ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Bangladeş'te iki tren çarpıştı: 16 ölü, 48 yaralı
Bangladeş'te iki tren çarpıştı: 16 ölü, 48 yaralı
UNESCO Genel Konferans Başkanlığına Türk başkan
UNESCO Genel Konferans Başkanlığına Türk başkan
MSB'den Türk- Rus ortak devriyesine ilişkin açıklama
MSB'den Türk- Rus ortak devriyesine ilişkin açıklama
Muhtarlık maaşıyla mahallesine hizmet ediyor
Muhtarlık maaşıyla mahallesine hizmet ediyor
AB 13 yeni ortak savunma projesini onayladı
AB 13 yeni ortak savunma projesini onayladı
HABERLER>ÖZEL HABER
18 Mayıs 2019 Cumartesi - 07:09

Hem satan hem alan mağdur…

Mevsiminin gelmesine rağmen fiyatının yüksek olması nedeniyle sofralarda yer bulamayan karpuz, satanı da satın alanı da zora soktu. Esnaf vatandaşın alım gücünün düştüğünden ve işlerin eski tadının kalmadığından dert yanarken vatandaş ise gelen zamlardan ve fiyatlardan dert yandı…

Hem satan hem alan mağdur…

İRFAN BAŞÇUHADAR

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan karpuzun mevsimi gelmesine rağmen fiyatı el yakıyor. Zincir marketlerde kilosu 4 TL’den başlayıp 8 TL’ye kadar çıkan karpuzun pazardaki fiyatı da neredeyse aynı. Susuzluğu gidermek için yaz ayında sofraların olmazsa olmazı olan karpuz ne yazık ki bu Ramazan birçok sofrada yer alamıyor.  

Vatandaş, hayat pahalılığından ve vergilerden dolayı şikayet ederken Ramazan ayının gelmesiyle birlikte birçok gıda ürününe gelen zamlardan sonra iyice bunaldığını ifade etti. 
Manav ve pazarcılar ise fiyatları kendilerinin belirlemediğini geçmiş yıllara göre kar marjlarının düştüğünü belirterek vatandaşın alım gücünün düştüğüne vurgu yaptılar. Bu süreçten olumsuz etkilendiklerini söyleyen esnaf bu durumun düzelmesi için tarım alanında ciddi ve yerli adımların atılması gerektiğine dikkat çektiler. 

Kalpten kansere birçok faydası var
Uzmanların da şiddetle önerdiği karpuzun birçok faydası var. Özellikle karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan meyvenin diüretik özelliği bulunuyor yani sık sık idrara çıkarıyor. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekliyor. 

Kan basıncını dengeliyor
Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürüyor. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul ediliyor yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarıyor. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltıyor. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı oluyor. 

Kansere karşı savaşıyor
Kırmızı renginden de anlaşıldığı gibi karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke ediyor ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yine içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engelliyor. 
Yapılan bilimsel çalışmalar karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruyuculuğunu ortaya koyuyor. 

Kalp sağlığını koruyor
Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “Cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da koruyor. Bunun için her gün 1 avuç karpuz çekirdeği yemek yeterli olacaktır. Çiğnemek veya doğrudan yutmak fark etmeyecektir. Çiğ olarak tadını sevmeyenler fırında kavurarak da tüketebilir. 

Uykuyu düzenliyor
Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı oluyor. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltıyor. 

Hafızayı güçlendiriyor
Hücre zarlarının yapısının korunmasında, sinir iletiminin sağlanmasında görev alan yağ asitlerinden zengin karpuz çekirdeği, bu etkileri sayesinde öğrenmeyi kolaylaştırarak, hafızayı güçlendiriyor. Ayrıca yağ emilimine yardımcı oluyor, kronik inflamasyonu azaltıyor.  

Kasları rahatlatıyor
Spordan hemen sonra karpuz ve karpuz suyu tüketilmesi kas ağrısını azaltmaya yardımcı oluyor, kasları güçlendiriyor, egzersiz sonrası toparlanma sürecini hızlandırıyor. Hızlı kas toparlanması için spordan hemen sonra 1 bardak karpuz suyu içilebilir.

Saç ve cilt sağlığını koruyor
Karpuz içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarımız ve cildimiz için de mükemmel bir besin. Yüksek su oranı ve saçları nemlendiren sebum üretiminde gerekli A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösteriyor. 
C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına yardımcı oluyor; cilt hücrelerini oluşturmasının yanında hücreleri onarıyor.  

Ödemi azaltıyor
Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunuyor yani sık sık idrara çıkarıyor. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekliyor. 

Kan basıncını dengeliyor
Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürüyor. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul ediliyor yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarıyor. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltıyor. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı oluyor. 

Uykuyu düzenliyor
Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı oluyor. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltıyor. 

Hafızayı güçlendiriyor
Hücre zarlarının yapısının korunmasında, sinir iletiminin sağlanmasında görev alan yağ asitlerinden zengin karpuz çekirdeği, bu etkileri sayesinde öğrenmeyi kolaylaştırarak, hafızayı güçlendiriyor. Ayrıca yağ emilimine yardımcı oluyor, kronik inflamasyonu azaltıyor.  

İyi karpuz nasıl seçilir? 
Birçoğumuz karpuz seçerken birkaç şaplak atıp, o tok sesi duyunca kasaya yöneliyoruz ama asıl dikkat etmemiz gereken önemli noktaları kaçırıyoruz. Ancak birkaç küçük tüyoyla artık siz de kesmek zorunda kalmadan karpuzun iyi olup olmadığını anlayabiliriz! Karpuzun dip kısmının rengi ne kadar sarıya yakın olursa alacağınız karpuz da o kadar tatlı olur. Yani o bölgenin beyaz olmamasına dikkat edin.
Karpuz yüzeyindeki kahverengi noktalar ve çizikler karpuz büyürken çiçeğinin arılar tarafından çokça ziyaret edildiğini gösterir. Tozlaşma denilen bu doğal olay ne kadar çok olursa karpuz o kadar tatlı oluyor. Kahverengi benekli, çizikli karpuzları kaçırmayın! 

Birçok kişi çiftçilerin karpuzları şekillerine göre ayırt ettiklerini bilmez. İnce, uzun olan karpuzlar bol suluyken daha yuvarlak olanları tatlı oluyor. İyi karpuz demek küçük veya büyük karpuz demek değildir. Yani küçük karpuz alırsam tadı güzel, büyük alırsam tatlı olur diye bir durum yok. İster küçük alın ister büyük... Önemli olan karpuzu elinize aldığınızda ağır hissetmenizdir. Çünkü hafif bir karpuzun kelek çıkma olasılığı çok daha fazla!
Karpuz sapı, karpuzun olgun olduğunu gösterir. Eğer sapın rengi yeşilse yakın zamanda toplandığını ve olgun olmadığını gösterir. 

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar    
Karpuzun glisemik indeksinin yüksek olmasından dolayı tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Glisemik indeks, karbonhidratların kan şekerini yükseltme miktarıdır. Glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketimi sırasında yanında proteinden zengin besinlerin tüketilmesi ile kan şekerimizin ani yükselmesine engel olabiliriz.    
Karpuzu miktar olarak 1 orta dilim(250 gr) yani 5-6 parça olacak şekilde yanında süt, peynir, yoğurt    ile birlikte tüketmeliyiz.    

Karpuz smothie yapımı
2 dilim karpuz.
5 adet çilek.
1 limonun suyu.
1 tatlı kaşığı bal. 
Yapılışı: Karpuz doğranıp çileklerle beraber 1-2 saat buzlukta bekletilir. Buzluktan çıkarılan karpuz ve çilekler, limon suyu ve bal ile beraber blenderdan geçirilir, bardaklara paylaştırılır. Dilerseniz üzerine taze nane yaprakları koyabilirsiniz. Afiyet olsun.  

Etiketler:
 
Hipertansiyon farkındalıkla etkisiz hale getirilebilir
 
Kurulan şirket sayısı gitgide düşüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gölbaşılılar Ramazan eğlencelerinde buluşuyor
Gölbaşı Belediyesinin Atatürk Sahil Parkı’nda düzenlediği Ramazan eğlenceleri, ...
Kayıt dışı ile mücadele milli bir meseledir
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Geleneksel Basın İftar Programında ...
Resimle terapi olumlu sonuçlar veriyor
Hemşire ve fotoğraf sanatçısı Derya Yazar, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi ...
 
Kayıt dışı firmalar devlete ve vatandaşa zarar
Ankara Kuru Temizlemeciler, Çamaşır ve Halı Yıkayıcıları Esnaf Odası Başkanı ...
Anneler Günü’nde çiçekler elde kaldı
Bu sene 12 Mayıs Pazar gününe denk gelen ‘Anneler Günü’ çiçekçi esnafının ...
Değişimden kaçınılması imkansız
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ev sahipliğinde Vodafone ...
 
5G ve ötesi
Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı Kadın Platformu ve Ankara Üniversitesi ...
Oturduğum koltuğun sorumluluklarının farkındayım
Başkan Sezayi Kara, “Berberlerin sorunlarını birkaç başlık altında topladık. ...
İlaçta yerelleşmeye ihtiyaç var
TEB Başkanı Erdoğan Çolak, yurt dışından ithal edilen ilaçlarla ilgili ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE HAREKET
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
10 KASIM
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
YÜZ YILLIK ENERJİ KORİDORU PLANI
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
İMALAT SANAYİ
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
SONSUZLUĞUNDA
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
SAHTE TEKNİK SERVİS Mİ..?
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
NE YEDİĞİNİ BİLEN VAR MI?
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
SPORDA, SANATTA, YÖNETİMDE KADINLARA NE KADAR İHTİYACIMIZ VARMIŞ
Esra SARI
Esra SARI
ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA DAHA BİLİNÇLİ OLMAK GEREK
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
“MONREO DOKTRİNİ” VE “1830 KIZILDERİLİ TEHCİR YASASI”
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
FUTBOL DEDİĞİN
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
HÜRRİYET KARTALI
Hatice Karataş
Hatice Karataş
GAZETECİLİKTE DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
ÇAKALLARLA DANSA RAĞMEN İYİ OLMAYI SEÇMEK
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
NEFİSLER YASASI (KUL DÜZELMEDEN, ALLAH DÜZELTMEZ.)
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
HER 3 KİŞİDEN BİRİ HİPERTANSİYON HASTASI
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
GELECEĞE NEFES
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
ALDATICI REKLAMLARA KARŞI TÜKETİCİLER NE YAPABİLİR?
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSAN DÜŞÜNCE İLİŞKİSİ 2
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva