ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
600 yıllık camiye çevre düzenlemesi
600 yıllık camiye çevre düzenlemesi
Sözde 'eyalet imamı' tutuklandı
Sözde 'eyalet imamı' tutuklandı
Başkent'te gecekondu yandı, anne ve çocukları zor kurtuldu
Başkent'te gecekondu yandı, anne ve çocukları zor kurtuldu
Nazlı Ilıcak 5 yıl 10 ay hapse çarptırıldı
Nazlı Ilıcak 5 yıl 10 ay hapse çarptırıldı
Uluslararası tarım bakanları zirvesi
Uluslararası tarım bakanları zirvesi
HABERLER>ÖZEL HABER
7 Ocak 2019 Pazartesi - 07:58

Lezzetin adresi artık Hamadan

Esat Caddesi yeni bir mekâna ev sahipliği yapıyor. Künefe çeşitleri ile ön plana çıkan ‘Hamadan’ adı ile faaliyet gösteren mekân, Ankaralılara farklı bir tat sunuyor. ‘Hamadan’ mekânının işletmecisi ve künefe ustası Ali Demir, gazetemiz okuyucularına mekanın doğuş hikâyesini anlattı.

Lezzetin adresi artık Hamadan

ESRA SARI 
 

Kökeninin Suriye ve Lübnan’a dayandığı söylenen künefenin anavatanı; Güneydoğu yöresidir. Güneydoğu bölgesinde bulunan Hatay künefenin anavatanı olarak gösterilir. Künefe; kadayıf ve peynirden yapılır. Künefe, sıcak olarak servis edilen bir tatlı çeşididir. Künefe her ne kadar Hatay’ a özgü bir lezzet olsa da hemen hemen herkesin sevdiği bir tatlıdır.  
Son dönemlerde Ankara’da künefeye olan rağbet artmıştır. Rağbetin artması Ankara’daki künefe mekânlarının çoğalmasını sağlamıştır. Yaklaşık 6 ay önce Esat Caddesinde hizmete açılan ‘Hamadan’ adı ile faaliyet gösteren mekân Ankaralılara, farklı bir tat sunuyor. 30 farklı tatlı çeşidinin müşterilerle buluşmasını sağlayan ‘Hamadan’ mekânı, tatlılarında kullandığı taze, doğal ve kaliteli ürünlerle farklı bir konumda yer alıyor. 
Esat Caddesinin sonunda yer alan Hamadan’ın işletmecisi ve künefe ustası olan Ali Demir ile bir araya geldik. Usta Demir gazetemiz okuyucularına mekânın doğuş hikâyesini anlatarak, künefe hakkında bilgi verdi. 

Çekirdekten yetiştim
Gaziantepli olduğunu belirterek konuşmasına başlayan yılların künefe ustası Demir, küçük yaşlarda Gaziantep’teki künefe dükkânında çalıştığını belirterek, çıraklık- kalfalık- ustalık dönemini Gaziantep’te tamamladığını dile getirdi. 
‘Çekirdekten yetiştim’ diyen usta Demir, “10 yaşından beri tatlı sektörünün içerisindeyim. Çıraklık-kalfalık ve ustalık dönemini geçtikten sonra işletmeciliğe soyunabilirsiniz” dedi.

30’a yakın tatlı çeşidi mevcut
Usta Demir, mekânın yaklaşık 6 ay önce açıldığından söz ederek,  30’a yakın tatlı çeşidini müşterilerle buluşturduklarını söyledi. Ustalığına güvendiğinin altını çizen Demir, mekânda sunulan lezzetlerin kaliteli ve doğal ürünler olduğuna dikkati çekti.  
Künefe denildiği zaman ilk akla gelen şehrin Antakya olduğunu söyleyen Demir, sözlerine şöyle devam etti: “Biz Antepliler, kadayıfla künefeyi harmanladık. Ortaya çok değişik lezzetler çıkardık. Sadece künefe ile sınırlı kalmadık. Örneğin; Antep fıstıklı künefe, çıtır hasır  künefe, cevizli künefe, fıstıklı paşa künefe, fıstıkzade, katmer gibi tatlı  çeşitlerimiz menümüzde mevcut.” 
Piyasada son dönemlerde katmere de yoğun bir ilgi olduğundan söz eden Demir, piyasada fabrikasyon katmer bulunduğunu belirtti. 

Tatlıları, müşterilerimizin gözünün önünde yapıyoruz
‘Mekânda bütün tatlılarımızı müşterilerimizin önünde yapıyoruz’ diyen Demir, “Mekânda her şey göz önünde en büyük avantajımız bu. Dondurulmuş bir ürünü ya da bayatlamış bir ürünü benim mutfağımda bulamazsınız. Sipariş verdiğiniz andan itibaren üretim başlar” ifadesini kullandı. 

Son yıllarda Ankara’da künefenin popülerliği arttı
Katmer, kadayıf, baklava ve künefe gibi lezzetleri Ankaralılarla buluşturduklarını söyleyen künefe ustası Demir, son yıllarda Ankara’ da künefenin popülerliğinin arttığına dikkati çekti. Ankara’da 96 yılında sadece birkaç künefe firmasının olduğunu dile getiren Demir, artık Ankara’nın her semtinde künefeci bulunabileceğini belirtti. 
Kemikleşmiş müşterilerinin olduğunu belirten Demir, müşteri potansiyelinin çeşitlilik gösterdiğine dikkati çekti. 

Başarı hiçbir zaman tesadüf değildir
‘Başarı hiçbir zaman tesadüf değildir’ açıklamasında bulunan Demir, şu ifadeleri kullandı: “Göz yanılır ama damak yanılmaz. Çünkü insanlar sunduğunuz tadı beğendikçe çevrelerindeki insanlara da bu tadı tattırmak ister.”
‘Kalite hiçbir zaman tesadüf değildir’ açıklamasında bulunan Demir, piyasada bulunan künefecilerin tek tek kapandığını kendilerinin ise diğer künefecilerden farklı olduklarını söyledi. Demir, diğer künefecilerden farklarının künefenin içerisinde doğal, taze ve kaliteli ürünler kullanmaları olduğunu söyledi. 
Piyasada herkesin tatlıcı dükkanı açabileceğini belirten Demir, piyasada bulunan dondurulmuş ve hazır tatlıların olduğuna dikkati çekerek, piyasada bulunan tatlıların nasıl yapıldığını bilmediğimize dikkati çekti. Demir, şu ifadeleri kullandı: “Piyasada bulunan ürünler sağlığı tehdit ediyor. İçerisinde glikoz var. ‘Hamadan’ işletmecisi ve aynı zamanda künefe ustası olarak tatlılarımın şerbetinde 1 gram dahi katkı maddesi bulunmaz. İnsanların, sağlığıyla oynamaya kimsenin hakkı yok. İnsanlara ben her zaman saf, taze ve kaliteli ürün vermeyi amaçlıyorum.”

Tatlıların içerisinde kullanılan malzemeler özenle seçilmiş
Tatlılarda kullandıkları malzemelerin hepsinin özenle seçildiğini ve bu konuda hassas olduğunu söyleyen Demir, her hususta çok hassas davrandığına vurgu yaptı. Demir, “Künefenin içerisinde kullanmış olduğumuz peynir Hatay’dan günlük olarak geliyor. Peynirin tüketim süresi 3 gün. 3 günden sonra peynir bozulmaya başlar. Taze ve günlük peynir tüketmeye çalışıyorum. Tatlıların içerisinde kullanmış olduğumuz tereyağı Urfa’dan geliyor. Sadeyağ diye tabir edilir, koyun yağı kullanmıyorum. Sırf sadeyağ.”

Künefenin yanında süt ya da çay tüketilebilir
Künefe ustası Demir, müşterilere 2 kişilik künefe söyledikleri zaman 7 çeşit meyve sunduklarını belirterek, kuruyemiş olarak da tuzlu Antep fıstığı ikram ettiklerini belirtti. Demir, “Künefe tatlımızın yanında süt ya da çay ikramımız oluyor. Müşteri hangisini tercih ederse onu tüketiyor” dedi. 
‘Süt isteğe göre değişir’ diyen Demir, sütün mideyi rahatlatıcı özelliğinin olduğunu da dile getirerek, tatlının yanında süt içmenin şekeri dengelediğini ifade etti. Demir, “Tabi bunlar müşterilerin damak zevkine bağlı. Künefenin yanında çay içen müşterilerim de var” diye konuştu. 
Piyasa koşullarının çok da iyi olmadığını bildiğini belirten Demir, şu ifadeleri kullandı: “Kullandığımız bütün malzemeler birinci elden aracı olmadan bize ulaşıyor. Piyasada ayakta kalmamızın nedenlerinden biri de bu. Ürünlere aracısız ulaşabilme imkânımız var. Üretici firmayla direk temasa geçiyorum.  Firma olarak biz çok güçlüyüz.”
“Ekonomik olarak zorlu bir dönemden geçtiğimizin farkındayım’ diyen Demir, altı ay önce aldığı yağ fiyatıyla şimdiki yağ fiyatının bir olmadığını belirtti.  

Demir; “Yemediğim bir tatlıyı başkasına yedirmem”
‘Yemediğim bir tatlıyı başkasına yedirmem’ diyen Demir, şu açıklamalarda bulundu: “Prensibim bu.  Bütün müşterilerimi ailem gibi görürüm. Aileme yedirmediğim bir ürünü başkasına yedirmem, yedirmeyi de düşünmem.”
Esat Caddesinde dükkân açma sebebini anlatan Demir, “Taze ve günlük tatlı yapan tatlıcı bu caddede göremedik. Tatlıların dondurulmuş hazır tatlılar olduğu dikkatimi çekti” dedi. İlk dükkânın Esat Caddesinde bulunduğunu söyleyen Demir, “İnsanlara, belli bir damak tadını aşıladıktan sonra aynı konseptli bir mekân daha açabiliriz” diyerek başkentlilere müjdeyi verdi. 

Tatlı bir özel tüketim gıdası
Demir, insanların belirli temel gıdaları evlerine almak zorunda olduklarını söyleyerek, tatlının her eve girme zorunluluğunun olmadığına da dikkati çekti. ‘Tatlı bir özel tüketim gıdasıdır’ diyen Demir, “Ekonomik dalgalanmalardan payımızı bizde alacağız. Örneğin; haftada bir kez künefe yiyen kişi, bu özel gıdanın tüketim süresini uzatıyor” ifadesini kullandı. 
‘Şekerlenen tatlıları atmayın’ uyarısında bulunan usta Demir, “Şekerlenen tatlıları birkaç dakika mikro dalgada ısıtın. Tadı güzelleşir” dedi. Şekerlenmeyen tatlıların içerisinde katkı malzemelerin fazla olduğuna vurgu yapan Demir, ‘Şuruplu tatlıların ılık yenmesi lazım’ diye konuştu. Demir, “Bozulmuş tatlı yoktur” diyerek sözlerini noktaladı. 

Künefe hakkında 
Künefe tatlısı; şeker esaslı şurupla ıslatılmış peynir malzemesi kullanılarak yapılan geleneksek bir Filistin tatlısı olarak bilinmektedir. Kökeninin Suriye ve Lübnan’a dayandığı söylenen künefenin anavatanı Güneydoğu yöresine aittir. Özellikle Hatay künefenin anavatanı olarak bilinir. Bu tatlının kadayıftan ayrılan en önemli özelliği, tatlının kadayıf tatlısından daha ince olması ve içerisinde peynir olmasıdır. 

Peki, evde künefe nasıl yapılır? 
Sıcak servis edilen, mevsimsiz ve şerbetli bir tatlı olan künefe yapımı biraz zahmetlidir.  Malzemeler ise şöyle; kadayıf, dil peyniri veya künefe peyniri (tercihe bağlı) ve tereyağı. Şerbeti için malzemeler ise şöyle; şeker, su ve limon.  Malzemelerin gramajları kişi sayısına göre değişmektedir. 
Yapımı: Tencereye koyulan 1 su bardağı şekere, 1 su bardağı su ekliyoruz. Karışımı kaynatıyoruz ve şerbet haline getiriyoruz. Limonun suyunu da ekleyerek karıştırıyoruz ve ardından soğumaya bırakıyoruz. İnce parçalara ayrılan kadayıfın içerisine oda sıcaklığında kendini bırakan tereyağını ekleyerek, yoğurma aşamasına geçiyoruz. Küçük ve derin olmayan tepsiye kadayıfımızı güzelce yerleştiriyoruz ve bastırma işlemine geçiyoruz. İçerisine peynirimizi ilave ederek, üzerine bir kat daha kadayıf malzemesi yerleştiriyoruz. Künefeyi ocağa ya da fırına atıyoruz. Künefe biraz soğuduktan sonra ılık şerbeti ekliyoruz. Ve en güzel aşamaya geldik, ılıyan künefemizi servis ediyoruz. Şimdiden afiyet olsun.

Etiketler:
 
Ankara'dan Roma'ya direkt uçuş heyecanı
 
Otomotiv sektöründen Cumhuriyet tarihinin ihracat rekoru
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taksicilerin derdi bitmek bilmiyor
Giderlerinin her geçen gün arttığını ve taksiciliğin artık ek iş olarak ...
Bu oda esnaf için çalışacak
Ankara Kuaförler Güzellik Salonları İşletmecileri ve Manikürcüler Esnaf ...
Kumdakcı; Yapısal reformlara devam
Ankara’da faaliyet gösteren CSK Mali Müşavirlik ve Denetim firmasının ...
 
Mehmet Özhaseki projelerini anlattı
AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, düzenlediği ...
Sanat, yaşam biçimine dönüşecek
“Yeni Ufuklar, Yeni Umutlarla Yüzleşme” isimli resim sergisiyle sanatseverleri ...
Ağaç dalları sanata dönüştü
Denizin dibine dalarak çıkarttığı ağaç dallarını sanat eserine dönüştüren ...
 
Dünya, uzlaşmaya ihtiyaç duymakta
Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, “Türkiye ve dünya, yüz yüze ...
Akıllı kanban stok maliyetini düşürüyor
Endüstri mühendisi Mustafa Yalçın, geliştirdikleri akıllı kanban sisteminin ...
Emeği bol, işçiliği çok; İğne oyası
10 yaşından beri el işçiliği sanatı ile uğraşan ve 15 yıldır esnaflık ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
YERLİ ÜRETİMDE BİR BAŞARI DAHA: YAPAY DERİ
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
SİNEMA BİLETLERİ UCUZLAYACAK MI?
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
HERKES KENDİ İŞİNİ YAPABİLSE...
Esra SARI
Esra SARI
TAM ANLAMIYLA YORULDUK
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
KIŞIN GİDİLECEK EN BÜYÜLÜ YERLER
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
MEYDAN OKUYAN DEVLET TERÖRİZMİ
Halil YATAR
Halil YATAR
MOTİVASYONUNUZU YÜKSEK TUTUN...
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
BOL BOL TÜKETİYORUM, ÖYLEYSE VARIM!
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
TEKNOLOJİNİN TEHDİT ETTİĞİ MESLEK GRUPLARI
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
OLMADIK İŞLER
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
DÜNYA YENİDEN KURULSA!
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
TÜRKİYE’Yİ HAFİFE ALANLARA YANILDIKLARI GÖSTERİLMELİDİR
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
AKLIN MAHİYETİ ÜZERİNE
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
SİYASİ BİR MÜLAHAZA
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
BUĞDAYIN İYİ YETİŞMESİNE ENGEL, ZARARLI OTLAR DEĞİL, ÇİFTÇİNİN İHMALİDİR
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
HER TÜRK ASKER DOĞAR
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
NE OLACAK BU TURİSTLERİN HALİ!
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva