ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Kelaynaklarda yüksek yavru beklentisi
Kelaynaklarda yüksek yavru beklentisi
Raftinge 'sosyal mesafe' ayarı
Raftinge 'sosyal mesafe' ayarı
Diyabetten bisiklet sürerek kurtuldu
Diyabetten bisiklet sürerek kurtuldu
Sıhhiye Vagonu ziyaretçilerini bekliyor
Sıhhiye Vagonu ziyaretçilerini bekliyor
Kovid-19 hastalarının hemşire robotu 'Atacan' göreve başladı
Kovid-19 hastalarının hemşire robotu 'Atacan' göreve başladı
HABERLER>GÜNDEM
21 Kasım 2019 Perşembe - 07:10

Muhacir böreğinden vazgeçmiyorlar

1914'te göç eden vatandaşların kültüründe önemli yer tutan "muhacir böreği" veya "yumurtalı börek", dini bayramlarda, nişanlıların ikramlarında sunularak damakları tatlandırmaya devam ediyor.

Muhacir böreğinden vazgeçmiyorlar

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, ataları Birinci Dünya Savaşı yıllarında Bulgaristan'dan göç eden vatandaşların torunları "muhacir böreği" geleneğini sürdürüyor.

Eskiden köy statüsünde bulunan Şahinkaya Mahallesi'ne 1914 yılında Bulgaristan'dan göç eden soydaşların beraberinde taşıdığı yiyecek, "muhacir böreği" ya da "yumurtalı börek" olarak biliniyor.

Yapılışı kolay olan ve yufka, pirinç ile yumurta kullanılan börek, hafif odun ateşinde yaklaşık 30 dakika pişirilerek hazırlanıyor.

Mahalle halkının vazgeçmediği damak tatları arasında yer alan muhacir böreği, genellikle dini bayramlarda misafirlere ikram ediliyor.

Nesilden nesle aktarıyorlar

Mahallede yaşayan Ayşe Uyar (65) yaptığı açıklamada, böreğin hazırlanışını ninelerinden, annelerinden öğrendiklerini ve çocuklarına öğrettiklerini söyledi.

Doğum cemiyetlerinde, kalabalık misafir ağırladıklarında da bu böreği pişirip ikram ettiklerini belirten Uyar, "Nişanlanan çiftler, hem erkek hem de kız tarafı bayramlarda hediyeleriyle bu böreği götürür. Böreğin altında bir de ekmek olur." dedi.

Pomak asıllı olduklarını dile getiren Uyar, atalarının bu böreği pirinç yerine bulgurdan hazırladığını anlattı.

"Lezzetli, özel bir börek"

Nurcan Engin (34) de muhacir böreğinin lezzetli, özel bir yiyecek olduğunu vurguladı.

Böreğin hazırlanışını anlatan Engin, şöyle konuştu:

"Un ve suyla hazırladığımız hamuru açıyoruz. İç harcı olarak da pirincimizi pilav halinde pişiriyoruz, soğuduktan sonra içine yumurtaları kırıyoruz. Yumurta ve pirinci karıştırdıktan sonra tepsi içine açtığımız yufkanın içine döküyoruz. Üzerine bir kat yufka daha serdikten sonra ateşe veriyoruz. Ocakta hafif odun ateşinde pembeleşip kızardıktan sonra ters çevirip diğer tarafını pişiriyoruz."

Engin, "Nişanlılar bunu arife günlerinde karşı tarafa götürür. Yine bir bebek olduğu zaman, bebeği görmeye bu börekle gidilir. Bu adetlerimizi yıllardır yaşatıyoruz." ifadelerini kullandı.

 
Kelebek yetiştiriciliğiyle geçimlerini sağlıyorlar
 
Tarihi camiye yapılan 'tente' ile ilgili açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kelebek yetiştiriciliğiyle geçimlerini sağlıyorlar
Kenya’nın doğusundaki ormanlarda bir zamanlar ağaçları keserek geçimini ...
Nakil beklerken kardeş gibi oldular
İzmir'de kalp nakli olmayı bekleyen ve yaşamlarını yapay kalp cihazıyla ...
Sydney’in mor güzellikleri: Jakaranda ağaçları
Avustralya’nın Sydney kentindeki park ve sokaklarda mor renkli çiçekleri ...
 
İsveç Kiliseler Birliği Filistin'de iki devletli çözüm öneriyor
Birlik, "İsveç ve Avrupa Birliği ülkelerini başlangıç noktası olan iki ...
"Dövülerek Türkiye tarafına bırakıldık"
Yasa dışı yollarla geçtikleri Yunanistan'da yakalanan düzensiz göçmenler, ...
ABD Senatosundan Hong Kong'a yaptırım kararı
Tasarı, ABD'nin Hong Kong'a tanıdığı "ayrıcalıklı ticaret statüsünün" ...
 
İstanbul'da asayiş olayları azaldı
İstanbul Valiliği, bu yılın ilk 10 ayında asayiş olaylarının geçen yılın ...
Dalış eğitimi yaparken kaybolan astsubayın naaşına ulaşıldı
Bartın'ın Amasra ilçesinde, dalış eğitimi yaparken suda gözden kaybolan ...
Afetlere karşı şehirlerin 'dijital ikizi' ile önlem alınacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, tüm şehir merkezlerinin 3 boyutlu olarak ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Esra SARI
Esra SARI
YALNIZLIK ÜZERİNE
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
ESNAFIN DURUMU
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
GÖBEKLİTEPE VE NİCELERİ
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
İNEK ŞABAN
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
DIŞ BORCA DİKKAT
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
BİR VAROLUŞ SORUNU OLARAK “HOŞGÖRÜ”
Büşra ÇİNKAYA
Büşra ÇİNKAYA
TURİZM SEKTÖRÜNÜN EN ZOR YILI
Hüseyin ALPASLAN
Hüseyin ALPASLAN
CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA MİLLİ EKONOMİ ÇABALARI
Hatice KARATAŞ
Hatice KARATAŞ
ONLİNE HAYAT
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
TOPARLANMANIN V HALİ
R.Bülend KIRMACI
R.Bülend KIRMACI
CUMHURİYET, DEMOKRASİ VE SİYASİ PARTİLER-1
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
EMPERYALİZMİN TÜRK KORKUSU
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
PYGMALİON ETKİSİ
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
KORONA SÜRECİNDE YAPILAN MERKEZİ SINAVLARININ ÇOCUK VE GENÇLERİMİZE YAŞATTIKLARI
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
ÇAR PUTİN, LİBYA'YI SURİYELİLEŞTİRİRKEN
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
TARIMDA HOBİ MESELESİ
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
MUTLULUK İLE İLGİLİ
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
HİKMET ARAYIŞI
Ceyhun Özgür
Ceyhun Özgür
ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞINDA KESİNTİ OLUR MU?
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
VEJETARYEN BESLENMESİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
NE KUTLADIĞIMIZI BİLİYOR MUYUZ?
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HATIR İÇİN YOLCU ALIMINDA ARAÇ İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva