ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Musul'da feribot battı: 40 ölü
Musul'da feribot battı: 40 ölü
Suveyş kentinde yakıt deposunda patlama
Suveyş kentinde yakıt deposunda patlama
5 yeni hizmet
5 yeni hizmet
343 kural ihlaline ceza uygulandı
343 kural ihlaline ceza uygulandı
Tarım işçilerinin çocukları için 'mobil sınıf'
Tarım işçilerinin çocukları için 'mobil sınıf'
HABERLER>ÖZEL HABER
21 Şubat 2019 Perşembe - 07:46

Keçiboynuzu unu tok tutuyor

Tadının ve popülerliğinin her geçen gün artmasının yanı sıra, insan sağlığına da oldukça fayda sağlayan keçiboynuzu unu son dönemlerde en çok tercih edilen yiyeceklerden biri… Biz de keçiboynuzu unu üreticisi Ayşe Kurşun ile bir araya geldik. Kurşun’dan keçiboynuzu unu ile ilgili bilgi aldık.

Keçiboynuzu unu tok tutuyor

İRFAN BAŞÇUHADAR 
 

Tadının ve popülerliğinin her geçen gün artmasının yanı sıra, insan sağlığına da oldukça fayda sağlayan keçiboynuzu unu, yüksek besin değerlerine sahiptir. 
Keçiboynuzu unu son dönemlerde özellikle besin değerleri yüksek olduğundan ve aynı zamanda tok tutucu özelliği olduğundan kadınlar tarafından tercih edilen ürünler arasında yerini aldı. Biz de Ticari Hayat Gazetesi olarak son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz keçiboynuzu unu ile ilgili haber yapmak istedik. Keçiboynuzu unu üreticisi Ayşe Kurşun ile bir araya geldik. Sorularımızı cevaplayan Kurşun, keçiboynuzunun doğrudan toz haline getirilmesiyle keçiboynuzu unu elde edildiğini belirtti. 

Keçiboynuzunun toz haline getirilmesiyle keçiboynuzu unu elde ediliyor
Keçiboynuzu, halk arasında harnup olarak da anılan, şaşırtıcı olsa da baklagiller familyasından olan bir bitki… Mısır’dan Yunanistan’a kadar uzanan geniş bir alanda kendine yetişme imkânı bulan bu bitki, özellikle Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü coğrafyalarda çok kolay yetişme imkânı buluyor. Keçiboynuzu unu ise keçiboynuzunun doğrudan toz haline getirilmesiyle elde edilen ve keçiboynuzu tozu ya da keçiboynuzu unu olarak adlandırılan bir ürün. Son dönemlerin popüler yiyeceklerinden... 

Gülnar ilçesi narıyla meşhur
Mersin şehrinin Gülnar ilçesinden Ankara’ya keçiboynuzu ununu ve ürettikleri diğer doğal ürünleri satmak için gelen Kurşun, Mersin bölgesinin nar ve üzüm meyvesiyle ünlü olduğunu belirterek, konuşmasına başladı. Mersin’de tarlalarında yetiştirdikleri ürünlerin tanıtımını yapan Kurşun, sağlıklı beslenmeye dikkati çekti. Kurşun, şu ifadeleri kullandı: 
“Gülnar ilçesi nar meyvesiyle ünlü. Ürünlerimizin hepsi doğaldır ve organiktir. Biz de nar ekşisi, üzüm, keçiboynuzu unu gibi doğal ürünleri Ankaralılarla buluşturmak için Ankara’ya geldik. 
Keçiboynuzu bitkisinden her ürünü elde edebiliyoruz. Keçiboynuzu pekmezi yapıyorum.  Son dönemlerde kadınlar tatlı- tuzlu yapımında keçiboynuzu unu tercih ediyorlar.”

15 kilogram nardan 1 kilogram nar ekşisi
Kurşun, keçiboynuzu pekmezini ve nar ekşisini kendisinin yaptığını belirterek, diğer ürünleri köylülerden temin ettiğini de dile getirdi. Nar ekşisi yapmanın zahmetli bir iş olduğuna da değinen Kurşun, 15 kilogram nardan 1 kilogram nar ekşisi çıktığına da dikkati çekti. 

Keçiboynuzu unu değirmende öğütülüyor
Keçiboynuzu ununun değirmende öğütüldüğünü belirten Kurşun, “Keçiboynuzunun içerisindeki çekirdekler dâhi öğütülüyor. Daha sonra un eleğinde keçiboynuzunu eliyoruz. Un haline getiriyoruz. Yani bir deyişle keçiboynuzunun inceltilmiş hali keçiboynuzu unu. Keçiboynuzu ununu diğer unlarla karşılaştıramayız. Biz sadece görüntüsü una benzediğinden dolayı un diyoruz” ifadesini kullandı. 

Doğal ürün tüketmemiz lazım
‘Herkesi doğal tüketimine davet ediyoruz’ diyen Kurşun, “Organik ürünleri tercih etmemiz gerekiyor ve özellikle çocuklarımıza doğal ürünleri tükettirmemiz lazım. Ambalajlı ürünlerden kaçmamız gerekiyor. Keçiboynuzu tatlı ama şeker gibi vücuda zarar verme ihtimali yok. O yüzden özelikle bazı kahvelerde keçiboynuzu ununu kullanırlar.  Kahvenin içerisine şeker katmamak için” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Keçiboynuzunun faydaları
Keçiboynuzu tozu besin değerleri açısından oldukça zengin bir malzeme olduğundan birçok faydası bulunuyor. Vücuda bolca protein, fosfor, magnezyum, çinko gibi mineraller ile A, B, D ve E vitaminlerinin girmesini sağlıyor. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor, midenin kuvvetlenmesini sağlıyor. Bu özelliği nedeniyle hazımsızlık, mide ağrıları gibi problemlere de çözüm olabiliyor. Keçiboynuzu tozu kötü kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor. Vücudu kötü kolesterolden kurtarması sayesinde olası kalp ve damar hastalıklarının da önüne geçiyor. Bolca vitamin ve mineral içerdiğinden soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltıyor, var olan hastalığın daha hızlı iyileşmesini sağlıyor. Keçiboynuzu unu kış aylarında vücudu soğuk havalardan koruyup vücudun direncini arttırıyor.

Etiketler:
 
İstanbul'da patlama
 
Ankaranın Patronları Ahu Tüzün Demirdamar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
13.Ankara Kitap Fuarı’na kitapseverlerden yoğun ilgi
Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Ankara Kitap Fuarı, açıldığı günden beri ziyaretçilerini ...
Bir gün aslında 24 saat değil
İzgören Akademi Eğitmeni Gökhan Okçu, düzenlediği seminerde bir günün ...
Mucizevi çay papatya çayı
Kadınlara alınabilecek en güzel hediyelerden biri olan papatya aynı zamanda ...
 
Kanser olan oğlunu ürettiği balla iyileştirdi
Lösemiye yakalanan oğluna şifa bulmak için başladığı arı yetiştiriciliği ...
Son zamanların gözde hediyesi: Kamkuat
Son zamanların gözde bitkisi olan ve adını sosyal medyada çokça duyuran ...
Civanperçemi nedir?
Sindirim sistemi problemine iyi gelen, cilt sağlığının korunmasını sağlayan ...
 
Güçlü bir antioksidan yaban mersini
Bağışıklık sistemini güçlendiren, kilo korumaya yardımcı olan, metabolizmayı ...
Lodos dallarını mumlukla buluşturdu
Hobisini mesleğe dönüştüren Eda Gümüş Bursalı, yaptığı tasarımlarla dikkatleri ...
Ağrı Tanıtım Günleri Başkentlileri ağırlıyor
Atatürk Kültür Merkezinde 14 Şubat’ta başlayan “2. Ağrı Tanıtım Günleri” ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Halil YATAR
Halil YATAR
21 MART DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
GÜZELLİK TİCARETİ
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
GEÇMİŞ KÜLTÜR DİN OLMUŞ ( ORTA ÇAĞ DİNDARLIĞI )
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
SEÇİMLERDE SÖYLEMLER DEĞİŞSE DE ÇIKAN SONUÇLAR AYNI OLUYOR
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
YABANCILAR NEDEN TÜRKİYE'DEN KONUT ALIYOR?
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
TOPLUMSAL CİNSİYETÇİLİK
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
YAŞLANIYORUZ
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
SEÇİMLER VE KADIN ADAYLAR
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
YENİ ZELANDA KATLİAMI VE TÜRK DÜŞMANLIĞI
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
TÜKETİCİ OLARAK HAKLARIMIZI ÖĞRENMELİYİZ
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR MU?
Esra SARI
Esra SARI
TÜRKİYE’NİN SORUNU MARKALAŞAMAMA
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
BEKÂ
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
NE OLACAK BU TURİSTLERİN HALİ!
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva