ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Gri Liste'de aranan terörist etkisiz hale getirildi
Gri Liste'de aranan terörist etkisiz hale getirildi
İşsizlik oranı yüzde 14 oldu
İşsizlik oranı yüzde 14 oldu
A milli takım EURO 2020'de
A milli takım EURO 2020'de
ABD'nin boşalttığı üslere Rusya yerleşti
ABD'nin boşalttığı üslere Rusya yerleşti
KKTC'nin 36. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor
KKTC'nin 36. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor
HABERLER>ÖZEL HABER
7 Eylül 2019 Cumartesi - 07:38

Mevsiminde ve yerel tüketim sağlığınıza sağlık katıyor

Birçok uzmana göre ve araştırmalara göre mevsiminde ve yerinde meyve sebze tüketmek hem vitamin-mineral açısından hem de ruhsal dengenin sağlanması açısından çok önem taşıyor.

Mevsiminde ve yerel tüketim sağlığınıza sağlık katıyor

SEDA TOLMAÇ

Birçok uzmana ve araştırmalara göre mevsiminde ve yerinde meyve sebze tüketmek hem vitamin-mineral açısından hem de ruhsal dengenin sağlanması açısından çok önemli. Yurt dışında yapılan araştırmalar mevsiminde ve yerel olarak tüketilen portakalın ithal portakala göre %150 oranında daha fazla C vitamini sağladığını gösteriyor. Mevsiminde ve yerel tüketimle bölge ekonomisi canlanıyor, sera gazı etkileri düşüyor ve aynı zamanda vücudumuza birçok yarar sağlanıyor. İşte o  yararlardan bir kaç tanesi; 

Mevsiminde tüketmek daha çok vitamin ve mineral sağlıyor

Bitkisel bazlı bir beslenmenin en büyük yararı meyve ve sebzelerin içinde bolca bulunan besleyici içerikler. Ama eğer bu ürünler size yeterince hızlı ulaşmıyorsa, besin değerleri azalabiliyor. İlk olarak, mevsiminde yetişen ürünler daha fazla besleyici özelliğe sahip. Brokoli üzerinde yapılan araştırmalar, mevsiminde yetişen brokolinin, mevsim dışında yetişen brokoliden 2 kat daha fazla C vitaminine sahip olduğunu gösteriyor. Buna ek olarak, uzaklardan yolculuk eden meyve ve sebzeler birçok işlemden geçtiği için besin değerini kaybedebiliyor. Özellikle paketleme ve yolculuk sırasında dalından koparılmış ürünlerin doğal çürüme hızı artmakta ve kaybolan besin değerinin miktarı etkilenmekte.

Örnek olarak, Hawaii’de bulunan Kanser Araştırmaları Merkezi yerel ve mevsiminde yetişmiş portakalların ithal portakallara göre %150 oranında daha fazla C vitamini içerdiğini savunuyor. Aynı şekilde araştırmalar, ıspanağın folik asit seviyesinin 8 günden sonra %50 oranında azaldığını öne sürüyor. Mevsiminde yetişmiş yerel ürünler bu kayıpların önüne geçiyor çünkü besin değerlerinin azalmasına yol açan hızlı ve endüstriyelleşmiş tarımdan uzak bir şekilde üretiliyor.

Vücudunuzun isteklerine karşılık veriyor

Mevsiminde beslenmenin en büyük yararlarından biri ise, vücudunuzun o andaki ihtiyaçlarına direkt karşılık vermesi. Örnek vermemiz gerekirse, bahar zamanı çıkan bol yapraklı yeşillikler ve meyveler alerjilere yol açan enflamasyonları engellemekte büyük rol oynamakta. Aynı şekilde, yaz ile beraber gelen şeftali ve karpuz gibi meyvelerin su oranları ve antioksidan değerleri yazın ortaya çıkabilecek cilt rahatsızlıklarının ve aşırı susuzluğun önüne geçiyor. Yaprakların rengi değişmeye başladığında, nezle ve grip mevsimi geldiğinde kersetin değerleri yüksek elmalar nezle ve gribi uzaklaştırıyor ve bağışıklık sisteminizi güçlendiriyor. Kış geldiğinde ise, ısınma ihtiyacımızı besin değeri yüksek kök sebzelerinden ve yüksek yağ oranı olan kabuklu yemişlerden ve aynı zamanda vücudumuzdaki mutluluk hormonunu seratonin üretimini arttıran yüksek karbonhidrat değeri içeren yiyecekler ile karşılıyoruz.

Mevsimsel ürünler psikolojik ihtiyaçlarımızı da karşılıyor 

Vücudunuzun doğal ritmini, doğanın ritmi ile beraber aralamış oluyorsunuz. Mevsiminde beslendiğimiz zaman, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri daha iyi tahmin edebiliyoruz. Buna ek olarak, mevsimsel ürünler psikolojik ihtiyaçlarımızı da karşılıyor. Bahar meyve ve sebzeleri detoks için yardımcı, yaz ürünleri hafif ve serinletici, sonbahar meyve ve sebzeleri temel ihtiyaçları karşılıyor, kış yiyecekleri ise enerji ve ısı veren bitkilerden... Bu dengeyi sağlamanız, vücut ve akıl sağlığınızın ilişkisini güçlendirip, daha sağlıklı bir yaşamın kapısını açacaktır.

Peki Eylül ayında ne yenilir?

Eylül Süryanice Aylül kelimesinden gelir üzüm veya üzüm mevsimi demektir. O yüzden bu ay için üzümün yeri oldukça özel. Yalnız üzüm şeker oranı yüksek meyvelerden biri. 

Bununla beraber bu ay içerisinde tatlı gibi gözükse de şeker oranı düşük şeftali de tezgahlara çıkıyor. Şeftali ve üzümle beraber Eylül ayı mürdüm eriği, kavun, karpuz, incir ve kızılcık meyvelerini de bize sunuyor.

Eylül Ayı Sebzeleri 

Eylül ayı sebzeler için de oldukça bereketli bir ay. Öyle ki, Eylül ayı içerisinde doğanın tüm renklerini sebze ve meyvelerde bulmak mümkün. Bu ay içerisinde semizotu, mantar, bamya, domates, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya, taze fasulye, kırmızı turp, börülce, kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber, salatalık, sivri biber, havuç gibi sebzelerini tüketebilirsiniz.

Eylül ayının başka bir özelliği daha vardır; kışa hazırlık salça ve turşu yapma ayıdır. Salçalık ve turşuluk malzemeler ile kışın tüketilecek olan turşular ve salçalar yapabilirsiniz. 

Eylül Ayı Yeşillikleri ve Yemişleri Eylül ayı içerisinde aynı zamanda fesleğen, biberiye, nane, tere, maydanoz, dereotu, reyhan, soğan gibi yeşillikleri de bulabilirsiniz. Bu ay içerisinde ceviz, fındık, taze Antep fıstığı ve bademde bulabilirsiniz. Bu yemişleri özellikle kavrulmamış ve çiğ olarak tükettiğinizde size onlarca yarar sağlayacaktır.

Etiketler:
 
Hint düğünü için 12 kat fazla harcama yapıyorlar
 
80 bin Çankayalı yaz etkinliklerinde buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Filenin Sultanları yarı finalde
A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2019 Avrupa Şampiyonası çeyrek finalinde ...
Sonbaharda nasıl beslenmeli?
Yaz aylarının son günlerine geldik. Peki sonbaharda nasıl beslenmek gerek? ...
Geleneksel kahvenin aslına uygun yapıldığı mekan: Kemankeşan
Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olan, ancak çevre mühendisliği sektöründe ...
 
"Anneler toplumun temeli"
Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe:Alp Meşe, Sağlık Bakanlığı’nın ...
Hayal etmenin sonu yok
Çokcan, “Hedeflerimin en büyüklerinden biri kendimi sürekli sabun ve mum ...
Tekelleşme değil yerelleşme istiyoruz
Kan ürünlerinde yaşanan ve halk sağlığını tehdit eden durumlar ile ilgili ...
 
Hobi olarak başladı şimdi ise ders veriyor
Hobisini mesleğe dönüştüren Mevlüde Çokcan, atölyesinde kendi yaptığı ...
Uzmanların sorunları çözüme kavuşuyor
Uzmanlar Derneği Genel Başkanı Yakup Toprak ile söyleşi yaptık. Toprak, ...
Terapiyle evlilik uyumu artırılabilir
Uzman Psikolojik Danışman Ayşegül Anayurt, Son yıllarda evlenecek çiftlerin ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
GELECEK VE GENÇLİK
Hatice Karataş
Hatice Karataş
SAYGI, ÖZLEM VE MİNNETLE
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HALKI CİDDİ ANLAMDA YANILTACAK MARKALAR TESCİL EDİLEMEZLER
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
FALCILIK VE ASTROLOJİ
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
ISPANAK SUÇSUZ ÜRETİCİ MAĞDUR
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
MERKÜR GEÇİŞİYLE BAŞIMIZ DERTTE
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
TÜSİAD YENİ VERGİLERE NEDEN KARŞI?
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE HAREKET
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
10 KASIM
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
YÜZ YILLIK ENERJİ KORİDORU PLANI
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
İMALAT SANAYİ
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
SONSUZLUĞUNDA
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
NE YEDİĞİNİ BİLEN VAR MI?
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
SPORDA, SANATTA, YÖNETİMDE KADINLARA NE KADAR İHTİYACIMIZ VARMIŞ
Esra SARI
Esra SARI
ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA DAHA BİLİNÇLİ OLMAK GEREK
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
“MONREO DOKTRİNİ” VE “1830 KIZILDERİLİ TEHCİR YASASI”
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
FUTBOL DEDİĞİN
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
NEFİSLER YASASI (KUL DÜZELMEDEN, ALLAH DÜZELTMEZ.)
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSAN DÜŞÜNCE İLİŞKİSİ 2
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva