ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Şırnak'tan kötü haber: 3 şehidimiz var
Şırnak'tan kötü haber: 3 şehidimiz var
2 ilde 7 terörist etkisiz hale getirildi
2 ilde 7 terörist etkisiz hale getirildi
ABD Büyükelçiliği'den sosyal medyadaki iddiaları yalanlama
ABD Büyükelçiliği'den sosyal medyadaki iddiaları yalanlama
Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi
Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi
4 milyon liralık 'drone'lu hırsızlık
4 milyon liralık 'drone'lu hırsızlık
HABERLER>ÖZEL HABER
3 Haziran 2019 Pazartesi - 07:44

Şeker bayramında nasıl beslenmeli?

Genç diyetisyen Şafak, “Bayramda şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü tatlıların, meyvenin ya da meyveli tatlıların tercih edilmesi, kilo kontrolünü kolaylaştıracaktır. Evde hazırlanan tatlılarında meyveli ya da sütlü tatlı olması gerekir" dedi.

Şeker bayramında nasıl beslenmeli?

ESRA SARI 
 

Ramazan ayının son gününü yaşadığımız bugün ‘Şeker Bayramını’ iple çekiyoruz. Beslenme rutinimizdeki değişiklikler metabolizmayı etkiliyor. Bu sebeple Şeker Bayramında sağlıklı beslenmek ve porsiyon kontrolü çok önemli…

Sağlıklı kalmak, dengeli bir diyeti sürdürmek ve hijyenik besinleri tüketmek önem arz ediyor.  Biz de Ticari Hayat Gazetesi olarak genç diyetisyen Merve Şafak ile ‘Şeker Bayramında beslenme ’ üzerine keyifli ve bilgilendirici bir söyleşi daha gerçekleştirdik. Şafak’a sorular sorduk. Sorularımızı cevaplayan Şafak, “Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden arttırılmamalıdır. Ana öğünler arasında 5-6 saat, ara öğünlerle birlikte her öğün arası en az 3 saat boşluk olabilir” dedi. 
 

Şafak; “Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden arttırılmamalıdır” 
İnsanlar, Şeker Bayramında nasıl beslenmeli? 

Ramazan ayında uzun süren açlık, günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler, Ramazan Bayramı’nda öğün sayısının artması nedeniyle bayramın ilk gününden itibaren vücut fazla yemek yemek istediğinden ötürü bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları ile karşılaşılabilir.  Bunu yaşamamak için iftar yemeğini erken bir akşam yemeği gibi, kahvaltı sahur niteliğinde düşünülmelidir. Öğle yemeği kişiye göre belirlenmeli. Bayramın vazgeçilmez tatlılarından küçük porsiyonlu ara öğünler yapılabilir. Ramazan ayının sonlanması ile tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden arttırılmamalıdır. Ana öğünler arasında 5-6 saat, ara öğünlerle birlikte her öğün arası en az 3 saat boşluk olabilir.  
 

Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı 
Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenmemelidir. Proteinden zengin: yumurta, az tuzlu peynir, süt ve posa içeriği yüksek bol yeşillik, tam tahıllı ekmek ve su kaybını giderici karpuz, salatalık, turp kahvaltıya eklenebilir. Sucuk, salam, sosis vb. yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. 
 

Ramazan ayı boyunca tüketimi ihmal edilen balık ve kuru baklagil tüketimine öncelik verilmeli
Öğle ve akşam yemeğinde ızgara, haşlama ya da fırında tavuk, kırmızı et, hindi ya da balık tercih edilmeli Ramazan ayı boyunca tüketimi ihmal edilen balık ve kuru baklagil tüketimine öncelik verilmelidir. Her öğünde sebze bulundurulmalı.
 

Şeker ve çikolata hızla kan şekerini yükseltir 
Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata, hamur işleri (baklava, börek vb.) gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bayramda birdenbire sık tatlı tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olur. Halsizliğe, yorgunluğa, isteksizliğe, uykuya ve bazı rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalıdır. 
 

Taze meyve tüketimi önemli 
Ramazanda sıvı tüketimi 1 litreye kadar düşebiliyor. Yine de vücudunuzu biraz kandırarak her yediğiniz ikramlıktan sonra 2 bardak su içebilirsiniz. Böylece hem fazla su tüketmezsiniz hem de su içtiğiniz zaman sıvı kaybınız düzelir ve metabolizmanız tekrar hızlanır. 

Bayram boyunca ana öğünlerinize yeşil sebzelerden ilave etmelisiniz, bu durum özellikle bağırsak hareketlerinizi düzenlemeye ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur. 
Gerektiğinde ara öğünlerde taze meyveler ya da şekersiz meyve taneli hoşaf/kompostolar, ayran, kefir gibi içecekler beslenme düzenine eklenebilir. Hem sıvı kaybı hem de sıcak havanın rehavetinden dolayı kilogram başına en az 30-35 ml su tüketilmelidir.
 

Ramazan ayında uzun süre oruç tuttuktan sonra gece atıştırmalıklarından nasıl vazgeçeriz? 
Öğün saatlerinin bozulması ile ramazan öncesi alışkanlıklarına geri dönmek için vücuda zaman tanınmalıdır. Ana öğün ve ara öğünlerde protein, karbonhidrat ve yağ gereksiniminin karşılanması gece atıştırmalıklarının olmamasını sağlar. 

Erken bir akşam yemeği yenilmiş ise uyumadan 2 saat öncesine kadar sağlıklı ara öğünler yapılabilir. Gece atıştırmak istendiğinde geç bir saatte ise 1 su bardak su içilip uykuya devam edilmeli ya da ramazan boyunca ihmal edilen egzersize yönelmeli ve dikkat farklı yöne çevrilmelidir. 
Şafak, “Bayramda şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü tatlıların,  meyvenin ya da meyveli tatlıların tercih edilmesi, kilo kontrolünü kolaylaştıracaktır”
 

Şeker Bayramında tatlı kontrolünü nasıl sağlamalıyız? 
Vücudu mutlu etmek, ikramı geri çevirmemek adına her ziyarette tüketilen tatlılar günlük enerji gereksinimine dahil edilmelidir. Bayramda şerbetli tatlılar yerine daha çok sütlü tatlıların meyvenin ya da meyveli tatlıların tercih edilmesi, kilo kontrolünü kolaylaştıracaktır. Evde hazırlanan tatlılarında meyveli ya da sütlü tatlı olması gerekir. Eğer şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız, günde 3 küçük dilim şerbetli tatlıyı aşmamaya özen gösterin. Misafirliğe gitmeden önce, günde ne kadar tatlı tüketeceğinizi kafanızda belirleyin, ikram edilen tatlının yarım porsiyonunu tüketebilirsiniz.

Tatlı ile birlikte asitli ve yüksek şekerli içeceklerden uzak durarak, şekersiz limonata, maden suyu tüketilebilir. Tatlı tüketimi ile beraber yükselen kan şekerini dengelemek için, tatlı yendikten sonra ayran, kefir ya da küçük porsiyon yoğurt tercih edebilirsiniz. Ve akşam öğününde de sebze ağırlıklı beslenmek, daha az kalori alımına neden olacağı için bu durum kilo kontrolünü destekler. 
 

Bir dilim cevizli baklava (35 gr) 100 kalori, 2 dilimle sınırlandırılmalı 
Peki, herkesin merak ettiği soru baklava tüketimi nasıl olmalı ya da adet sınırlaması var mı? 

Bayramlarda şerbetli tatlı ikramını red edemediğimiz kültürel bir durumla karşılaştığımızda ikram edilen porsiyonun yarısı tüketilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)  günlük tüketilmesi gerekilen enerjinin maksimum yüzde 10’unun basit şeker içeren gıda tüketimi ile sınırlandırılması gerektiğini söylemektedir. Bir dilim cevizli baklava (35 gr) 100 kalori olmakla birlikte içeriğindeki şeker oranı oldukça yüksek olduğundan 2 dilimle sınırlandırılmalıdır. Fazla tüketimi ani şeker yükselmesine neden olup, kişide istenmeyen rahatsızlıklara (ani kan şekeri yükselmesine ilişkin; iştah kontrolünde zorluk, çabuk acıkma, halsizlik, mide bulantısı, fazla tüketime bağlı ishal gibi) neden olabilir. Israrla tüketilmek istenirse besin değeri hatırlanmalı ve mineralli su ile beraber kan şekerini dengeleyecek besinler tercih edilmelidir. 
 

Şeker, lokum ve çikolata vücudumuz için gereksiz kalori 
Özellikle bayram ziyaretleri sırasında tüketilen şeker ve çikolatadan nasıl kaçınırız?

Geleneğimiz gereği ikram edilen şekerin, çikolatanın, lokumun vücudumuz için gereksiz kalori olduğu bilincinde olarak bunun yerine misafirlerimize kuru yemiş, kuru meyve, meyve ya da hafif sütlü tatlıları ikram edebiliriz. Meyve kompostoları, meyve çayları, limonata ya da meyve ile tatlandırılmış sular da sağlıklı ve keyifli alternatifler olabilir. 
 

Şafak; ‘Tükettiğimiz şekerlemenin kilo alımına, kan lipidlerine olan zararını göz ardı etmemeliyiz’
Bayram şekerlerinin sağlığımız açısından olumsuz etkileri var mı?

Tükettiğimiz şekerlemenin kilo alımına, kan lipidlerine olan zararını göz ardı etmemeliyiz. Özellikle uzun süren açlık sonrası yenen şekerli gıdalarla hızla artacak kan şekeri metabolizmayı yavaşlatacaktır. Bağırsak sağlığı olumsuz etkilenerek, istenmeyen sindirim problemleri yaşanabilir. Üstelik fazla tatlı tüketildiklerinde kalpte çarpıntı, dolaşım bozukluğu ve mide yanmaları olabiliyor ve bu durum reflü yakınmalarını tetikleyebiliyorlar. Çok istendiğinde kontrollü tatlı, şekerleme tüketildiğinde su tüketimine dikkat edilmeli, ana öğünlerde daha çok sebze yenilmeli ve mutlaka hareket edilmelidir. 
 

Peki, sevgili okuyucularımız için sağlıklı bir baklava tarifi paylaşabilir misiniz?
Çok ince olan baklava hamuru tam buğday unla ya da beyaz unla yapılmış olunsa da mutlaka doğal tatlandırıcı ile hazırlanmış şerbet ile lezzetlendirerek daha sağlıklı versiyonunu elde edebilirsiniz. Tatlı yapmak istiyorsak sütlü, meyveli tatlıları tercih edebiliriz. Lezzetli ve sağlıklı beslenmeye uygun baklava için:
 

Basit Şekersiz Bayram Baklavası
Malzemeler: 
2 adet kırmızı elma
50 gram tereyağı
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
2 yemek kaşığı Bal
1 çay kaşığı Tarçın
Baklava hamuru (klasik ince açılmış baklava yufkası)

Yapılışı: Elmaları rendeleyip içine dövülmüş cevizi ekleyiniz. Yakmadan ve kavurmadan tavada biraz soteleyiniz. 2 yemek kaşığı (50 gr) tereyağını ayrı bir tavada kısık ateşte ılık bir şekilde eritin. Baklava yufkasını boyuna 4 eşit parçaya keserek, daha kıtır olması için üzerine eritilen tereyağını sürün. İç harcı kesilen ve tereyağı sürülen baklava yufkasının uç kısmına bir yemek kaşığı kadar iç harç koyarak rulo haline getirin. Rulo halindeki baklavaların ortasına sivri bir bıçakla çizik atın. Tüm baklava yufkalarına aynı işlemi yaparak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Dizilen baklavaların üzerine fırça ile tekrar çok hafif tereyağı sürün. Üzerine tarçın serpip üzeri kızarana kadar 170 derece fırında pişirin. Kızaran baklavaların üzerine fırından çıkardıktan sonra sıcakken bal ve biraz daha tarçın serperek serinletip servis edebilirsiniz. Afiyetle… 
 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı? 
Ramazandaki uzun süreli açlık nedeniyle, metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak, daha hızlı kilo alınmaktadır. Bunu düşünerek kontrollü ve dengeli beslenmeye dikkat ederek, sevdiklerimizle beraber olmanın keyfini çıkarmayı ihmal etmeyelim.

Etiketler:
 
Katarakt birçok kişiyi tehdit ediyor
 
Görme engelli öğrenciler yetenekleriyle alkış aldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara'da ikinci el kıyafet sektörü canlanmaz
Baba mesleğini devralan Barış Durmaz, giyim sektörüne küçük yaşlarda ...
Büfeler, eskisi kadar iş yapamıyor
Polat, gelirin düşmesinin ve masrafların artmasının hem vatandaşı hem ...
“Destekler arttırılmalı”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan'da ...
 
Çocukluk hayali mesleği oldu
Çocukluk hayalini gerçekleştiren Pınar İnam, yaptığı tasarımlarla dikkatleri üzerine çekiyor.
Sektör bambaşka bir yere gidiyor
Yaklaşık 7-8 yıldır sektörde olan İlkser Fotoğraf Stüdyosunun sahibi Güneş ...
Amaç küresel hedefler yaratmak
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin (SDG), etkinliğine ...
 
"Sanat sabır gerektirir"
79 yıllık yaşamının 71 yılını resme adayan Sulhiye Fatma Hoşgör, sanatın ...
Son dönemin popüler uğraşı: ‘Ahşap yakma’
Son dönemde popülerliği gittikçe artan ahşap yakma sanatında, birbirinden ...
'Unutulmaya yüz tutan örf ve adetleri hatırlamak gerekir'
Unutulmaya yüz tutan örf ve adetleri hatırlamanın öneminden söz eden Posoflular ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSANDA DİN VE AHLAK İLİŞKİSİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
HUZURUN ADRESİ: DATÇA
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
EKONOMİDE SON DURUM
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
SANAYİDE YAVAŞLAMA
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
BİR BAYRAM SÜRECİ
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
30. YILINDA BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN 89 GÖÇÜ
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
KİRAZ, FINDIK, İNCİR, KAYISI ÜRETİMİNDE İLK SIRADAYIZ
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
İNSANA CAN OLMAK
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
DOĞAYA MÜDAHALE EDERKEN YOK OLAN BİZLERİZ
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
EKOLOJİK DENGENİN BOZULMASI VE İNSANLIĞIN GELECEĞİ
Esra SARI
Esra SARI
SAĞLIKLI BESLENEMEME SORUNSALI
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
GERİ DÖNÜŞTÜR
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
İDEAL ROL MODELLER!
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
SADE YAŞAMAK- 2
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
7 NEFS, 7 AKIL MERTEBELERİ
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
KARŞILIKSIZ ÇIKAN ÇEKTE ALACAKLININ HAKLARI
Halil YATAR
Halil YATAR
YAZ SONUNDA GELDİ
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
KAYIKÇI DEĞİL "MEKTUP KAVGASI"
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva