ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Kapadokya kanunla korunacak
Kapadokya kanunla korunacak
Denizli'de motosiklet ambulanslar göreve başladı
Denizli'de motosiklet ambulanslar göreve başladı
Kilis müzesi tarihi binaya taşınıyor
Kilis müzesi tarihi binaya taşınıyor
600 megavat batarya kapasitesine ihtiyaç duyabilir
600 megavat batarya kapasitesine ihtiyaç duyabilir
KPSS kampı Yenimahalle’de başlıyor
KPSS kampı Yenimahalle’de başlıyor
HABERLER>ÖZEL HABER
20 Mart 2019 Çarşamba - 07:28

Kahve dükkânı açarak patron oldu

Gazetecilik bölümünden mezun olan, ancak basın sektöründe çalışmak istemeyen Meltem Başak Dinç, ‘üçüncü nesil kahvecilik’ akımıyla başladığı yolculukta, kendi kahve dükkânını açarak patron oldu.

Kahve dükkânı açarak patron oldu

SEDA TOLMAÇ

Genç bir patron ve işletmeci; Meltem Başak Dinç… Henüz 25 yaşında… Dinç, üçüncü nesil kahveciliğe olan ilgisi ve merakı ile başladığı yolculukta, kendi işini kuran genç bir girişimci…
Gazi Üniversitesi Gazetecilik mezunu olan, bir süre basın sektöründe çalışan Meltem Başak Dinç, basın sektörünün kendisine göre olmadığını düşünerek, kendini başka bir iş arayışında buluyor…
Kahveye olan merakı ve ablası Burcu Dinç’in “Kendi işimizi kuralım” düşüncesiyle başladığı yolculukta, ablasının destekleriyle ‘İvoor Coffee and Tea’ dükkânını açan Meltem Başak Dinç, ‘üçüncü nesil kahvecilik’ akımıyla kahve ve çay severlere hitap ediyor.
Çiğdem Mahallesinde bulunan ‘İvoor Coffee and Tea’ dükkânında espresso bazlı kahvelerin yanı sıra demleme yöntemiyle elde edilen kahveleri ve 14 çeşit çayı müşterisine sunan Dinç, genç yaşta büyük bir cesaretle başladığı yolculuğunu gazetemiz okurları için anlattı.

Her şey “Kendi işimizi mi kursak?” düşüncesi ile başladı
“Bir süre muhabirlik ve editörlük deneyimim oldu, basın sektöründe bir süre çalıştıktan sonra sektörün bana göre olmadığını fark ettim” diyen Dinç, bir kahve dükkanı açma fikrinin nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle anlattı: 
“Ablam iş güvenliği uzmanı. Bir gün ‘kendi işimizi mi kursak’ diye bir fikir ortaya attı. Ben de o dönemlerde zaten üçüncü nesil kahvecileri merak etmeye başlamıştım. Gördüğüm üçüncü nesil kahvecilere gidiyor, demleme yaptırıyordum. Aslında o sırada bir yandan demleme yaptırırken diğer yandan baristayla sohbet edebiliyorsunuz. Baristanın o sırada size sunduğu kahve çok önemli olmuyor. Çünkü aslında o, bir kahvenin senin önüne nasıl geldiğini, kahvenin nasıl toplandığını sana anlatabiliyor. 
Aslında üçüncü nesil kahveci dediğimiz tam da böyle bir şey.”

Kahveye olan merakım kahve hakkındaki bilgilerimi artırdı
Kahveye olan ilgisinin ve merakının mesleğe dönüştüğünü ifade eden Dinç, “Kahveyi zaten çok seviyorum. Kendi işimi kurmadan önce gittiğim yerlerde de ‘nasıl bir çekirdek istersiniz?’ diye sorduklarında benim de ilgim kahve çekirdeklerini merak etmeye yöneliyordu. Bu işi yapanlarla sohbet ettikçe, zaman içerisinde kahve hakkında daha çeşitli ve farklı fikirler edindim. Kahve çekirdeklerini tanımaya başladım” dedi.

Eğitimle uluslararası sertifika aldım
Dinç, kahve hakkında bilgisinin artması ve bir iş kurma fikrinin ortaya çıkması ile kahve üzerine eğitim almak için harekete geçmeye başladığını söyledi. 
Chef Akademi’de barista eğitimine başlayarak, iş kurma fikrini hayata geçirmek için adım attığını dile getiren Dinç, aldığı eğitimin ardından uluslararası sertifikaya sahip olduğunu belirtti.
Bilgi ve uygulama aşamalarıyla kahve üzerine eğitim aldığını anlatan Dinç, “Kahvenin nasıl bulunduğundan, masamıza nasıl geldiğine kadar geniş kapsamlı bir eğitim süreci geçirdim. Uygulamalı bir şekilde de demleme yaparak kahve hakkında birçok şeyi öğrenmiş oldum” diye konuştu.

Bu işe başlamadan önce baştan sonra işin eğitimini almak gerekiyor
Dinç, bir işi yapmadan önce o işin eğitiminin alınması gerektiğini söyleyerek, “Bu işi yapacak insanın tabii ki, pratiğe ihtiyacı var. Ama bana göre pratikten önce işin eğitimi çok önemli.  Kimileri işi öğrenmek için ‘Kursa gideceğine gidip bir kahvecide çalışsaydın, işi öğrenirdin’ diye düşünebilir. Ama bana göre kesinlikle eğitim alınması gerekiyor. Çünkü çalıştığın yerin sana kahve hakkında geniş kapsamlı bir bilgi sunması mümkün değil. Zaten iş yoğunluğundan senin de bir şeyler sormaya vaktin olmuyor. O nedenle öncelikle baştan sonra işin eğitimini almak gerekiyor” diye konuştu. 
Dinç, kahve üzerine eğitimini tamamladıktan sonra pratik yapmak için bir süre kahvecide çalıştığını ve işin sonunda da ‘İvoor Coffee ve Tea’ ile kahve ve çay severlerin karşısına çıktığını söyledi.

Afrika dilinde fildişi, ‘ivoor’ demek
Dinç, dükkanına neden ‘İvoor’ ismini verdiğini ise şu sözlerle açıkladı: “Eğitim alırken derslerde öğrendiğim bilgilerden biri, anne ağacın Afrika Etiyopya’da Kaffa adı verilen bir bölge olduğuydu. İlk anne ağaç ve kahvelerin hepsi oradaki ağacın tohumlarından çıkarak diğer bölgelere ulaşıyor. Anne ağaç Afrika’da olduğu için bizde Afrika’ya özgü bir isim olsun istedik. Belirlediğimiz konseptte de bu açıdan biraz daha etnik desenler kullandık. Afrika’ya özgü olsun düşüncesiyle İvoor isminde karar kıldık. Afrika dilinde de fildişi, ‘ivoor’ demek.” 

Nitelikli içici yetiştirmek istiyorum
Kahve konusunda chemex, V60 ve Aeroprees demleme yöntemlerini kullandıklarını söyleyen Dinç, “Demleme yöntemlerini tercih etmemizin nedeni, insanları biraz daha makineden ziyade, demleme yöntemlerine yönlendirmek. Çünkü amacım, nitelikli içici yetiştirmek. İnsanlar ne içtiğini bilsin istiyorum. Üçüncü nesil kahveciliğin de amacı müşteri ile birebir iletişim kurmak olduğu için ben de bu amaca en iyi şekilde hizmet vermek istiyorum.” 

Fark yaratmak için aynı zamanda 14 çeşit çayla tüketiciye ulaşmak istedik  
Demleme yönteminin yanında herkes tarafından tercih edilen espresso bazlı içeceklerin de vazgeçilmez olduğunu söyleyen Dinç, kahve çeşitleri dışında çay çeşitleriyle de insanlara hitap etmek istediklerini belirtti.
“Biz aslında hızla çoğalan kahveciler arasında bir yerden farklılık yapmak istedik. Bu fark da çay oldu” diyen Dinç, “Çünkü zaten Türk insanının geleneğinde çay kültürü var. Bu nedenle biz, 14 çeşit çayla tüketiciye ulaşmak istedik. 
Çaylarımız, aktardan alınan bitkilerin demlenmesinden elde edilen çaylar gibi değil. Çayların farklı bir kokusu var. Mesela, meyveler, özel bir şekilde kurutulup harmanlanıyor. Ve bitkilerin birbirleriyle harmanlanması sırasında çeşitli yöntemler kullanılıyor. Bu da çaylara lezzet veriyor” diye konuştu. 

San Sebastian Cheesecake’imiz çok tercih edilen bir tatlı
İçeceklerin yanında el yapımı keklerle ve pastalarla da tüketiciye hitap ettiklerini dile getiren Dinç, “Mesela, ‘San Sebastian Cheesecake’imiz var. Normalde bu ismi kullanmak yasak, birçok yerde bu isimde kek var, ama biz direkt isim sahibinden alıyoruz ve tatlı oldukça tercih edilen tatlılarımız arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı. 

Hayallerinizi gerçekleştirmek için cesaret etmeniz gerekiyor
İlgisi, merakı ve hayalleri ile başladığı yolculuğunda kendi işinin patronu olan Dinç, böyle bir işe girişmenin cesaret ile mümkün olabileceğini söyledi.
Dinç, “Öncelikle ablam bu kadar cesaretli olmasa ben de bu işe cesaret edemezdim. Çünkü bir işe başlarken aklınızda ‘Acaba başarabilir miyim?’, ‘İnsanlar beni tercih eder mi?’ gibi düşünceler oluyor. Ama her şeye rağmen hayallerinizi gerçekleştirmek için de cesaret etmek gerekiyor” dedi. 

Kahveyi seven ve farklı tatlar denemek isteyen herkesi dükkânıma bekliyorum 
Kısa sürede birçok kişiye hitap etmeye başlayan kahveleriyle, çaylarıyla ve tatlılarıyla insanlara farklı bir konsept sunmayı da amaçladığını ifade eden Dinç, “Biz burayı farklı kılmak için de çeşitli çalışmalar düşünüyoruz. Buranın sıradan bir kafe olmasını istemiyoruz. Amaç, buraya farklı zevkleri olan insanların gelebilmesi. Mesela hafta sonları yoga etkinlikleri yapmayı düşünüyoruz. 
Böylelikle yogaya ilgi duyan insanları buraya getirebiliriz. Veya kahveyle ilgili ilerleyen zamanlarda Workshoplar düzenlemek istiyoruz” diyerek merak eden ve farklı lezzet arayışında olan herkesi dükkânına beklediğini söyledi.

 
Yalan haberler nasıl doğrulanır?
 
'Türkiye, geçen yıl dijital reklamda 2,47 milyar liraya ulaştı'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yalan haberler nasıl doğrulanır?
teyit.org Editörü Ali Osman Arabacı, özellikle seçim zamanlarında internette ...
HAKSEN’den ‘18 Mart Şehitleri Anma Günü’ etkinliği
Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) 18 Mart Şehitleri ...
Ankara’nın en yaşlı anahtarcısı; Mehmet Paker
“Ankara’nın en yaşlı anahtarcısıyım” diyen 60 yıllık anahtarcı Mehmet ...
 
Hogwarts yolcusu kalmasın
Hogwarts Express Cafe’nin sahibi Fatih Kaya, “Benim bir kafe açma planım ...
Başkentin simgeleri satranç tahtasında buluştu
Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakfı’nın Ankara Kalkınma Ajansı iş birliği ...
Taksiciler sorunlarına çözüm bekliyor
Son zamanlarda kaçak taksicilerin ve giderlerinin her geçen gün artmasından ...
 
Mart ayında balık fiyatları nasıl?
Özayabakan Balıkçısı işletmesinde çalışan yılların balıkçısı Yusuf Daldal, ...
En büyük isteğimiz sokaktaki en büyük kartonu bulmaktır
Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, “Sokakta kağıt ...
Bijuteri lüks oldu
Bijuteri sektöründe imalatın artık para kazandırmadığını söyleyen Mithat ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
ABD’NİN TÜRKİYE UYARILARI
Esra SARI
Esra SARI
SOKAKLAR ÇÖP KUTUSU MU?
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
SURİYELİLER AĞAÇ DİKSİN
Halil YATAR
Halil YATAR
SAĞLIKSIZ ÇAĞDA SAĞLIKLI KALMA ÇABALARI
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
SAĞLIĞIMIZ ÇOK GÜZEL OLSUN
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
''KİBİR'' VE ''KİBRİYA''
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
GEZİ İZLENİMLERİ III SLOVENYA'DAN SONRA 2. DİNİSİZ ÜLKE OLAN ÇEK CUMHURİYETİ(ÇEKYA), ESKİ ÇEKOSLOVAKYA-2
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
DÜNYANIN EN ETKİLEYİCİ YERLERİ BELLİ OLDU!
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
GENÇLİK HAFTASININ ARDINDAN
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
GÖRÜNENLER VE GERÇEKLER
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
ABD'NİN İRAN'DAN SONRAKİ HEDEFİ TÜRKİYE
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
TÜRK SÜRÜCÜLERİN ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERE OLAN İLGİSİ ARTIYOR
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
SAHİP OLANLAR VE OLAMAYANLAR
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
İSTANBUL SEÇİMLERİ YENİLENİYOR, PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
NE OLACAK BU TURİSTLERİN HALİ!
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva