HATİCE KARATAŞ
Koronavirüs salgını bijuteri sektörünü de olumsuz etkiledi. Düğünler, etkinlikler, davetler iptal oldu, bijuteri alışverişine talep azaldı. 13 yıldır bijuteri sektöründe çalışan Aslıhan Güngör, koronavirüs salgınının sektörü olumsuz etkilediğini belirterek işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.
Bijuteri sektöründe çalışmaya başladığı dönemde sektörün durumunun çok iyi olduğunu ifade eden Güngör, son yıllarda işlerin düştüğünü belirtti. Güngör, salgın sürecinden olumsuz etkilendiklerini ifade ederek “Bijuteri sektörü, her zaman ekmek yediren bir işti ama son iki yıldır, özellikle koronavirüsten sonra çok fazla etkilendi. Şu an günlük ciroyu bile çıkartamıyoruz. Satışlarımız sadece kirayı karşılıyor. İşler o kadar düştü.” diye konuştu.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının da işlerin düşmesinde etkili olduğunu vurgulayan Güngör,” İşler 1-2 ay önce açılmaya başladı aslında ancak hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı, yılbaşında uygulanan 4 günlük yasak çok fazla etkiledi.”dedi.
Sokağa çıkma kısıtlamalarında saatler esnetilmeli
Güngör, sokağa çıkma kısıtlamasında uygulanan saatlerin esnetilmesi gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti:
“ Akşam saat 20.00’de dükkanı kapatıyoruz. Önceden 21.00’e kadar duruyorduk. O saat de bizi biraz sıkıntıya soktu. Sabah biraz geç açıyoruz. Önceden insanlar işe giderken dükkanımız açık oluyordu. Hem işe giderken hem de işten eve dönerken uğrayan oluyordu. Şimdi insanlar direkt geçtiği için biz de dükkanı kapatmak zorunda kalıyoruz. En azından kısıtlama saatleri biraz daha esnetilse bizim için daha iyi olacak.”
Takı almak lüks olmaya başladı
Vatandaşın alım gücünün düştüğünü bu nedenle takı ihtiyacını ikinci plana attığını söyleyen Güngör, “İnsanlar bakıp geçiyorlar. Artık insanların hiçbir şeyi alma gücü kalmadı. Bu süreçte takı almak bir lüks olmaya başladı. Artık bir amaç için alınıyor. Normalde insanlar sıradan bir gün için bile, bileklik olsun kolye olsun takım olarak alıyorlardı. Şimdi bir taneyi zor satıyoruz. Çok beğenirse bir tane alıyor. Düğünlerde iptal oldu. Onun da etkisi var.”dedi.
Güngör, salgın sürecinde insanların sadece zorunlu ihtiyaç olan çorap, çamaşır gibi ürünlerin satın aldığını belirtti.
Bijuteri ürünlerinin çok fazla getirisi olmadığı için çanta satışına ağırlık verdiklerini söyleyen Güngör, “Çantalarda daha çok kar elde ettiğimiz için bu ürünlere ağırlık verdik. Okul çantaları olsun normal sırt çantaları olsun onları getirdik. Zaten takıların çok fazla getirisi yok. 13 yıldır biz bunu gördük. Bijuteri denildiği zaman insanların aklına takı, toka o tarz şeyler geldiği için mecbur bulunduruyoruz. Ama çanta, kemer, çamaşır gibi ürünleri daha çok çeşitlendirdik.”diye konuştu.
İnternet satışları ve AVM’ler esnafı olumsuz etkiliyor
Güngör, internet satışlarının da esnafı olumsuz etkilediğini belirterek bijuteri ürünlerinin bu platformlarda ve AVM’lerde satılmasının işlerin düşmesinde etkili olduğunu kaydetti. Güngör, “Gümüş, çelik gibi ürünler internette daha çok indirime girdiği için daha çok satış yapmaya başladı. İnsanlar da dışarı çıkmadığı için internet satışı arttı. Bu durumda tabii ki bizi etkiledi. AVM’lerdeki satışlar da bizi etkiledi. Bizim sattığımız ürünler AVM’lerde de bulunuyor. İnsanlar oraya gittiği zaman başka bir şey alırken bijuteriyi de alıyor. Ondan da etkilendik. ”şeklinde konuştu.
Esnafa verilen destek yeterli değil
Koronavirüs salgını sürecinde esnafa verilen desteklerin yeterli olmadığını belirten Güngör, desteklerin arttırılması gerektiğini söyledi. Esnafa verilecek olan 750 liralık kira desteğine başvurduklarını ve sonuç beklediklerini ifade eden Güngör, “Devletin sunduğu kira yardımı var onun için başvurduk sonuç bekliyoruz. Yeterli değil ama en azından kira karşılansın diyoruz. Can suyu gibi bir şey.”dedi.
Esnafta iş yok, gider çok
“Devletin, esnafa biraz daha destek vermesini bekliyoruz.” diyen Güngör, şöyle devam etti:
“Esnafın işleri bitme noktasında. En azından ekstra bir hibe desteği verilebilir. 1000 TL çok yeterli değil. Kredi de geri dönüşü olan bir şey. O yüzden kredi çok cazip değil. Krediler, vergi ve kira ödemeleri hepsi üst üste geldi. Şu an esnafta iş yok, gider çok. Sadece esnaf için değil bütün insanlık için sıkıntılı bir süreç. Küresel bir savaş veriyoruz. Her şeyin biran önce düzelmesini istiyoruz. Devletin de bu yönde bir şeylere el atmasını bekliyoruz.”