ESRA SARI
Ankara’nın Polatlı ilçesi sahip olduğu tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle, yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlıyor. Ankara’nın öne çıkan ilçesi Polatlı, Ankara ilinin batı kesiminde, Eskişehir - Ankara Devlet Yolu üzerinde Ankara’ya en yakın ilçedir.
Sakarya Meydan Muhaberesi Polatlı toprakları üzerinde meydana geldi
Kurtuluş Savaşı’nın en önemli olaylarından biri olan Sakarya Meydan Muharebesi Polatlı toprakları üzerinde meydana gelmiştir. Atatürk’ün Sakarya Meydan Muharebesini yönettiği karargâh Alagöz köyünde, attan düşerek yaralandığı yer Polatlı’nın bir köyünde meydana gelmiştir. Bu savaşın önemli coğrafi mevkileri olan Çal Dağı, Duatepe, Beştepe ve Kartaltepe de Polatlı sınırlarındadır.
Polatlı ilçesi aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Topçu ve Füze Okulu’nu ve Sakarya Kışlası’nı barındırmasıyla da tanınmaktadır.
Biz de Ticari Hayat Gazetesi olarak tarihi ve doğasıyla son yıllarda ilgi odağı haline gelen ilçeyi, sizler için ziyaret ettik. Ziyaretimiz sırasında Polatlı’nın tarihi hakkında araştırma yaptık ve edindiğimiz bilgileri sizler için derledik.
Binlerce yıllık bir tarihi bünyesinde barındıran Polatlı’da; Sakarya Şehitliği Anıtı, Dua Tepe Anıtı, Alaagöz Karargaz Müzesi, Gordion Müzesi bulunuyor. Bu tarihi mekânlar bölgenin turistlik merkezleri arasında yer alır.
Dua Tepe Anıtı
Duatepe Anıtı Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası sayılan Sakarya Meydan Savaşı’nın yapıldığı son savunma hattı üzerindeki Gazi Tepe, Türbe Tepe ve Mangal Dağı’nın ağaçlandırılmasıyla yapılmıştır.
Duatepe’nin önemi ise; Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Eylül 1921 tarihinde başlattığı taarruzla düşmandan geri alınan ilk tepedir. Duatepe düşmanın Ege Deniz’ine dökülünceye kadar kovalandığı, sonu aydınlık bir sürecin başlangıç noktasıdır.
Anıt simgesel olarak Anadolu halkının Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde coşkun bir ırmak gibi zafere ve uygarlığa koşma öyküsünü anlatır.Mustafa Kemal’in şahlanan atının üzerindeki figürü Türk Milletinin önderi olmaktan duyduğu gurur ve mutluluğu ifade eder. Geri planda yer alan Atatürk, İnönü ve Mareşal Fevzi Çakmak’ın heykelleri emir komuta birliğini, Halide Edip Adıvar’ın heykeli ise Türk kadınının Kurtuluş Savaşı’na katkısını anlatır. Atatürk ve yaverinin dürbünle ovayı izledikleri sahne ise biraz sonra kazanılacak olan zaferi ve ardından gelecek bağımsızlığı umutla bekleyen Türk Ulusunu ifade eder. Duatepe, Mustafa Kemal Paşa’nın Gazi Tepe’den attan düşmesi sonucu kaburga kemiklerinin kırılmasına rağmen görevini ısrarla sürdürdüğü ve bu nedenle Türk’ün azim ve kararlılığının simgesi olmuştur. Anıtta bulunan iki bayraktan biri 38. Alay’ın sancağını, diğeri ise Türk Bayrağı’nı ifade eder. Ayrıca Mustafa Kemal’in şahlanan atının üzerindeki figürü, birçoğunun en çok sevdiği oyuncağı ile oynarken yaşadığı mutluluğu ve heyecanı ifade eder.
Sakarya Şehitleri Zafer Anıtı ve Müzesi
Sakarya Meydan Savaşı sırasında şehit düşen askerler anısına Polatlı ilçesinin Şehitler Kaşı mevkiinde dikilen anıt 28 Ekim 1973 tarihinde ziyarete açılmıştır. Sakarya Şehitler Anıtı, anıt gövdesi, heykeller ve müzeden oluşur. Anıt gövdesi 915 rakımlı tepeden başlayıp başlangıçtan itibaren daralarak, 420 basamaklı yol boyunca 970 rakımına kadar yükselir.
Yolun iki yanında yer alan sütunlar, savaşın üstün düşman güçlerine karşı kazanıldığının ifadesidir. Merdivenli yolun sonunda, Türk Ordusu’nun kazandığı zaferin öyküsünü dile getiren kabartmalar ve müze yer almaktadır. Müzede Sakarya Meydan Savaşını belgelendiren fotoğraflar, belgeler ve çeşitli fotoğraflar sergilenmektedir.