ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Gri Liste'de aranan terörist etkisiz hale getirildi
Gri Liste'de aranan terörist etkisiz hale getirildi
İşsizlik oranı yüzde 14 oldu
İşsizlik oranı yüzde 14 oldu
A milli takım EURO 2020'de
A milli takım EURO 2020'de
ABD'nin boşalttığı üslere Rusya yerleşti
ABD'nin boşalttığı üslere Rusya yerleşti
KKTC'nin 36. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor
KKTC'nin 36. kuruluş yıl dönümü kutlanıyor
HABERLER>ÖZEL HABER
11 Eylül 2019 Çarşamba - 07:04

Konserve yapımında dikkat edilmesi gerekenler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen: “Özellikle ev yapımı konservelerde kapaklarında bombeleşme meydana gelebiliyor.  Ya da konserve kapağında kenarında bir sızıntı varsa konserveyi çöpe atmak lazım. Çünkü o bakterinin konserve içerisinde ürediğini gösteriyor." dedi.

Konserve yapımında dikkat edilmesi gerekenler

ESRA SARI 

Kış mevsimi denince akla mevsimin vazgeçilmez tatlarından olan turşu ve konserve gelir. Kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde bu mevsimin vazgeçilmezlerinden olan turşu ve konserve, geçmişten günümüze uzanan bir gelenek. Yaz döneminde taze meyve ve sebzelerden; turşular ve konserveler hazırlanır. Taze sebzelerle hazırlanan konserve ve turşu hazırlıkları, kış aylarının yaklaşmasıyla bugünlerde başladı. Marketten alınan konserve gıdalar yerine evde yapılmış konserve tercih edenler, internet üzerinden taze sebze ve meyvelerden konserve ve turşu tarifini araştırıyor.  

Sebze ve meyvelerin mevsimi geçmeden önce, kış hazırlıkları için konserve yapımı da yavaş yavaş başladı ama evde yapılan konserve ve turşuların yanlış hazırlandığı takdirde sağlık problemlerine yol açma ihtimali söz konusu. Bu sebeple geçtiğimiz gün Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen sağlıklı kışlık besin hazırlanmanın püf noktalarını basın toplantısında anlattı. 

Gönen ayrıca,  ‘ev yapımı kışlık besin hazırlama hakkında’ doğru bilinen yanlışlar konusunda vatandaşları uyardı. Bir toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Gönen, konuşmasına ev yapımı ürünlerin tüketilmesinin oldukça sağlıklı olduğunu belirterek başladı. 

“Sebze ve meyveleri farklı dönemlerde de tüketebilmek için birçok saklama yöntemi tercih ediliyor”

Genç diyetisyen Gönen, kış mevsiminin yaklaşmasıyla vatandaşların mevsiminde alınan sebze ve meyveleri farklı dönemlerde de tüketebilmek için birçok saklama yöntemi tercih ettiğini söyledi. 

Gönen, şunları aktardı: “Kış mevsiminde yaz mevsiminde olan sebze ve meyveleri saklamak için çeşitli saklama yöntemleri kullanıyoruz. Örneğin; en çok kullanılan yöntemlerden biri; konserve yapmak… Ev yapımı ürünlerin tüketilmesi oldukça sağlıklı, ancak bunu yaparken dikkatli olmak çok önemli…  Çünkü uygun şekilde yapılmayan konserve ürünleri, dondurulmuş ve kurutulmuş besinler ölüme neden olabiliyor.”

Konserve yaparken hijyene ve saklama koşullarına dikkat edilmesi lazım 

Ev yapımı olan her şeyin sağlıklı olduğunu belirten Gönen, doğru bildiğimiz birçok şeyi aslında yanlış bir şekilde uyguladığımıza dikkati çekti. 

Konserve yaparken hijyen ve saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Gönen, şu açıklamalarda bulundu; “Ülkemizde konserve yapımı oldukça yaygındır. Konserve hazırlanırken kullanılan malzemelerin satın alınmasından, tüketilmesine kadar tüm aşamalarda hijyen koşullarına dikkat etmek gerekiyor. Hijyen kurallarına uymazsak sağlıklı tabir ettiğimiz ürünleri sağlıksız bir hale getiriyoruz. Geleneksel olarak annelerimiz ve anneannelerimiz salça, reçel ve menemen yapıyor.  Alınan sebze ve meyvelerin taze olması ve küflü olmaması konserve yapımında ilk kural…  Gıdalar, kullanım öncesinde iyice yıkanmalıdır.  

‘Adana’da ev yapımı domates konservesiyle menemen yaparak yiyen ailenin 4 ferdi de öldü. Doktorlara göre saklama koşulları nedeniyle konservede bakteri üremesi zehirlenmeye yol açtı’ haberini hatırlatan Gönen,  “Ev koşullarında yapılan konservelerde clostridium botulinum bakteri riskinin yok edilebilmesi için besinlerin türlerine göre belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulması gerekiyor. “ dedi.

Konserve kapağında bir sızıntı varsa çöpe atman lazım 

Genç diyetisyen, “Özellikle ev yapımı konservelerde kapaklarında bombeleşme meydana gelebiliyor. Ya da konserve kapağında kenarında bir sızıntı varsa konserveyi çöpe atmak lazım. Çünkü o bakterinin konserve içerisinde ürediğini gösteriyor.  Botulizm toksininin 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede 10 dakika kaynatmakla tahrip edilebilmesine rağmen, geliştirdikleri ısıya dayanıklı sporlar ancak 116 derecede tahrip edilebildiği için, uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreme gerçekleşebiliyor” ifadesini kullandı. 

Düdüklü tencere kullanın 

Gönen, “Bu nedenle evde yapılan konservelerin basınçlı tencerelerde hazırlanması doğru olan aslında. Güvenli konserve yapımında uygulanacak ısıl işlemin derecesi ve uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır. Meyveler ve domates gibi asidi yüksek besinler ortalama 20 dakika kaynatılmalıdır. Sebzeler, et ve süt gibi asidi düşük besinlerin kaynama sıcaklığında sterilize edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle 116 derecede basınç altında 20-25 dakika tutulmalıdır” dedi.

Kavanozlar kaynar suda kaynatılmalı 

‘Konserve yapımında mutlaka ısıya dayanıklı cam kaplar kullanılmalıdır’ diyen Gönen, “Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Ayrıca, kavanoz kapaklarının paslı olmamasına özen gösterilmeli, kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir” diyerek vatandaşları uyardı. 

Konserve kapağı bir kez kullanılmalı 

‘Evde yapılan konserve besinler tüketilmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir’ ifadesini kullanan Gönen, “Kavanoz kapağının şişmemesi, kenar kısımlardan sızıntı yapmaması, kapak açılırken fışkırmaması ve kendine has koku ve renkte olmasına dikkat edilmelidir. Sızıntı ve küf varsa konserve de asla tüketmiyoruz. Marketten aldığımız konservelere de dikkat etmek lazım. Ev yapımı konservelerin ömrü 3- 6 ay. Bu süre içinde tüketilmesi lazım. Konserveyi açtığımız zaman 1- 2 gün içinde tüketmeli ve dolapta muhafaza etmeliyiz. Ayrıca tüketmeden önce 10 dakika kadar kaynatma yapılması önemlidir. Diğer önemli bir husus konserve kapağı 1 kez kullanılmalı. Kavanoz ise en fazla 2 kere kullanılmalı” diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu. 

Gönen ayrıca, ev yapımı konservelerin kullanım süresinin 3- 6 ay kadar olduğunu belirterek, konservenin açılınca 2 gün içinde tüketilmesi gerektiğini de söyleyerek, buzdolabında muhafaza edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Diyetisyen Gönen, uygun şekilde yapılmayan konserve ürünlerinin, dondurulmuş ve kurutulmuş besinlerin zehirlenmeye hatta ölüme neden olabileceğini de sözlerine ekledi. 

Dondurulmuş sebzeler çözülmemeli, direk kaynar suya atılmalı 

Dondurma yönteminin en sağlıklı saklama yöntemi olduğunu söyleyen Gönen,  dondurma yöntemi hakkında ise şunları söyledi:

“Dondurulmaya uygun taze sebzeler paketlenmeden önce kaynatılmakta olan suya 1-2 dakika süre ile daldırılıp, çıkartılır. Bu işlem sebzelerde vitamin kaybına neden olan enzim aktivitelerinin durdurulmasını sağlar. Uygun süre ile haşlanan sebzeler, akan soğuk su altında veya buzlu su içinde hemen soğutulmalıdır. Bekletmeden paketlenmeli ve dondurucuya yerleştirilmelidir. 

Ayrıca dondurulmuş sebzeler çözdürülmemelidir. Direkt kaynar suya atılarak pişirilmelidir. Bu belirtilen püf noktalara uyulursa dondurma yöntemi besinin özelliğini diğer saklama yöntemlerine göre tazeye en yakın koruyan ve tercih edilmesi gereken yöntemdir.”

Yiyecekler gölgede kurutulmalıdır. Kurutulan sebze ve meyveler karanlık ve serin yerde saklanırsa vitaminlerindeki kayıp daha da az olmaktadır

‘Dondurma yönteminin en çok patlıcan, biber, domates gibi sebzeler ile kayısı, erik, elma gibi meyvelerde kullanıldığını’ belirten Gönen, “Dondurma yönteminde amaç; mikroorganizmaların ihtiyacı olan nem oranını düşürmektir. Fakat sebze ve meyvelerin su içeriği yüzde 10-20’nin altına düşürülürken önemli ölçüde C vitamini kaybının olduğu unutulmamalıdır. 

Bazı B vitamini kayıpları ise güneşe maruziyet derecesine bağlıdır. Bu nedenle yiyecekler gölgede kurutulmalıdır. Kurutulan sebze ve meyveler karanlık ve serin yerde saklanırsa vitaminlerindeki kayıp daha da az olmaktadır” ifadesini kullandı. 

Kurutma yöntemi gölgede yapılmalı 

Diğer bir saklama yönteminin kurutma yöntemi olduğunu söyleyen Gönen, kurutma yönteminin güneşe karşı olmaması gerektiğini belirterek, serin bir odada sebzeleri kurutmak gerektiğine dikkati çekti. 

Gönen, şunları söyledi: “Tarhana ve sebze gibi güneşte kurutularak kışa hazırlanan besinlerde ise güneş etkisi ile başta B2 olmak üzere birçok vitamin kayba uğrar. Bu nedenle gölgede ve üzerine bir örtü örtülerek kurutulma yapılmalıdır.”

Gönen ayrıca, böbrek hastalarının ve diyabet hastalarının özellikle kurutulmuş meyveleri dikkatli tüketmesi gerektiğini de dile getirdi. 

Gönen, salamura yöntemi hakkında ise; “Salamuranın yüzeyinde zar oluşmaması için hava ile temasını en az düzeyde tutan temiz kaplar kullanılmalı ve yiyecekler hazırlanırken çok iyi yıkanmalıdır” diyerek uyarılarda bulundu. 

Turşu serin yerde muhafaza edilmeli

Gönen, kış mevsiminde en çok tüketilen turşu konservesinin ise taze sebzelerden yapılması gerektiğine dikkati çekti. 

Kronik rahatsızlığı olan kişiler turşu tüketimine dikkat etmeli 

‘Turşu oluşumu beklenirken turşular güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilmelidir’ diyen Gönen, “Salamuranın seviyesi ve tuz miktarı iyi ayarlanmalı, suyu sebzeleri örtecek miktarda olmalı ve tüketilene kadar bu şekilde saklanmalıdır” dedi. 

Gönen ayrıca, hipertansif kişilerin, kronik böbrek yetmezliği olanların ve kalp damar hastalarının tuz içeriği yüksek turşu ve diğer salamura besinleri tüketmekten kaçınmaları gerektiğini söyleyerek, sözlerini sonlandırdı. 

Etiketler:
 
Göz kapağı düşüklüğü erken tedavi edilmeli
 
Ürettiğimiz her şey aslında bizi tarif eder
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göz kapağı düşüklüğü erken tedavi edilmeli
Her çocuğun mutlaka yıllık göz muayenesi kontrolüne gitmesi gerektiğini ...
A Milli Kadın Milli Voleybol Takımı Avrupa 2’ncisi oldu
2019 CEV Avrupa Kadınlar Voleybol şampiyonası finalinde Türkiye, Sırbistan’a ...
Sanatta rekabet yok
Ressam, arkeolog ve müzeci Buket Önyürü ile sanat ve çalışma alanları ...
 
Oküloplasti cerrahisi sadece estetik olarak düşünülmemeli
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Gürdal, oküloplasti cerrahisinin ...
Buradaki yaşamlara tanık olmaları gerekiyor
Ankara Kalesi birçok fotoğrafçı için ilham kaynağı. Kimi fotoğrafçılar ...
Biyoloji sektörünü bıraktı tasarımcı oldu
El emeği ile yaptığı birbirinden farklı beton saksıları, kullanılabilir ...
 
Zamlar kimseyi mutlu etmedi
Bu ayın başında Ankara’da toplu taşımaya gelen zam taksimetrelerde de ...
Çevre felaketi kapımızda
Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, “Eğer bu çöpler ...
Dernekler bizim için kanayan bir yara
Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, kahveciler esnafının belli ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
GELECEK VE GENÇLİK
Hatice Karataş
Hatice Karataş
SAYGI, ÖZLEM VE MİNNETLE
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HALKI CİDDİ ANLAMDA YANILTACAK MARKALAR TESCİL EDİLEMEZLER
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
FALCILIK VE ASTROLOJİ
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
ISPANAK SUÇSUZ ÜRETİCİ MAĞDUR
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
MERKÜR GEÇİŞİYLE BAŞIMIZ DERTTE
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
TÜSİAD YENİ VERGİLERE NEDEN KARŞI?
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE HAREKET
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
10 KASIM
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
YÜZ YILLIK ENERJİ KORİDORU PLANI
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
İMALAT SANAYİ
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
SONSUZLUĞUNDA
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
NE YEDİĞİNİ BİLEN VAR MI?
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
SPORDA, SANATTA, YÖNETİMDE KADINLARA NE KADAR İHTİYACIMIZ VARMIŞ
Esra SARI
Esra SARI
ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA DAHA BİLİNÇLİ OLMAK GEREK
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
“MONREO DOKTRİNİ” VE “1830 KIZILDERİLİ TEHCİR YASASI”
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
FUTBOL DEDİĞİN
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
NEFİSLER YASASI (KUL DÜZELMEDEN, ALLAH DÜZELTMEZ.)
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSAN DÜŞÜNCE İLİŞKİSİ 2
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva