SEDA TOLMAÇ
Değerli maden ve taşları bir araya getiren kuyumculuk sektörü, insanlığın en eski çağlarından bugününe taşıdığı bir meslek alanıdır. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak ilerleyen kuyumculuk sektöründe her geçen gün birbirinden farklı ve yeni ürünler üretilmektedir.
Bilgi, beceri, deneyim ve eğitim gerektiren kuyumculuk sektörü, hem bu alanda çalışan ve üreten kişilerin eğitim ve deneyimine hem de teknolojide yaşanan ilerlemeye bağlı olarak gelişmeye devam etmektedir.
Hem teknolojide yaşanan gelişmelerle hem de verilen eğitimlerle sektör ilerliyor
Kuyumculuk sektörünün hem teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak geliştiğini hem de verilen eğitimlerle sektörde birbirinden farklı ürün üretebilen insanların yetiştiğini dile getiren Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Esnaf Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, “Günümüzde kuyumculuk ve takı tasarım alanında eğitim veren lise, yüksekokul ve üniversiteler mevcut. Buralarda eğitim alan öğrenciler, meslekte kendini sürekli geliştiriyor. Bu alandaki eğitim gelişmesiyle de birbirinden farklı ürünler ortaya çıkıyor” dedi.
Kuyumculuk sektörünün geleceği parlak ancak sektöre standart getirilmeli
Hasan Çavuşculu, kuyumculuk ve takı tasarım üzerine eğitimini tamamlayan birçok insanın sektöre birbirinden farklı tasarıma sahip ürünler kazandırmayı sürdürdüğünü ifade ederek, kuyumculuk sektörünün geleceğinin parlak olduğuna dikkati çekti.
Çavuşculu, geleceği parlak olan kuyumculuk sektörünün geriye gitmemesi içinse sektöre belli başlı standartların getirilmesi gerektiğini söyledi.
Kuyumculuk sektörünün en büyük sıkıntısı kendi kanununun olmaması
“Sektörün yaşadığı en büyük sıkıntı kendi kanununun olmaması” diyen Çavuşculu, “Kuyumculuk kanunu yok. Her önüne gelen bir kuyum dükkanı açabiliyor. Dükkan açan kişilerin, bu işin eğitimini alıp almadığı, gerçekten kuyumcu olup olmadığı da belli değil. Bu durum hem tüketiciler hem de sektör açısından oldukça tehlikeli. Kuyumcu dükkanı açmak isteyen birinin yeterli eğitimi olması gerekir. Bunun yanında kuyumcu dükkanı açacak kişinin dükkan açmadan önce sabıkasının olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir ki kötü niyetli kişilerin dükkan açmasının önüne geçilsin” şeklinde konuştu.
Sektörün belli bir disipline kavuşturulması gerekiyor
Çavuşculu, kuyum dükkanı açmanın kolay olduğuna dikkati çekerek, “Kişi, önce boş bir dükkan buluyor, maliyeye gidip kuyumcu dükkanı açtığını söylüyor, dükkana sarı bilezikleri koyuyor, maliye de ‘kuyumcu’ diye tutanağı tutup gidiyor. Daha sonra bu kişi, maliyecinin verdiği kâğıtla Esnaf Sicile gelip kaydını yaptırıyor. Odaya ise hiç gelmiyor. Biz bu kişiyi bilmiyoruz mesela. Kişi, sadece silah ruhsatı alacağı zaman önce odaya geliyor, sonra polise gidiyor” dedi.
Sektörün belli bir disipline kavuşturulması gerektiğinin altını çizen Çavuşculu şöyle konuştu: “Sektörümüzün belli bir disipline kavuşabilmesi için öncelikle iş yeri ve sermaye standardı olması gerekir. Biz, kuyumculuk sektörünün meslek standardı olmasını istiyoruz. İş yerinden sermayesine, kişinin eğitiminden güvenilirliğine kadar sektörde bir standart olmalı. Kuyumcunun sabıka kaydı olmamalı mesela. Bir hırsız kuyumcu açmamalı. Dükkan açacak kişi eğitimli olmalı. Bunlar olmadığı zaman maalesef dönem dönem basına yansıyan ‘Sahte altın’ gibi dolandırıcılık olaylarıyla karşılaşıyoruz. Bu durumdan da hem vatandaş hem de sektörümüz zarar görüyor.”
Mesleğe standart getirildiğinde hem kuyumcu ve tüketici mağdur olmayacak hem de ekonomiye katkı sağlanacaktır
Çavuşculu, kuyumcu dükkanı açılırken, açılacak olan dükkanın polis, belediye ve bölgedeki kuyumcular odası veya dernekler tarafından kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
“Yapılacak kontroller sonucunda kişinin kuyumcu dükkanı açıp açamayacağına, açılacak dükkanın kuyumcu olup olamayacağına karar verilebilir” diyen Çavuşculu, “Eğer mesleğe bu ve benzeri standartlar kazandırılırsa hem vatandaşlar dolandırıcılıkla karşılaşmayacak hem de sektör olumlu bir şekilde ilerlemeye devam edecektir. Kuyumcu ve tüketicinin mağdur olmaması, devlet vergisini alması ve ekonomiye katkı sağlanması için mesleğe standart getirilmesi oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.