ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Türkiye'deki koronavirüs salgınında son durum
Türkiye'deki koronavirüs salgınında son durum
Bakan Koca'dan hastanelerdeki doluluğa ilişkin açıklama
Bakan Koca'dan hastanelerdeki doluluğa ilişkin açıklama
Rusya'da Kovid-19 vaka sayısı 871 bini aştı
Rusya'da Kovid-19 vaka sayısı 871 bini aştı
İstanbul'da Kovid-19 tedbirleri denetimi
İstanbul'da Kovid-19 tedbirleri denetimi
Taksim Camisi'nin yüzde 65'i tamamlandı
Taksim Camisi'nin yüzde 65'i tamamlandı
HABERLER>ÖZEL HABER
30 Temmuz 2020 Perşembe - 07:33

Sağlıklı et için pişirme yöntemine dikkat!

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Diyetisyenlerinden Zehra Kelat, Kurban Bayramında et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlıklı et için pişirme yöntemine dikkat!

SEDA TOLMAÇ

Kurban Bayramı öncesi doğru ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkati çeken Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Diyetisyenlerinden Zehra Kelat, et tüketiminin yoğun olduğu Kurban Bayramında etin nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Ticari Hayat Gazetesi olarak bir araya geldiğimiz Diyetisyen Zehra Kelat, etin dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, tüketilen etin yanında salata, sebze, yoğurt gibi daha hafif besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Etin sertliğinin geçmesi ve daha sağlıklı hale gelmesi için dinlendirilmesi önemlidir

“Sağlıklı bir bayram geçirmek için besinlerimize dikkat etmeliyiz” diyen Kelat, “Kurban Bayramında yoğun olarak et tüketilir ve et, kesilir kesilmez tüketiliyor ancak eti bu şekilde tüketmek yanlıştır. Kurban bayramının ilk günü et yeme istediğimizin olması normaldir ama biz mümkün olduğunca bu istediğimizi erteleyelim. Bayramın ilk günü, eğer evde başka bir et varsa, o tüketilebilir. Kesilen et ise, 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir. Etin sertliğinin geçmesi ve daha lezzetli, sağlıklı hale gelmesi için de dinlendirilmesi önemlidir” dedi.

Dışarıda uzun süre bekletilen et, besin zehirlenmesine kadar giden ciddi sağlık sorunlarına neden olur

Kelat, kesilen etin buzdolabında muhafaza edilmesinin önemli olduğunu belirterek, “Dışarıda uzun süre bekletilen et, mikroorganizmaların üremesine neden olur ve besin zehirlenmesine kadar giden ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkarır” diye konuştu. 

Kanserojen etkinin oluşmaması için pişirme yöntemine dikkat edilmesi lazım 

Kelat, etin pişirilme yönteminin de önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Etin kızgın yağda kızartılarak tüketilmesini tavsiye etmiyoruz. Ette görünmeyen bir yağ vardır ve eti pişirirken bu yağ değerlendirilebilir, etin içerisine sebzeler eklenerek sote, ızgara, haşlama şeklinde pişirilmesi tavsiye edilir. Eti tüketirken porsiyonlarına da dikkat etmek gerekir” dedi.

Kelat, pişirme yönteminin kanserojen faktörlerin ortaya çıkmaması açısından önemli olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: “Eti pişirirken kanserojen etkinin oluşmaması gerekir. Bu nedenle de etin kızgın yağda kızartma şeklinde veya mangalda yüksek ateşle pişirilmemesi gerekir. Bu şekilde pişirirseniz, kanserojen öğeler ortaya çıkar. Bu nedenle haşlama, ızgara, kendi yağıyla veya sebzeyle kavurma gibi pişirme yöntemleri tercih edilebilir. Kanserojen etkiyi oluşturacak yüksek ateşten uzak durmak lazım.” 

Midenin kapasitesini sadece etle doldurmamak gerekir

Sindirim problemi yaşayan kişilerin, mideyi tek seferde dolduracak şekilde beslenmemesi gerektiğine dikkati çeken Kelat, “Özellikle Reflü şikayeti olan kişiler, yatmadan iki saat önce hiçbir şey tüketmemelidir. Kurban bayramında et tüketenler, etin yanında etin ağırlığını alacak besinler tercih etmelidir. Midenin kapasitesini sadece etle değil, sebze yemekleri, salata veya ayran gibi yağ oranı ete göre daha düşük yiyecek ve içecekler ile oranlamak gerekir” dedi. 

Sindirim sistemi ve kalp-damar problemi olan kişiler et tüketirken dikkat etmeli

Sindirim sistemi ve kalp-damar sistemi problemi, tansiyon, diyabet ve böbrek rahatsızlığı yaşayan kişilerin toplumda oldukça fazla sayıda olduğunu söyleyen Kelat, “Bu kişilerin sağlıklı bir bayram geçirebilmeleri için beslenmelerine normal insanlara göre daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Bu tür kronik rahatsızlığı olan insanlar elbette kurban eti yiyecekler ama eti pişirme yöntemine ve etin yanında hafif gıdalar tüketmeye daha fazla özen gösterecekler” diye konuştu. 

Demirin vücutta emilimi kolaylaştırmak için vitamine ihtiyaç vardır

“Etin yanında yoğurt tüketilmez” düşüncesinin yanlış olduğuna da vurgu yapan Kelat, “Etin yanında vitamin yönünden zengin besinleri tüketmek son derece önemlidir. Özellikle vitamin yönünden zengin sebzelerin tüketilmesine önem veririz. Et, en önemli demir vitamini kaynağıdır ve demir insan vücudunun sağlıklı bir şekilde hareket edebilmesi, düşünce kabiliyetinin gelişmesi için gereklidir. İnsanın güne zinde başlaması ve kansızlık yaşamaması için demir ihtiyacını karşılaması önemlidir çünkü kansızlık insanda yorgunluğa neden olur, çocuklarda anlama kabiliyetini düşürür. Bu nedenle demir vitamini gerekir, demirin de en iyi kaynağı ettir ama eti c vitamini kaynağıyla yani bir sebzeyle alınca o demir vücutta daha iyi emilir. Demir, boşa gitmemiş, aksine vücuttaki emilimi kuvvetlenmiş olur.  Bu anlamda yoğurdun da etin yanında tüketildiğinde olumsuz bir etkisi olmaz çünkü yoğurtta kalsiyum kaynağıdır ve bir öğünde olması gereken besin guruplarındandır. Yoğurdu sadece yoğurt olarak değil, ayran, cacık, sebzelerle karıştırılan bir garnitür olarak da etin yanında tüketmek önemlidir” ifadelerine yer verdi. 

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli 

Kelat, bayram sofralarından eksik olmayan ve bayramda tüketimi artan tatlıların da sağlıklı olması gerektiğine vurgu yaparak, “Şerbetli tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Özellikle sütlü tatlıların tüketimi tercih edilmelidir. Bunun yanında kişilerin badem, ceviz, fındık, bal ve pekmezle kendi tatlılarını hazırlayarak tüketebilirler” dedi.  

 
Ulus’ta bayram hareketliliği var ama esnaf mutsuz
 
Kurban etinde soğuk zincir uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ulus’ta bayram hareketliliği var ama esnaf mutsuz
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Başkentlilerin alışveriş adreslerinden ...
Çeyrek altın bin liraya kadar yükselecek
Son günlerde altın fiyatlarında yaşanan yükselişin yıl sonuna kadar devam ...
Kurban Bayramı baharatçıların yüzünü güldürmedi
Meşhur Baharat’ın sahibi Fatih Kaya, Kurban Bayramı öncesi baharat satışlarının ...
 
Ücretsiz yolcu taşımada keyfi kullanımların önüne geçilmeli
‘Şehiriçi Toplu Taşıma Kanunu Çalıştayı’nda konuşan Tüm Özel Halk Otobüsleri ...
Pandemi sürecinde üretime odaklandım
Takı tasarımı ve imalatı yapan Osman Furkan Mergen, pandemi sürecinde ...
Pandemi, kozmetiği de vurdu
Koronavirüs salgın sürecinden en çok olumsuz yönde etkilenen sektörün ...
 
Yeni eğitim dönemi için hijyen kılavuzu hazırlandı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Amacımız, okullarda hijyen ve enfeksiyon ...
Mozaik mukaddes ve kadim bir sanat
Geleneksel Türk sanat dallarından birisinin mozaik sanatı olduğunu söyleyen ...
Eski nesil kahvelerin genç ustası
Yandırma, tahmis ve cilveli kahve gibi Anadolu’nun kayıp kahvelerini bulup ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Büşra ÇİNKAYA
Büşra ÇİNKAYA
YENİ MEDYA
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSAN DİN İLİŞKİSİ III
Hüseyin ALPASLAN
Hüseyin ALPASLAN
1915 ÇANAKKALE KARA SAVAŞLARI’NIN İKİNCİ SAFHASI
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
TURİZMDE SON DURUM
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
ÜÇ SORU ÜÇ CEVAP
Hatice KARATAŞ
Hatice KARATAŞ
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
HİBRİT SAVAŞ VE TÜRKİYE
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
YAŞAMAK BAYRAMDIR
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
GENÇLER UMUDU NEDEN YURT DIŞINDA ARIYOR?
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
PANDEMİDE İKİNCİ DALGA ENDİŞESİ
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
65 YAŞ ÜSTÜNÜN PSİKOLOJİSİ
Esra SARI
Esra SARI
YAŞIYORSAK HALA UMUT VAR
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
ÖĞRENCİ EĞİTİM VE SORUNLAR
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
SOSYAL MEDYAYA NELER OLACAK?
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
HANGİ SEKTÖR NE KADAR KAZANDI?
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
VARLIK VE VAROLUŞ KARŞISINDA DOĞRU DÜŞÜNEMEME SORUNLARI
R.Bülend KIRMACI
R.Bülend KIRMACI
“BÜYÜK EKONOMİ”
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
MISIR SİLAHLI KUVVETLERİ: ESNAFAT-I ASKERİYE
Ceyhun Özgür
Ceyhun Özgür
ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞINDA KESİNTİ OLUR MU?
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
VEJETARYEN BESLENMESİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
NE KUTLADIĞIMIZI BİLİYOR MUYUZ?
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HATIR İÇİN YOLCU ALIMINDA ARAÇ İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva