HATİCE KARATAŞ
Türkiye’de mobilya sektörünün önemli bir alan olduğuna dikkat çeken Maronni Mimarlık A.Ş. Kurucusu Alev Koçak, kurucusu olduğu firmaya ilişkin bilgiler vererek sektörde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Hacettepe Üniversitesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği, Dış Ticaret ve İşletme bölümlerinde akademik eğitimini tamamladığını söyleyen Koçak, öğrenme, araştırma ve yenilenme tutkusunun mesleğinin ve hayatının bütün dallarında devam ettiğini belirtti. “Mobilya sektörünün önde gelen firmalarında üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra kendi şirketimi kurmadan kendimi tam olarak gerçekleştiremeyeceğimi fark ettim.” diyen Koçak, kurucusu olduğu şirketi hakkında şunları kaydetti:
“’Yetenek nasılsa keşfedilecektir. Şimdi siz de keşfedin!’ mottosuyla yola çıkan Maronni Mimarlık Mobilya A.Ş, kurulduğu tarih olan 2012’den bu yana yurtiçi ve yurtdışı birçok prestijli projeye imza atmıştır. Önemli projeleri kısa zamanda ve yüksek kalite ile teslim ederek, sektöre ses getiren bir giriş yapmıştır. İç mimarlık alanında yaptığımız projelerin en önemli farkı, bire bir ölçüsüne uygun, uygulanabilir, kullanılan malzemelerin tedariki kolay ve fiyatı uygun tasarımlar olmasıdır. Mobilya işlerinde, en yüksek kaliteli ürünleri, hassas işçilik ve kesimlerle, orjinal ve özgün tasarımlarla, erişilebilir fiyatlara sunması, müşteri memnuniyetini sağladı. Her işimizin, en az bir önceki kadar iyi olması gerekliliği, en büyük rakibimizi kendimiz olarak seçmemizi sağladı.”
Koçak, değişik materyalleri bir arada ve uyum içinde kullanarak farklı konseptlerde ürünler hazırladıklarını belirterek ağaç, mdf, cam, metal ve diğer materyalleri iyi işçilik ve tasarımlarla işleyerek, estetik ve kullanışlı mekanlar yaratıklarını söyledi. Lüks konutların ahşap işleri, mutfak dolapları, banyo dolapları, vestiyer ve giyinme odaları, ahşap ve lake boyalı kapılar, otel mobilyaları, ofis, işyeri, kafe, restoranlar ve kontrol odası mobilyaları, özel villa dekorasyonları, montessori odaları ve özel endüstriyel tasarım işlerinin firmanın uzmanlık alanı olduğunu ifade eden Koçak, bu alanda birçok çalışmaya imza attıklarını vurguladı.
Sektördeki en önemli sorunlardan birisi yeterli bilgiye sahip olmayan tasarımcıların iş yapması
Sektörde yaşanan sorunlara değinen Koçak, şunları kaydetti:
“Sektördeki en önemli sorunlardan birisi, uygulamayı hiç bilmeyen tasarımcıların tasarladığı projeleri gerçeğe uygun hale getirmektir bence. Malzeme bilgisi olmayan, üretim detayı bilmeyen kişiler, ya uygulaması mümkün olmayan, ya gereksiz yere çok maliyetli, ya da uygulandığında kötü detayların rahatsız edeceği görseller hazırlayabiliyorlar. Şirketimizin en büyük avantajı, üretim süreçlerine ve malzeme bilgisine tam hâkim, bu bilgi birikimini sürekli geliştirip, güncelleyecek vizyona sahip ve en uygun fiyat-kalite dengesini sağlayabilen nitelikte olmasıdır.”
Mobilya sektörü ekonomiyi önemli ölçüde etkileyen bir sektördür
Mobilya sektörünün ülke ekonomisine büyük katkı sağladığının altını çizen Koçak, “Mobilya sektörü, bütün ülkelerde ekonomiyi önemli ölçüde etkileyen bir sektördür. Ülkemizde de inşaat ve mobilya sektörü, lokomotif görevi görür.” dedi. Koçak, mobilya sektörünün canlanmasının devlet ve piyasa ekonomisine büyük oranda katkı sağlayacağını belirterek şunları söyledi:
“Ekonomik anlamda bu sektörler iyiye gittiği zaman piyasada para akışı sağlanır. Bu sektörlerdeki kazanç azaldıkça, ülkede genel olarak para akışı yavaşlar. Bu sebeple, sektörün gelişimi, ülke ekonomisinin gelişimi için çok önemlidir. Mobilya sektörünü geliştirmek nasıl mümkün? Kaliteli tasarım, kaliteli işçilik, doğru ve çeşitli malzeme kullanımı, ürünlerin yurtiçi ve yurtdışında doğru tanıtımı, el emeğine saygı, bilinçli üretici, bilinçli tüketici, doğru fiyatlandırma bu konuda destek olacak faktörlerdir.”
Ahşap sektöründe kalifiye eleman eksikliği var
Ahşap sektöründe yaşanan sorunlara da değinen Koçak, sektördeki en önemli eksikliğin kalifiye işgücü olduğunu vurguladı. Koçak, bu sorunun giderek arttığını belirterek şöyle konuştu:
“Eski ustalık-çıraklık sistemi günümüzde pek kalmadı. Artık küçüklükten yetişip büyüyünce ahşap ustası olma hevesi yerini teknik eleman olma tercihine bırakmıştır. Bunun da en önemli sebebi, ustaların değerinin yeteri kadar bilinmemesi, yaptıkları ürünün ve dolayısıyla da usta işçiliğinin, hak edilen değerde satılmamasıdır.’’
Mobilya dış ticaret fazlası verdiğimiz önemli sektörlerden birisidir
“Mobilya dış ticaret fazlası verdiğimiz önemli sektörlerden birisidir. Yurtdışı işlerimde, o ülkelerdeki Türk mobilyası algısı ile ülkem adına ayrı, kendi adıma ayrı gurur duyuyorum.” diyen Koçak, birçok ülkede, Türk mobilyasının, kaliteli, malzemesi sağlam, tasarımının güzel ve işçiliğinin iyi olarak bilindiğini söyledi. Koçak, mobilyacıların, bu etkiyi koruyup, artırabilmesi için, yurtdışına yaptığı her işte, Türkiye’yi temsil ettiklerinin bilincinde olmaları tavsiyesinde bulunarak “Oradaki çalışma şeklimiz ve sunduğumuz ürünler, Türkiye hakkında fikir veriyor. Her şeyin çok hızlı tüketildiği bu çağda, sektörde uzun vadede başarıyı sürdürmek isteyen mobilyacıların, kaliteli ve özgün iş yapması zorunludur. Birbirini taklit eden, kısa süre dayanımlı ürünler, anlık kazançlar dışında bir getiride olamayacaktır. Tüketici giderek bilinçleniyor. İnternet ve sosyal iletişim ortamları sayesinde artık her ürünün her detayı biliniyor. İşe bakış açısını genişletemeyen işletmeler, sürekliliklerini ve karlılıklarını koruyamazlar.” diye konuştu.