ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Şırnak'tan kötü haber: 3 şehidimiz var
Şırnak'tan kötü haber: 3 şehidimiz var
2 ilde 7 terörist etkisiz hale getirildi
2 ilde 7 terörist etkisiz hale getirildi
ABD Büyükelçiliği'den sosyal medyadaki iddiaları yalanlama
ABD Büyükelçiliği'den sosyal medyadaki iddiaları yalanlama
Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi
Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi
4 milyon liralık 'drone'lu hırsızlık
4 milyon liralık 'drone'lu hırsızlık
HABERLER>ÖZEL HABER
13 Mayıs 2019 Pazartesi - 07:34

Ramazan ayında nasıl beslenmeli?

Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz? Herkes oruç tutabilir mi? Risk gruplarında kimler yer alıyor sorularını gazetemize cevaplayan ünlü Diyetisyen Işıl Erkan, “Çorba içtikten sonra 5-6 dakika yemeğe ara vermemiz gerekiyor. Böylece hem sindirim sistemimiz küçük bir ara ile kendini toparlıyor" dedi.

Ramazan ayında  nasıl beslenmeli?

HALİL YATAR

Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz? Herkes oruç tutabilir mi? Risk gruplarında kimler yer alıyor sorularını gazetemize cevaplayan ünlü Diyetisyen Işıl Erkan, “Çorba içtikten sonra 5-6 dakika yemeğe ara vermemiz gerekiyor. Böylece hem sindirim sistemimiz küçük bir ara ile kendini toparlıyor hem de beyne giden doyma sinyali süresini daha az yiyerek geçirmiş oluyoruz.” şeklinde konuştu.
Erkan sözlerini tüm Müslüman aleminin Ramazan ayını kutlayarak devam ettirdi.

“Risk grubundakiler dikkat etmeli”
Diyetisyen Işıl Erkan, Ramazan ayının gelmesi ile birlikte beslenme tarzımızda önemli değişiklikler olmakta. Yaklaşık 15-17 saat aç ve susuz bıraktığımız bedenimizde herhangi bir sağlık problemi olmaması için yeterli ve dengeli besinlerden oluşan iftar ve sahur sofraları kurmamız gerekir.
Ramazan ayında oruç tutmak her sağlıklı Müslüman için farzdır. Ramazan ayı ruhumuzu ve bedenimizi dinlendirmek ve arınmak için bir fırsattır. Ancak riskli gruplar için uzun süre aç ve susuz kalmak sağlığı bozabilir. Bu kişiler mutlaka hekim onayı, kontrolü ve bir diyetisyen desteği ile oruç tutmalıdırlar.” dedi ve bu riskli gruptakileri şöyle sıraladı;
Diyabet, hipertansiyon, karaciğer hastalığı ve kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalığı olanlar,
Böbrek fonksiyonları bozuk hastalar,diyaliz hastaları,
Nörolojik ve ruhsal hastalığı olanlar,
Büyüme gelişme çağındaki çocuklar,
Gebe ve emzikli kadınlar,
Kronik hastalığı olan yaşlılar,
Kemoterapi gören kanser hastaları oruç tutması sakıncalı kişilerdir.

“Oruç sağlığa faydalı”
Işıl Erkan, Orucun vücudumuza olumlu katkılar sunacağını ifade eden Erkan, “Eğer engel teşkil edecek herhangi bir sağlık problemimiz yok ise oruç tutmak sağlığımıza olumlu katkıda da bulunacaktır. Son yıllarda sık yemenin sağlıklı olmadığı aksine insülin regülasyonumuzu olumsuz etkileyeceği konusunda bilimsel çalışmalar hızla artıyor. Vücudu uzun süre aç bırakmanın sağlık açısından yararları bu çalışmalarda belirtiliyor ve fasılalı oruç ‘intermittent fasting’ dediğimiz beslenme modeli bilim insanlarınca öneriliyor. Çünkü vücut açlık dönemlerinde kendini onarabiliyor ancak vücudumuzun detoksifikasyon dediğimiz toksinlerden arınma süreci açken en etkili bir biçimde çalışıyor. Tabi ki bu tavsiyelerin bireysel olarak değerlendirilip hekim ve diyetisyen kontrolünde uygulanması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Bu anlamda dikkat etmemiz gereken en önemli nokta uzun saatler susuz kalan vücudumuzu en az su kaybı olacak şekilde desteklemek. Sahurda tuz oranı yüksek besinlerden kaçınarak ve diüretik etki gösteren, vücuttan suyu uzaklaştıran çaylardan ve kahveden uzak durarak susuzluk ile bir miktar baş edebilir vücut. Ayrıca iftardan sonra ve sahurda günlük en az 2 lt su tüketmek bu açıdan çok önemli.” diye konuştu.

İftarda neler yemeliyiz?
Bu bilgiler ışığında ramazan ayını oruç tutarak nasıl sağlıkla geçirebiliriz sorusuna cevap veren Erkan, “Peki neler tüketmeliyiz sahurda ve iftarda? Açlık hissetmeden oruç tutmak için, gün boyu zinde ve dinç kalmak için sahur öğünümüzün karbonhidrattan zengin olmaması gerekiyor. Özellikle unlu gıdalardan zengin beslenenler glikoz seviyelerinin bir saate kadar kanlarında en yüksek seviyeye çıkıp sonra da hızla düştüğünü böylece erken acıkacaklarını unutmamalılar. Oysa sağlıklı yağlardan zengin ve yeterli protein içeren bir sahur ile bütün gün tok kalmak mümkün. Kahvaltı öğünü gibi düşünerek sahurda şu besinleri tüketebiliriz; Doğal yumurta, doğal tereyağı, sadeyağ, soğuk sıkım zeytinyağı, tuzu çıkarılmış geleneksel yağlı peynirler, evde mayalanmış yoğurt, tuzu alınmış zeytin, kavrulmamış ve tuz eklenmemiş kuru yemişler, mevsim sebzeleri ve yeşillikler ve bir küçük porsiyon meyve ve bir olgunlaşmış avokado gibi.” şeklinde konuştu.

“İftarı 1 bardak su ile açmak en sağlıklısı”      
“İftarı 1 bardak su ile açmak en sağlıklı yöntem” diyen Erkan sözlerine şöyle devam etti:
“Hatta bu suya yarım limon veya bir yemek kaşığı ev yapımı elma sirkesi eklersek sindirime de yardımcı olmuş oluruz. Aynı zamanda iftara yemek duası ile başlarsak da parasempatik sistemi aktive etmiş böylece sindirim enzimlerinin çalışmasını sağlamış olacağız. Ardından hurma yerine zeytin tercih etmekte fayda var. Ev yapımı çorbalar başlangıç yemeğimiz olmalı. Tam bu noktada bir püf nokta var. Çorba içtikten sonra 5-6 dakika yemeğe++++ ara vermemiz gerekiyor. Böylece hem sindirim sistemimiz küçük bir ara ile kendini toparlıyor hem de beyne giden doyma sinyali süresini daha az yiyerek geçirmiş oluyoruz. Ana yemek olarak; sağlıklı yağlar ile pişirilmiş etli sebze yemekleri, et yemekleri, baklagiller, balık tercih edilebilir. Bu yemeklere mevsim salatası, ayran, cacık, şekersiz komposto eşlik edebilir. Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durmalıyız. Çok çeşitli yemek sindirim açısından zorluk yaratacağından az çeşitle yetinmek daha sağlıklı olacaktır. Hem unutmayalım sağlıksız yiyeceklerle dolu gösterişli sofralar orucun anlamını yozlaştırmakla kalmayıp sağlığımızı da olumsuz yönde etkileyecektir. İftar sonrası yapacağımız yürüyüş veya hafif egzersizler de son derece faydalı olacaktır.” 
Tüm Müslüman aleminin Ramazanını kutlayarak sözlerini tamamlayan Erkan şunları söyledi; “Ramazan şükretme ve arınma ayıdır. Huzurlu, sade, paylaşımı bol ve sağlıklı sofralar kurarak hem ruhumuzu hem bedenimizi sağlıkla besleyebiliriz ve onarabiliriz. Hayırlı ve sağlıklı ramazanlar…”

 
Dericilik yok olmaz
 
Vatandaşın tercihi ıspanak…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dericilik yok olmaz
Tamamen el yapımı deri ürünlerle, geleneksel deri işleme sanatını sürdüren ...
Kıdem tazminatı taslağı bize ulaşmadı
‘Kıdem tazminatı taslağı bize ulaşmadı’ açıklamasında bulunan Toruntay, ...
Atık malzemelerden tasarım lamba yapıyor
Ceviz, çam, köknar ağaçları gibi malzemelerden sadece lamba tasarımları ...
 
Türk-Amerikan ilişkilerinde yaşanan değişimler konuşuldu
Türk-Amerikan ilişkilerinin kırılma noktaları ve bu ilişkide meydana gelen ...
Titiz berber iş başında
Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan berber ustası Yaşar Kargoğlu müşterilerini hijyenik tıraş ediyor.
Anneler günü için çiçekler hazır
“Her anne bir çiçek hak eder” diyen Ankara Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı ...
 
Sosyete Pazarı eski günlerini mumla arıyor
Ankara’nın en yoğun semt pazarlarından olan Sıhhiye’deki ‘Sosyete Pazarı’ ...
Hamamönü esnafı dertli
Her yıl Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğrayan Hamamönü, bu yıl da ziyaretçilerini ...
Gelecek "biokimya"da
Fİ, Çİ, Pİ kitaplarıyla son yılların gözde yazarlarından olmayı başaran ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSANDA DİN VE AHLAK İLİŞKİSİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
HUZURUN ADRESİ: DATÇA
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
EKONOMİDE SON DURUM
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
SANAYİDE YAVAŞLAMA
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
BİR BAYRAM SÜRECİ
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
30. YILINDA BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN 89 GÖÇÜ
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
KİRAZ, FINDIK, İNCİR, KAYISI ÜRETİMİNDE İLK SIRADAYIZ
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
İNSANA CAN OLMAK
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
DOĞAYA MÜDAHALE EDERKEN YOK OLAN BİZLERİZ
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
EKOLOJİK DENGENİN BOZULMASI VE İNSANLIĞIN GELECEĞİ
Esra SARI
Esra SARI
SAĞLIKLI BESLENEMEME SORUNSALI
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
GERİ DÖNÜŞTÜR
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
İDEAL ROL MODELLER!
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
SADE YAŞAMAK- 2
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
7 NEFS, 7 AKIL MERTEBELERİ
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
KARŞILIKSIZ ÇIKAN ÇEKTE ALACAKLININ HAKLARI
Halil YATAR
Halil YATAR
YAZ SONUNDA GELDİ
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
KAYIKÇI DEĞİL "MEKTUP KAVGASI"
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva