DEĞİL, ÇİFTÇİNİN İHMALİDİR
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
HER TÜRK ASKER DOĞAR
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
NE OLACAK BU TURİSTLERİN HALİ!
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva