BURCU ŞEN
Yağlı boya ile yaptığı portre ve model çalışmalarıyla dikkati çeken ressam Sema Kaptan, altı yıl önce başladığı resim çalışmalarıyla birçok esere imza atan sanatçılardan.
Yaptığı resim çalışmalarıyla iki kişisel, iki karma olmak üzere toplam 4 sergi açan Ressam Sema Kaptan, son sergisi olan “4. Modern Resim Sergisi”ni de Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Sanat Galerisi’nde açtı.
Yaklaşık 33 tablonun yer aldığı sergide, ressam Kaptan’ın yağlı boya ile gerçekleştirdiği portre ve model çalışmaları sanatseverlerin ilgisini çekiyor. Ekim ayının 20’sine kadar devam edecek olan sergi, Ankaralı sanatseverleri ağırlamayı bekliyor.
Resim çalışmalarına altı yıl önce başladığını ifade eden Kaptan, daha önce de resim yaptığını, ancak yaptığı çalışmalarla son altı yılda sergi açtığını belirtti.
Resim yapmaya yeteneğimle başladım
“Resim yapmaya yeteneğimle başladım” diyen Kaptan, “Resim yapmaya başladıktan sonra farklı teknikler öğrenmek için kursa gittim. Kursa gidince, kendi başladığım tekniklerin aslında doğru olduğunu öğrendim. Bilmediğim teknikleri öğrendim. Bilgilerimi de kursta pekiştirdim” diyerek resim çalışmalarına başlama hikâyesini anlattı.
Model ve portre çalışmaktan keyif alıyorum
Yağlı boya ile model ve portre çalışmaları yapmayı sevdiğini ifade eden Kaptan, “Resme ilk başladığım zamanlar manzara resimleri de yapıyordum. Ancak portre ve model çalışmaktan büyük keyif alıyorum. Bu çalışmaları yaparken bir ‘duygu’ vermeniz gerekiyor. Hem keyifli hem de sabır isteyen bir şey” dedi.
Kaptan, bir tablonun haftaları alan çalışma sonucu ortaya çıkabildiğini, hatta bir çalışmanın aylar alabildiğini söyleyerek, resim sanatının sabır ve emek gerektirdiğini belirtti.
Çocukların sanat alanında aktif olabilmesi aileye bağlı
Kaptan, ayrıca sanatın çocukların hayatındaki önemine de dikkati çekerek, çocukların resim ya da sanatın diğer alanlarında aktif olabilmesinin aileye bağlı olduğunu söyledi.
“Resim alanında güzel çalışmalara imza atan çocuklar yetiştirmek istiyorsak, ailelerin çocuklarını bu alana yönlendirmesi ve tabii ki, çocuğun da bu alanı istemesi lazım” diyen Kaptan, “Benim sekiz yaşında bir torunum var. İki yaşından beri çok güzel resim yapıyor. Burada tabii, görsellik de önem taşıyor. Çocuk çevresinde sanatın herhangi bir alanına yönelen insanlarla iç içe olursa ya da o insanları gözlemlerse yeteneği de ortaya çıkıyor” dedi.
Eğitimle pekiştirilen yetenek, güzel çalışmalar ortaya çıkarır
Sanatta yeteneğin önemli olduğunu da belirten Kaptan, yeteneğin ise eğitimle pekiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Kaptan, “Eğitimle pekiştirilen yetenek, ortaya çok güzel çalışmaların çıkmasını sağlar” dedi.
İnsanların öncelikli ihtiyaçları olduğu için sanatla ilgilenenlerin sayısı az
Türkiye’de sanata olan ilginin ise ekonomiye bağlı olduğuna değinen Kaptan, şöyle konuştu: “İnsanların öncelikli ihtiyaçları olduğu için sanata yönelen ya da ilgilenen insanların sayısı az. Her insanın bir tabloya bütçe ayıracak gücü olmuyor maalesef. Ancak, resimden anlayan, ilgi duyan ve imkânı olan kişiler, bir tablonun önünde dakikalar harcayarak eserleri inceleyebiliyor. Tabii, sanata ilgisi ve imkanı olan daha fazla insan olmasını isteriz” diye konuştu.
Kaptan, daha önce gerçekleştirdiği iki sergide 35 tablo sattığını, bu kadar tablo satmasının nedenin de fiyatları düşük tutması olduğunu söyleyerek, “Fiyatı düşük tutma nedenim insanları bir tablo almaya teşvik etmekti. İnsanlar birbirlerine hediye olarak bir tablo alabilsinler istedim. Resme ve sanata karşı ilginin çoğalması için tablolarımı düşük fiyatla sattım. Halbuki, bir tabloda çok fazla emek vardır. Ancak, yine de insanların birbirine hediye olarak bir tablo alabilmesi önemli” dedi.