HATİCE KARATAŞ
Kuyumculuk sektörü için önemli günlerden biri olan ‘Sevgililer Günü’, bu yıl pandeminin gölgesinde kutlandı. Sevgililer Günü nedeniyle yoğun hareketliliğin yaşandığı kuyumcular, bu yıl beklediği yoğun ilgiyi görmedi.
Bu yılki Sevgililer Günü’nde bir nebze hareketlendiklerini ancak diğer yıllara oranla satışların çok düşük olduğunu belirten Taş işleme Ustası Mehmet Akif Yılmaz, “Daha önceki yıllarda bir ay önceden siparişler alınırdı, üretim başlardı. Bu yıl öyle olmadı. İnsanlar Sevgililer Günü’ne 2 gün kala, o da hafta sonu sokağa çıkma yasağı olduğu için alınabilecek şeyleri aldılar. Daha çok düşük fiyatlı ürünler tercih edildi. İnsanların alım gücü çok düştü.” ifadelerini kullandı.
Pandemi sürecinin kuyumculuk sektörünü de olumsuz etkilediğini belirten Yılmaz, bu süreçte işlerin yarı yarıyadan fazla düştüğünü söyledi. Yılmaz, insanların dışarı çıkmaktan çekindiği için alışveriş yapmadığını vurgulayarak “ Müşteri bu süreçte dışarı çıkmıyor, atölyelere gelmiyor. Biz de böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Sevgililer gününde bir nebze hareketlendik ama o da eskiye oranla çok çok az. Son 5-6 yıldır özel günler çok hareketli değildi, pandemiyle beraber tamamen dibe vurdu.”dedi.
Alım gücünün düşmesi satışları çok etkiliyor
Satışlarda insanların alım gücünün düşmesinin çok etkili olduğunu ifade eden Yılmaz, “İnsanların alım gücü çok düştü. Bir de para yön değiştirdi. Eskiden altına ve dolara çok yatırım olurdu. Günümüzde kripto paraya yönelim var. Altın ve dolar, düşüş ve çıkıştan dolayı güven vermediği için insanlar, bu tarz yatarım yöntemlerine yöneldi. Bu durum da alışverişleri çok etkiledi.” diye konuştu.
Kuyumculuk sektöründe e-ticaret risk barındırıyor
Yılmaz, e-ticaretin de kuyumculuk sektörünü olumsuz etkilediğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“İnternet üzerinden satış yapan kazanıyor ancak bizim gibi esnaflar ve interneti iyi kullanamayanlar kazanamıyor. Bizim sektörümüzde internet satışları risk barındırıyor. Mesela internete koyulan fotoğraflarda çekim hileleri yapılıyor. insanların internette gördüğü tektaşın boyutu ve kalitesi göründüğü gibi olmuyor. İnternette ezbere yazılar yazılıyor. Taşının berraklığı, kalitesi tamamen oradaki kişinin insiyatifine kalıyor. Vatandaş aldıktan sonra çok pişman oluyor. Geri iadeleri de çok zor oluyor. Belli firmalar bunu sağlıyor. Bu tarz mağduriyetten dolayı pişman olup, gelen çok müşteri var. İnternet alışverişi yapınca ürünün detaylarına çok bakılmıyor ama birebir almaya geldiğinizde pazarlık yapma imkanınız oluyor. Ürünün ayarını biliyorsunuz, taşın kalitesine dokunarak, bakarak alıyorsunuz. ”
Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları bizi olumsuz etkiliyor
Kuyumcuların genellikle cumartesi günleri daha çok iş yaptığını bu nedenle pandemi tedbirleri kapsamında uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaların işleri ciddi derecede etkilediğini söyleyen Yılmaz, ‘‘Cumartesi günlerinin kapalı olması işleri ciddi bir şekilde etkiliyor. Belirsiz bir sürecin içerisindeyiz. Bu sürecin de ne kadar devam edeceğini bilmiyoruz. Bir de hafta içi insanların akşam saat 16.00- 17.00’de dükkanlarını kapatması, kafelerin kapalı olması da bizi etkiliyor. Neticede o insanlar para kazanıp, gelip bizden alışveriş yapacak. Tüm sektörler birbirine bağlı. Pandemi insanların elindeki nakit parayı bitirdi. Vatandaş bu süreçte kredi kartlarına borçlandı. Bu ödemelerden dolayı vatandaşın alışveriş imkanı kalmıyor.” diye konuştu.
Atölyeciler 3-4 ay daha dayanabilir, ondan sonrası çok kritik
Yılmaz, pandemi sürecinde verilen esnaf destek kredisini kullandığını ancak bu krediden tüm esnafın yararlanamadığını belirterek “ Devlet o kredileri sunduğu zaman pandeminin birkaç ay sonra biteceğini düşünerek kullandırdı fakat pandemi hala devam ediyor ve uzun bir sürede devam edecek gibi. Bu kredilerin geri ödemeleri başladı. Zaten iş yapamıyoruz. Bu durum da bizi zorluyor. Atölyeciler 3-4 ay daha dayanabilir, ondan sonrası çok kritik. Kuyumcular çok zorlanıyor. Pasajlardaki düşük kiralardan yararlananlar var ama cadde üzerindeki esnaf çok zorlanıyor. Ödemeleri alamıyoruz. Kredi kartıyla ödeme alamadığımız için elden vermeye çalışıyoruz ama kaç kişiye güveneceksiniz. Elden verdiklerimizde bazen dönüş olmuyor.”dedi.
Esnafa daha etkili destekler sunulabilir
“Esnafa daha etkili destekler sunulabilir.” diyen Yılmaz, şöyle devam etti:
“Bu süreçte sigortalar belli bir süre karşılanabilir. stopajlar alınmayabilir. Pasajlarda havalandırmalar çalışmadığı halde aidatlar ödeniyor. Buna bir müdahale yapılabilir. Destek kredileri 2-3 üç seneye yayılabilir. Bu esnafı çok rahatlatır. Şu anda esnafa kira ve hibe desteği verildi. Ben bundan yararlanıyorum ama tanıdığım birçok kişi kredi borçlarından veya başka borçlardan dolayı yararlanamıyor. Halbuki bu desteği yaparken bazı şeylerin sorgulanmaması lazım. Çok zor durumda olan arkadaşlarımız var. Genele eşit bir dağılım olması lazım. Verilen 50 bin liralık esnaf destek paketi herkese eşit dağıtılsaydı, faizsiz olsaydı. Bir sene insanları çok rahatlatırdı. En azından atölyeleri kurtarabilirdi. Şu anda elindeki ürünü bozan, vitrindeki ürün ile ayakta duran çok kişi biliyorum. biz de artık o aşamaya geldik.”