ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Kullanıcılar dinleniyor
Kullanıcılar dinleniyor
RASAT 8 yaşında
RASAT 8 yaşında
'Yetenekli Çocuklar' TEKNOFEST'e katılma hakkı kazandı
"Yetenekli Çocuklar" TEKNOFEST'e katılma hakkı kazandı
Hobi olarak başladığı sanatta usta oldu
Hobi olarak başladığı sanatta usta oldu
Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü'ne Rıdvan Duran atandı
Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü'ne Rıdvan Duran atandı
HABERLER>ÖZEL HABER
9 Ağustos 2019 Cuma - 07:10

Kurban Bayramı’nda satışlar yarı yarıya düşer

Bayramların vazgeçilmezinin lokum, şeker ve çikolata olduğunu söyleyen satıcı, “Vatandaş güvendiği noktadan alışveriş yapsın. Tabii Ramazan Bayramı’na göre satışlarımız farklılık gösteriyor. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’na benzemez. Satışlar yarı yarıya düşer” dedi.

Kurban Bayramı’nda satışlar yarı yarıya düşer

ESRA SARI 

Bayram öncesi şeker alışverişine çıkanların ilk adresi yine Ulus oldu. Biz de Ticari Hayat Gazetesi olarak Ulus Sebze Hali’nde şeker, lokum ve tatlı fiyatlarının araştırmasını yaptık. İşte o araştırmamızın devamı; 

Bayramlarda çoğu kişi şehir dışına çıkmayı tercih ediyor 

Bayramlarda vatandaşın şeker- lokum almayı tercih ettiğinden söz eden satıcı, şunları söyledi : “Vatandaş güvendiği noktadan alışveriş yapsın. Tabii Ramazan Bayramı’na göre satışlarımız farklılık gösteriyor. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’na benzemez. Satışlar yarı yarıya düşer. Ankara’nın nüfusu memur ve öğrenciden oluşuyor… Bayramda öğrenciler evlerine memurlarda tatil yapmaya gidiyorlar.  Ayrıca, Kurban Bayramı’nın son birkaç yıldır yaz dönemine denk gelmesiyle Ankara halkının büyük bir bölümü tatil için şehir dışına gidiyor. Bu nedenle de satışlar düşük. Ancak, burada kalanlar bayramlarda eşine, dostuna ikram etmek, çocukları sevindirmek için şeker, çikolata ya da lokum almayı tercih ederler.”

Biz de Ticari Hayat Gazetesi olarak gerçekleştirdiğimiz röportajın ardından, hem uzmanlar tarafından önerilen hem de eskilerin vazgeçilmezi olan lokum hakkında kısa bir araştırma yaparak, lokumun tarihi ve özellikleri hakkında kısa bir derleme yaptık.

Türk Lokumunun Tarihçesi

Osmanlı Devleti döneminde saray mutfağının önemli bir parçası olan Türk lokumu yüzlerce yıllık bir maziye sahiptir. MÖ 226 – 652 yılları arasında Pers İmparatorluğu’nda hüküm süren Sassanlılar tarafından sık sık tüketilen tatlı ‘abhisa’, kesin olmasa da, Türk lokumunun kökeni olarak bilinir. Lokum, ilk olarak ‘’boğazını rahatlatmak’’ anlamına gelen ‘’rahat ul-hulküm’’ olarak anılır, ama zamanla ‘’rahat bir zevk’’ haline gelir. Son olarak, modern Türkçe’de ‘lokum’ olarak adlandırılır.

Anadolu’da tanınması 15. yüzyılda başlar ve 17. yüzyılda doruk noktasına ulaşır. 18. yüzyılda ise çeşitli gezginlerin Avrupa’ya lokum götürmesiyle ‘’Türk Lokumu’’ olarak tanınmaya ve tanıtılmaya başlanır. Bu sayede sınırları aşarak Avrupa’da da popülerlik kazanır. Osmanlı Devleti’ndeki ilk seri üretim 1777 yılında başlar. İlk olarak bal, şurup ve unla karıştırılan lokum daha sonra nişasta ve rafine şekerin icadı ile yavaş yavaş bugünkü halini alır.

Lokum, tüm dünyada tanınan bir lezzet 

Lokum tüm dünyada Türkiye denince ilk akla gelen lezzetlerden biridir. Çok eski zamanlardan günümüze kadar gelebilmiş tatlardan biri olan lokum günümüzde genellikle özel günlerde misafirlere ikram edilir halde karşımıza çıkıyor ama sevenleri için lokum yemenin yeri ya da zamanı yok. Özellikle kahvenin yanına çok yakışan lokumu yemenizi tavsiye ederiz. 

Lokumun en önemli özelliği esnekliği 

Lokumun en önemli özelliği hassaslığı ve esnekliğidir. İyi yapılmış usta işi bir lokum, üzerine basıldığı zaman adeta bir plastik ya da sünger gibi genişlemeli ve üzerindeki malzemeler ellere yapışmadan orijinal şekline dönmelidir. Nişasta nedeniyle oluşan peptizasyon, lokumun diğer önemli özellikleri olan saydamlık ve parlaklığı sağlar. Öte yandan, pişirme teknikleri de bir türden diğerine farklılık gösterir. Lokum diğer ülkelerden gelen yoğun talepleri dikkate alırsak Türkiye’nin ve Türk mutfağının önemli bir temsili halindedir.

Lokumun faydaları 

Lokumun faydaları aslında saymakla bitmez. Ama içerisinde kullanılan malzeme ve onların oranlarına göre besin değerlerinin değiştiği tahmin edilebilir. Ancak hepsi baz alınarak elde edilen ortalama değerler vardır. Buna göre; 100 gram lokumda 89.28 gram karbonhidrat, 0.12 protein, 0.19 gram yağ, 0 gram lif, 0 gram kolesterol, 19 mg potasyum 5 mg kalsiyum ve 0.1 mg demir bulunur.

Bademcik iltihabının önlenmesi ya da azaltılmasına yardımcı olur. İçerisinde bulunan karbonhidratlar, böbrek hastalıklarını önlemede ya da iyileştirmede yardımcı olur. Deri üstümüzde meydana gelen çeşitli yaralar için de muazzam bir şifa kaynağıdır.

Her şeyin fazlası zarar 

Her şeyin fazlası zarardır. Haliyle lokumun fazlası da bünyede ciddi sorunlara yol açabilir. Lokum her ne kadar sağlıklı bir gıda da olsa içerisindeki karbonhidrat, nişasta ve şekerin fazla tüketimi hastalıklara yol açabilir. Bu bileşenlerin neden olabileceği hazımsızlık karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Bu da ek olarak kilo alımına yol açar. Bu nedenle lokumun tadını çıkarın ancak aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

Evde lokum yapılır mı? 

Şekercilerde ve tatlıcılarda satılan lokumlar genellikle sadece şeker ve aromadan oluşuyor. Ancak aslında lokumun güzeli sütle olur. Siz de evde lokum yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olan birkaç temel malzeme var. Bu malzemeler şöyle: 1 litre süt, 1,5 su bardağı şeker, 2 su bardağı un, 100 gram tereyağı, 2 paket vanilya. Tabi sade lokum yapmak yerine farklı tatlarda lokum yapmak isterseniz hazırladığınız malzemelerin içerisine farklı malzemeler katabilirsiniz. 

Lokumun Yapılışı 

Un, süt ve şekeri derin bir tencerede muhallebi gibi sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirin. Kaynayan karışımı ocaktan alıp içine tereyağı ve vanilya ekleyin. Mikser yardımıyla 10 dakika çırpın.

Karışımı bir tepsiye dökün. Bir kaşık ya da spatula yardımıyla her tarafı eşit olacak şekilde düzleştirin. Buzdolabına kaldırarak soğuyup sertleşmesi için bir gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız lokumları kare kare kesip köşelerinin sivriliğinin gitmesi için elinizle hafifçe yuvarlayın. Yuvarladığınız lokumları servis tabağına alıp üzerine Hindistan cevizi, fındık veya ceviz serpin. Şimdiden afiyet olsun. İyi bayramlar. 

 
Çankaya zabıtası bayram öncesi denetimi arttırdı
 
ATB Ahiboz Tesisleri referans borsalar arasına girdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocukların hayal dünyalarını geliştirmeye çalışıyoruz
Küçük yaş grubundaki çocukların motor becerilerini ve hayal dünyalarını ...
LÖSEV kurban bağışlarını bekliyor
Sinan Aras, “Lösemi tedavisi gören çocuklarımızın kırmızı et ağırlıklı ...
Şekercilerden ucuz şeker almayın uyarısı
Kurban Bayramı için Ankaralılar, soluğu Ulus’ta aldı. Bayram öncesi şeker ...
 
Taksimetreler güncellenmeli
Taksiciler her geçen gün geçinmekte zorlandıklarını söylüyor. Her geçen ...
Hamamönü’nde bir tarih: Mehmet Akif Ersoy Evi
Başta Ankaralılar olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı turistin ziyaret ...
Kuğulu Park yaz akşamları dolup taşıyor
Hem bir tarihi hem de doğal yaşamı içerisinde barındıran Kuğulu Park, ...
 
Zekeriya Gözgöz akülü engelli arabası alabilmek için yardım bekliyor
Doğuştan zihinsel engelli olan Zekeriya Gözgöz, yaşadığı yürüme zorluğunu ...
Sağlıklı güzellik insana değer katıyor
‘Sağlıklı güzelliğin insan yaşamına değer kattığına inanmaktayız’ diyen ...
Başarıyı artırmak için sınav korkusunu yenmeliyiz
Türkiye’de sınav korkusu olduğunu ifade eden Mehmet Özbek, “Başarı ortalamalarını ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
EKOLOJİK DENGENİN BOZULMASI VE İNSANLIĞIN GELECEĞİ
Esra SARI
Esra SARI
SAĞLIKLI BESLENEMEME SORUNSALI
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
GERİ DÖNÜŞTÜR
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
DÜNYADA TİCARET VE TÜRKİYE
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
İDEAL ROL MODELLER!
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
SADE YAŞAMAK- 2
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
7 NEFS, 7 AKIL MERTEBELERİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
Cilt bakımında yapılan hatalar
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
KARŞILIKSIZ ÇIKAN ÇEKTE ALACAKLININ HAKLARI
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
ÇİN ARTIK SERT OYNUYOR
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
ATATÜRK EN BÜYÜK İKTİSATÇIDIR -2
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
YENİ SAVAŞ SİLAHI: MÜLTECİLER
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
TAKI TAKMA GELENEĞİ DEĞİŞİYOR MU?
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
YAZILI BASINDA ÇALIŞANLARIN SAYISI AZALIYOR
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
ÇÖPTEKİ MİLLİ GELİR
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
FAİL İLE FİİLİ ARASINDAKİ DENGE
Halil YATAR
Halil YATAR
YAZ SONUNDA GELDİ
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
KAYIKÇI DEĞİL "MEKTUP KAVGASI"
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva