HATİCE KARATAŞ
Dekorasyon evlerin olmazsa olmazıdır. Bazen tek dokunuş, evin görünümünü tamamen değiştirebilir ve eve yepyeni bir hava katabilir. Bu nedenle iç dekorasyona büyük önem verilir. Ticari Hayat Gazetesi olarak bir araya geldiğimiz İç Mimar Ece Güleç ile iç dekorasyon üzerine konuştuk. İç dekorasyonda özgünlüğün önemli olduğuna vurgu yapan Güleç, müşterilerini hayatı kolaylaştıracak çözümler ve özgün tasarımlar konusunda yönlendirdiğini söyledi.
Merhaba Ece Hanım, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
-2006 Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık bölümü mezunuyum. İş hayatıma Ankara Alüminyum’da çalışarak başladım. Sekiz yıl orada çalıştım daha sonra eşim Serkan Güleç’le Hoşdere Caddesinde bulunan Güleç Decor mağazamızı açtık. Kendisini zaten var olan Güleç Grubun sahibiydi. Güleç Decor’da onun bir alt dalı olarak üç senedir hizmet veriyor.
Mağazanızda hangi ürünler yer alıyor?
-Mağazamızda ev aksesuar ağırlıklı ürünler var. Tabii aksesuarlarımız insanların ihtiyacına yönelik değişiklikler gösterebiliyor. Aksesuarların yüzde 90’ı ithal ürünlerden oluşuyor. Farklı markalarla çalışıyoruz. Kendi tasarımını yaptığımız ürünler çok fazla olmasa da mağazamızda mevcut. Kendi tasarımlarımızı geliştirmeye çalışıyoruz. Yine dekoratif objeler biraz daha işlevselliğe yönelik objeler, sunumluklar, mumluklar bu tarz ürünler ağırlıklı olarak tasarlıyoruz. Biraz arz talep meselesi aslında bu ona yönelmeye çalışıyoruz açıkçası. Kullanışa yönelik ürünleri artırmaya çalışıyoruz.
Evlerde aksesuar kullanımına ilgi nasıl sizce?
-Aksesuarlandırma hizmeti Türkiye'de çok yeni bir hizmet. İnsanlar evlerinde tabii ki aksesuar kullanıyorlardı ama neyi nerede kullanılacağını tam tahmin edemiyorlardı ve bu kadar çok çeşit Türkiye'de bulunmuyordu. Kullanım olarak da çok fazla çeşit yoktu. Son yıllarda biz bunu biraz daha artırmaya çalışıyoruz. İnsanların evlerine gidip, evlerini keşfedip ne ihtiyaçları var bunu belirleyip daha sonra mağazamızda ürünleri seçip evlerine gidip yerleştiriyoruz. Bu tabii talep doğrultusunda. İstemeyen müşterilerimiz direkt mağazadan ürünleri seçip, satın alıp evlerine yerleştiriyorlar ama bizim böyle bir danışmanlık hizmetimiz mevcut. Bu da daha avantajlı hale getiriyor olayı çünkü ürünü evlerinde görmek her zaman daha ayrıcalıklı oluyor. Kendileri de uyup uymadığına karar verebiliyorlar. Aksesuar seçenekleri de her gün artıyor. Yurt dışını çok fazla takip ediyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında fuarlara katılıyoruz. Bütün yenilikleri getirmeye çalışıyoruz kendi çabamızla.
İç dekorasyon konusunda insanlar gün geçtikçe daha bilinçli ve donanımlı hale geliyor.
İç dekorasyonun önemi son yıllarda mı arttı yoksa hep önem veriliyor muydu?
-İç dekorasyon aslında hep önemliydi ama insanlar bunun önemini anlamıyorlardı. ‘Ben mesela evime şunu yaptırmak istiyorum bir usta bulurum yaptırırım’ gibi düşünüyorlardı ama biz aynı zamanda proje işi de yaptırıyoruz. Asıl işimiz bizim anahtar teslim proje işi yapmak. Dolayısıyla bu konuda da biz insanlara destek veriyoruz evlerinin tadilatlarıyla ilgili. Tabii ki tasarım bir zevk meselesi ama eğitimle birlikte birleştiği zaman çok daha faydalı hale geliyor. Dolayısıyla insanlar tabii ki kendi çabalarıyla evlerine bir şey yapabiliyorlar ancak bunun bilen deneyimli bir kişi tarafından yönlendirilmesi onlar için hem maddi açıdan hem işlerinin hızlanması açısından faydalı oluyor. Gün geçtikçe bu konuda bilinçleniyoruz. Mağazamıza gelen müşterileri biz fark ediyoruz ki üç senedir daha bilinçli daha donanımlı geliyorlar. Ne istediklerini bilerek, araştırarak geliyorlar çünkü alternatif çok.
Daha çok müşterilerin istekleri doğrultusunda mı dekorasyon yapıyorsunuz?
-Her konuda olduğu gibi bir şeyin oluru ve olmazı vardır. Bize belli bir zevkle ve belli bir fikirle gelen müşterilerimizde var. Tabii ki onların istedikleri şekilde yönlendiriyoruz ama yine kullanım ve işlevsellik ön planda oluyor. Belli bir noktaya kadar onların istediklerini gerçekleştiriyoruz ana konu onların zevkleri oluyor. Onların zevklerine göre doğru olan yöne doğru onları yönlendirmeye çalışıyoruz. Aksesuarlandırmada da proje işinde de aynı şekilde yapıyoruz.
Farklı dokunuşlarla farklı şeyler yaratılabileceğini göstermeye çalışıyoruz
Evin en çok hangi bölümlerini tasarlıyorsunuz? İnsanlar genellikle hangi bölümlerin dekorasyonuna önem veriyor?
-Proje işinde bütün bölümleri kapsıyor. İhtiyaca göre değişebiliyor yine. Bazı müşterilerimiz geliyor sadece salon aksesuarlandırması istiyor bazıları sadece kış bahçelerini istiyor. Onların ihtiyaçlarına göre yardımcı oluyoruz. Çok bir ağırlık yok ama insanlar evlerini dekore etmeye ilk olarak salonlardan, girişlerden başlıyor. Ama şöyle bir şey var, insanlar artık salonun yanı sıra oturma odalarına, mutfaklarına, yatak odalarına, banyolarına kadar önem veriyorlar. İç dekorasyon gün ve gün çok daha iyiye gidiyor. İnsanları bu konuda biz de yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu tek başınıza yapabileceğiniz bir şey değil ama elimizden geldiği kadar biraz ufuk açmaya çalışıyoruz. Farklı dokunuşlarla farklı şeyler yaratılabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Bir de insanları ‘copy paste’ dediğimiz kopyalama mantığından kurtarmaya çalışıyoruz. Yani sürekli her evde aynı ürünün olmasını istemiyoruz. Bir müşterimizin evinde bir ürün varsa diğer müşterimizin evinde de aynı ürünün bulunmasını istemiyoruz. Butik çalışıyoruz biz bu konuda özgün çalışıyoruz. Çünkü herkesin özeli ayrı evi ayrı. Bu konu daha iyi yerlere gelecek yeni yeni gelişmeye başlıyor. İç dekorasyona olan ilgi giderek artıyor.
Sektörde eğitimli kişilerin yanı sıra alaylı kişi sayısı da çok fazla bu yüzden insanların eğitimli kişilerden yönlendirme almaları daha faydalı olacaktır
Peki, sektörde ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz? Bunlardan bahsedebilir misiniz?
-Sosyal medya olduğu için her şey açık bir şekilde yaşanıyor. Özel hayat gibi özel konularda açığa çıkmış durumda. Bu hem iyi hem kötü bütün sektörler için. Tabii ki bilinebilirlik ve araştırma için bu çok iyi bir şey. Ama onun haricinde birçok insan başka insanların hayatlarına özenip de evlerinde aynı şeyleri kullanmak istiyorlar. Bu konuda da biraz özgünlük ön plana çıkmalı. Dediğim gibi bizler yönlendirme yapmaya çalışıyoruz. Müşterilerimizin taleplerini geri çevirmeden ama aynı ürünleri de kullanmadan nasıl bir şeyler başarabiliriz onu göstermeye çalışıyoruz. Bunun haricinde sektörde piyasayla ilgili sıkıntılar var genel olarak. Bir de iç mimarlığın amacını ve gerekliliğini insanlara aktarma konusunda sıkıntı yaşayabiliyoruz çünkü bizim sektörümüzde eğitimli olan kişilerin dışında alaylı kişi sayısı da çok fazla. Bu yüzden de sıkıntılar yaşanıyor. İnsanların bilen kişilerden, eğitimli kişilerden yönlendirme almaları daha faydalı olacaktır.