SEDA TOLMAÇ
Yaklaşık bir yıldır tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devam eden koronavirüs salgını, birçok sektörde işlerin düşmesine neden oldu. Salgın sürecinin neden olduğu ekonomik durgunluktan farklı sektörlerde iş yapan esnaf etkilendi. Kimi esnaf, salgın sürecini ekonomik anlamda ağır bir darbe alarak geçirirken kimi de kârı bir kenara bırakarak günü kurtarma derdine düştü.
Salgın sürecinde bir nebze de olsa ayakta kalabilen sektör ise, gıda sektörü oldu. Özellikle koronavirüs salgını kapsamında alınan kısıtlama kararları sonrası paket servise devam eden restoran, pide salonu gibi işletmeler, yaşadıkları ekonomik zorluğa rağmen ayakta kalmaya devam ediyor.
Yenimahalle 25 Mart mahallesinde bulunan Metropol Pide’nin işletmecisi Uğur Tekin ve çalışanı Çelebi Kızılova, koronavirüs salgının işlerde eskiye göre düşüşe neden olduğunu ancak devam eden paket servislerin kendilerini ayakta tuttuğunu söyledi.
“Sarı Fırtına” lakaplı Beşiktaş’ın sembol isimlerinden Metin Tekin ile isim benzerliğine sahip olan Metropol Pide’nin sahibi Metin Tekin’in oğlu Uğur Tekin, “Metropol Pide’yi 24 yıldır babam Metin Tekin işletiyor. Biz aslen Konyalıyız. Babam zaten 40 yıldır esnaflık yapan biri. Pide salonumuzun bulunduğu 25 Mart mahallesinin de eski esnaflarından. Ben de çocukluğumdan beri babamın yanında bu işi öğrenerek çalıştım. Bulaşıkçılığından tezgahına kadar bu işin içindeyim” dedi.
Salgın süreciyle birlikte satışlarımıza kontrollü bir şekilde devam ediyoruz
29 yaşındaki Uğur Tekin, koronavirüs salgını süreciyle birlikte işlerde eskiye göre düşüş yaşandığını ifade ederek, “Salgının başladığı ilk zamanlarda süreç çok daha zordu çünkü insanlar sürece nasıl adapte olacağını bilmiyordu. Bizler de bu süreçte ne yapacağımızı anlamamıştık. Salgın ilk başta herkeste bir paniğe yol açtı. Sonrasında insanlar, salgın sürecine adapte olmaya, salgının gerektirdiği kurallara dikkat etmeye başladıktan sonra bir şeyler yoluna girmeye başladı. Bu süreçte bizler de kontrollü bir şekilde satışlarımıza devam ettik ve ediyoruz” diye konuştu.
“Tabii halihazırda işlerimiz dalgalı” diyen Tekin, “Beklediğimiz gibi iş olmuyor ama yine de bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bu süreçte dükkânını kapatan birçok esnaf da oldu maalesef. Biz o arkadaşlarımıza nazaran bir nebze de olsa ayakta kalabildik” dedi.
Pidede birkaç lezzet faktörü vardır
Kıymalı, kuşbaşılı, karışık birçok pide çeşidini müşterilerine sunduklarını söyleyen Tekin, lezzetli bir pidenin sırrını şu sözlerle anlattı: “Pidede birkaç tane lezzet faktörü vardır. Bu lezzet faktöründe hamurundan etine, kullandığınız unun markasından pidenin piştiği fırına kadar her aşama önem taşır. Kullandığınız hamur iyi, etiniz kaliteli ise, lezzetinizi her şehre taşıyabilirsiniz. Biz de bu faktörleri sağlayarak Konya pidesinin lezzetini yıllardır Ankara’ya taşımaya devam ediyoruz.”
“Kaliteli ürünü müşterilerimize sunuyoruz” diyen Tekin, “Bunu yaparken de pidemizi uygun fiyattan ürünlerimizi satıyoruz. Herkesin bizim yaptığımız lezzeti tatmasını istiyoruz. Kaliteli ürün, iyi ustalık ve uygun fiyat olduğunda birçok insana hazırladığınız lezzeti ulaştırabiliyorsunuz” dedi.
Kaliteli pideyi insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz
Metropol Pide’nin çalışanı Çelebi Kızılova da, uzun yıllardır 25 Mart mahallesinde hizmet verdiklerini söyleyerek, “Kaliteli pideyi insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz ve hazırladığımız lezzetler oldukça beğeniliyor” diye konuştu.
Salgın sürecinin her sektörü etkilediği gibi kendilerini de ekonomik anlamda etkilediğini söyleyen Kızılova, “Salgın süreci elbet herkesi etkilediği gibi bizleri de etkiledi. Salgınla birlikte işlerde eskiye göre düşüş yaşandı ancak bu süreçte bizler paket servislerimize devam edebildik. Gıda sektörü olduğumuz içi de paket servislere talep oldu. Biz de hem köklü lezzetimizle hem de tamamen kapanmak yerine paket servise devam etmemiz nedeniyle hizmet vermeye devam ettik ve diyoruz” dedi.
Hazırladığımız ürünlerde birinci sınıf malzeme kullanıyoruz
“Her çeşitte pide hazırlıyoruz” diyen Kızılova, “Hazırladığımız her ürünlerde birinci sınıf malzeme kullanmaya özen gösteriyoruz çünkü kaliteli ürün kullandıkça hazırladığınız ürünler daha lezzetli oluyor. Biz antrikot et kullanıyoruz. Bu nedenle pidemizin lezzeti beğeniliyor” dedi.