SEDA TOLMAÇ
Satranç sporunu Türkiye’nin her noktasına yaymak, tanıtmak ve satrancın yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla kurulan Türkiye Satranç Federasyonu(TSF), 30. Kuruluş Yıl Dönümü’nü, 10 Şubat’ta gerçekleşen etkinlikle kutladı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “30. Yıl” etkinliğine, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanı sıra satranç sporuna gönül veren çocuk ve gençler katıldı.
“Satranç Tarih İle Buluşuyor” sergisinin de açılışının yapıldığı “30. Yıl Etkinliğinde” Bakan Kasapoğlu ve TSF Başkanı Gülkız Tulay, 2 bin 500 sporcunun yer aldığı Dijital Kampı da çevrim içi olarak ziyaret etti.
Satranç, çocuk ve gençlerin gelişimi açısından oldukça etkili bir spor
Etkinlikte konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, tüm spor branşlarının çocuk ve gençler üzerinde hem sosyal hem de bireysel etkisi olduğuna dikkati çekerek, “Satranç da çocuk ve gençlerin sosyal ve bireysel gelişimlerine etki eden bir spor. Çocuklarımızın gelişimi açısından oldukça önemli bir alan. Satranç oyuncusu olan çocuk ve gençlerimizin hem sosyal hem de akademik çalışmalarda önemli başarılar elde ettiğini görmekteyiz. Bu anlamda satranç sporunun ülkemizdeki gelişiminden mutluluk duyuyoruz” dedi.
Spor politikalarımızı güçlendirme yönünde önemli çalışmalarımız var
Spor politikalarının her geçen gün yenilendiğinden söz eden Bakan Kasapoğlu, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 19 yılda büyük yol kat ettik. Büyük bir devrimi gerçekleştirdik. Bu noktada her geçen gün spor politikalarımızı revize etme, güçlendirme yönünde de önemli çalışmalarımız var. Bunları da müsabakalarda aldığımız sonuçlar, madalyalar, sporcularımızın bizlere yaşattığı gururlarla hep birlikte görüyoruz. Tabii ki her zaman amacımız daha ilerisi. Biz inanıyoruz ki sporcularımız, gençlerimiz daha iyisini başarabilir. Onlarda bu ışığı, potansiyeli görüyoruz” şeklinde konuştu.
Her zaman öğrenmenin yanında olmayı amaçlıyoruz
Kasapoğlu, satranç sporuna yönelik hayata geçen, 10 Şubat’ta başlayan ve 7 Mart’ta tamamlanması planlanan “Türkiye Satranç Öğreniyor” projesinden de bahsederek, “Bakanlık olarak birçok projemiz var. Bu projelerden biri de ‘Türkiye Satranç Öğreniyor’ projesi. Bu proje çok anlamlı bir çalışma çünkü öğrenmenin yaşı yok. Biz her zaman öğrenmenin yanında olmayı amaçlıyoruz” dedi.
Türkiye, artık bir satranç ülkesi
“30.Yıl” etkinliğinde konuşan TSF Başkanı Gülkız Tulay, “Türkiye, artık bir satranç ülkesi” ifadelerini kullanarak, şöyle konuştu: “Bizler de ülkemizin en popüler spor branşları arasında yer alan satrançta, 1 milyon lisanslı sporcu hedefine ulaşmak üzereyiz. Her ferdinin çok kıymetli olduğu satranç ailemizin şu anda 999 bin 505 lisanslı sporcusu bulunmaktadır.”
Türkiye Satranç Federasyonunun Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesine 30 yıl önce, 1991 yılında bağlandığını hatırlatan Tulay, “Bugün, bu vesile ile bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Anadolu topraklarında satranç sporunun izlerini sürerek, satranç sporunun kurumsallaşmasının 1900’lü yıllarda başladığına ve 1954 yıllarında tamamlandığına dair resmi kayıtları özenle bir araya getirdik. 30’uncu yılımızda tarihçemizin yeniden belgeli kayıtlarla yazılmasını ve kuruluş yılımızın ise 1954 yılı olarak yeniden tescil edilmesini talep edeceğiz. Satranç ailesi olarak sizlerin de desteğiyle önümüzdeki yılı TSF’nin kuruluşunun 68. yılı olarak kutlamak en büyük hayallerimizden bir tanesi” dedi.
Salgın sürecinde kimse satrançtan uzak kalmasın istedik
TSF’nin salgın döneminin en faal federasyonlarından biri olduğunu da ifade eden Tulay, “Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık bir yıldır alışkanlıklarımızı geride bıraktık ve yeni normallerde yaşamaya başladık. Bu beklenmeyen süreç sosyalleşmeye ve harekete ihtiyaç duyan çocuklarımızı ve gençlerimizi de doğal olarak etkiledi. Tüm sportif faaliyetlerin askıya alındığı ve evlere kapandığımız süre boyunca Türkiye Satranç Federasyonu olarak tüm Türkiye’yi satranç sporunun kazanımları etrafında toplamak için çalışmalara başladık. TSF olarak kimse spordan, satrançtan uzak kalmasın istedik. Etkinlik takvimimizde yer alan şampiyona ve turnuvalarımızı yüz yüze düzenleyemesek de heyecanımızı ve ruhumuzu dijital dünyaya taşıdık. Ne mutlu bize ki bu süreçte dijital dünyada da en etkin federasyonlardan biri biz olduk. Binlerce sporcumuzu ve satranç sporuna ilgi duyan her vatandaşımızı satranç sporunun birleştirici gücü etrafında toplamayı başardık” şeklinde konuştu.