İRFAN BAŞÇUHADAR
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını esnafı perişan etti. Zamlar, vatandaşın alım gücünün düşük olması esnafı zor duruma soktu. Ankara’nın tarihi ve turistik mekânlarından biri olan Ankara Kalesi ise durgunluğuyla dikkati çekti.
İş potansiyeli çok düşük
Ticari Hayat Gazetesine konuşan bölge esnafı Aytekin Küçük, iş potansiyelin geçen yıllara göre oldukça düşük olduğunu söyledi.
Küçük, virüsün özellikle küçük esnafı etkilediğini dile getirerek, şöyle konuştu: “Virüs salgını işleri olumsuz yönde etkiledi. Bu salgın sürecinde esnafın durumu çok zor. Esnafın durumu çok kötü, diyebilirim. Salgın sürecinde kepenk indiren birçok esnaf var. Mesela Pirinç Han’da esnafın birçoğu dükkânını kapattı. Esnaf olarak, salgın sürecinde dükkân kirasını bile çıkaramıyoruz. Giderlerimiz çok ancak gelirimiz yok. 2 tane dükkânımın kirası iki bin beş yüz lira. Aylık giderim 10 bin TL ama bu salgın sürecinde para kazanamıyorum. Bir tek ben değil, esnafın genel durumu bu. Esnaf kan ağlıyor.”
Kovid-19 salgınının bazı sektörlerin hareketlenmesine neden olduğunu belirten Küçük, salgın sürecinde esnafın en çok zarar eden kesim olduğunu aktardı.
Kira ve personel giderleri esnafın belini büküyor
Kira, elektrik ve personel giderlerinin esnafın belini büktüğüne dikkat çeken Küçük, sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz hafta cuma günü 60 lirayla günü kapattım. Pandemi öncesinde günlük kazancım en kötü 500 liraydı şimdi ise 60 lirayla günü kapatıyorum. Salgın sürecinde 5 ay siftah yapmadım. Kirasını ödeyemeyen esnaf kepenk indiriyor. Salgından en çok esnaf yara aldı, mağduruz.”
Sokağa çıkma yasakları iş potansiyelini etkiliyor
Küçük, Kovid-19 tedbirleri kapsamında hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının iş potansiyelini yüzde yüz etkilediğine, pandemi süreci öncesinde Ankara Kalesi’nin oldukça ilgi gören tarihi mekânlardan biri olduğunu kaydetti.
65 yaş üzeri vatandaşların Ulus, Samanpazarı ve Ankara Kalesini ziyaret eden kesimlerden biri olduğunu anımsatan Küçük, “Kale ve civarına salgın sebebiyle yerli- yabancı turist gelmiyor. Sokaklar bomboş. Yani süreç böyle giderse halimiz ne olacak bilmiyorum.” dedi.
Küçük, 2021 yılından umutlu olmadığını belirterek, “2020 yılında esnaf olarak birikimimden harcadım. Para kazanmadım. 2021 yılını girdiğimiz şu günlerde iş potansiyeli yine düşük, para kazanamıyoruz. Cepten yiyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Ankara Kalesi tarihi
Ankara’nın tarihi ve turistik mekânlarından olan Ankara Kalesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kale… Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte kalenin M.Ö. 2. yüzyıl başında Galatların Ankara’ya yerleşmeleri sırasında yapıldığı tahmin ediliyor. Asırlardır kentin bekçiliğini yapan, Ankara’nın tarihi ve turistik mekânlarından olan Ankara Kalesi, kentin sembolü.
Kale ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor
Başkentin önemli sembollerinden Ankara Kalesi, ziyaretçilerine eşsiz bir kent manzarası sunuyor. Kale, hemen hemen her dönemde birtakım değişimler yaşamıştır. Kale, tepenin yüksek bölümünü kaplayan iç kale ve çevresini kuşatan dış kaleden oluşuyor.
Konumu itibarıyla Ankara’yı her cepheden görebilecek stratejik bir tepeye konuşlandırılan kale, tarih boyunca bölgede hüküm süren devletler tarafından kenti savunma amacıyla ordugah, mühimmat deposu ve gözetleme merkezi olarak da kullanılmış.
Kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, İçkale sokaklarında oyun oynayan çocuklara, elinde torbalarıyla alışverişten dönenlere ve esnafın sesleri arasında eskimeyen mahalle kültürüne tanıklık edilebiliyor.