ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Maduro'dan sınırdaki konteynerleri artırma kararı
Maduro'dan sınırdaki konteynerleri artırma kararı
Merkez Bankası repo ihalelerine ara verdi
Merkez Bankası repo ihalelerine ara verdi
Bu fosiller 11 milyon yıl öncesine ait
Bu fosiller 11 milyon yıl öncesine ait
Suikast timinin müebbet hapis cezaları onandı
Suikast timinin müebbet hapis cezaları onandı
''Golan Tepeleri işgali meşrulaştırılamaz''
''Golan Tepeleri işgali meşrulaştırılamaz''
HABERLER>RÖPORTAJ
23 Kasım 2018 Cuma - 07:25

Hayalini yıllar sonra gerçekleştirdi

Yaklaşık 22 yıldır hizmet sektöründe çalışan Tamer İlçi ile hizmet sektörü ve kafe işletmeciliği üzerine keyifli bir söyleşi yaptık. İlçi, “Sektöre komilikten başladım, hizmet sektörünün her alanında çalıştım. Böyle bir kafe kurmak hep hayalimdi.” dedi.

Hayalini yıllar sonra gerçekleştirdi

HALİL YATAR
 

Yaklaşık 22 yıldır hizmet sektöründe çalışan Tamer İlçi ile Ticari Hayat Gazetesi olarak bir araya geldik. Mesleğe komilikten başladığını söyleyen İlçi, “Hizmet sektörün her alanında çalıştım. Balıkçısından, barına, restoranına, eğlence sektörüne kadar her alanında tecrübem var. Yıllardır böyle bir yer kurmak hayalimdi. Çocukluk arkadaşımla kolları sıvadık. Burayı birlikte kurduk. O da yıllardır bizim bilgimize, tecrübemize dayanarak böyle bir yer istiyordu. Haziran ayında açtığımız bu kafede, çalıştığımız yerlerden aldığımız bilgileri, tecrübeleri uygulamaya geçirdik.” dedi. 

Kafenin açılmasının üzerinden yaklaşık 6 aylık bir süreç geçmiş, peki işleriniz nasıl gidiyor?
Şu an kötü bir döneme girdik. Ülkenin bulunduğu mali kriz ister istemez herkesi etkiledi. İnsanlar eskiden 3-4 defa dışarı çıkıyorsa şimdi neredeyse hiç çıkmıyor. Mesela sürekli gelen aile müşterilerimin çoğunu artık göremiyorum. İnsanlar kendilerini çekmiş durumda. 
Birde şu an öyle bir durum var ki;  Malzemeleri her alışımızda iki kat daha fazla para veriyoruz. Menü yapamıyoruz. Bu doğal olarak bizi inanılmaz derecede etkiliyor. Kar marjları düştü. Önceden kar oranı yüksekti, şimdi kar edemiyoruz. Sektör ciddi anlamda zarar görmeye başladı. Birde insanların gidebileceği alternatif yerlerin çok oluşu, pastadan düşen payı da doğal olarak azaltıyor. Özellikle büyük firmalar bizi bu konuda zorluyor. 
Bizim amacımız sıfırdan başlayarak kendi markamızı yaratmak. Bu sektöre girmek isteyenler markalara yüksek miktarlarda paralar ödeyerek isim hakkını satın alıyorlar. Biz ise kendi markamızı yaratmanın mücadelesini veriyoruz. Bunun için de gecemizi gündüzümüzü bu kafeye veriyoruz.

Çalışanların tecrübelerini ve ürünlerin kalitelerini bir kenara bırakırsak fiziki yapı olarak diğer kafelerden ne gibi farklarınız var?
Burası ferah bir ortam sunuyor, masalar iç içe değil, sigara dumanı rahatsız etmiyor. İnsanlar buraya geldiği zaman saatlerce oturabildiklerini ifade ediyor. Bunun nedeni ise mekanın havadar ve rahatlatıcı olmasından kaynaklanıyor. 
İnsanların diğer kafelerde oturabildiği gibi masalarımız da yer alıyor. Bizim en büyük farkımız ise kafemizde ‘Saklıbahçe’ adını verdiğimiz bölümün yer alması. Adından da anlaşılabileceği gibi saklı ve gizli. Kafenin arka kısmında bulunan yer. Atmosferi tamamen farklı, burada özellikle aile ortamı yarattık. İnsanlar aileleriyle gelip birbirinden uzak masalarda, ferah ortamda kahvaltısını yapıyor, akşam yemeğini yiyebiliyor. Burada hem gençlere hem de ailelere hitap ediyoruz. Öğretmenler toplantılarını, ev hanımları günlerini yapabiliyor. Zamanla daha iyi olacağımızı düşünüyoruz ancak önemli olan bu kriz dönemini atlatabilmemiz. Tek eksiğimiz insanlara ulaşmak. 

Müşterinin burayı tercih etmesi için neler söylemek istersiniz?
Mutlaka bir kere bizi denemelerini istiyoruz. Menülerimize, lezzetimize bakmalarını istiyoruz. Zaten sloganımızda şu şekilde; “Aradığınız her şey bu kaşıkta” burası için farkındalığın ismi diyebilirim. Bu farkındalığı insanlara göstermek istiyoruz. Örnek verecek olursak bir Adana kebap için etin en sinirsiz yerlerini seçiyoruz, kar amacı gütmüyoruz. Zaten kar amacı gütmediğimizi menülerdeki fiyatlardan da anlayabilirsiniz. Her ürününün diğer mekanlara göre yüzde 20, yüzde 30 oranında daha ucuzolduğunu söyleyebilirim. 
Müşterilerimizin ’Buraya geldik ama deydi’ demeleri için her şeye dikkat ediyoruz. Örneğin kahvaltı menülerinde bir yere oturduğunuz zaman belirli bir tutarı kişi başı zorunlu tutuyorlar. Biz bunu işletmeyi açtığımız tarihten bu yana hiç yapmadık. Müşteriler buraya geldiği zaman 3 kişilerse, 3 kişilik kahvaltıyı onlara dayatmıyoruz. 2 kişilik kahvaltının onlara yetebileceğini söylüyoruz, eğer isterlerse ek yapıyoruz. Kahvaltı menümüz oldukça zengin olduğu için 2 kişilik menüde 4 kişide doyabiliyor. 
İnsanları kazanmak ve mutlu gönderebilmek için uğraşıyoruz. Buradaki samimiyeti gören müşteriler bizi birbirlerine öneriyorlar bu da bizi mutlu ediyor. Müşteri memnuniyetine çok önem veriyoruz. Herhangi bir sorun olduğunda birebir ilgileniyoruz. 
Emniyet mensupları da bizi çok tercih ediyor. Onlara özel indirimlerimiz de oluyor, yine aynı şekilde basın mensuplarına her ürünümüzde yüzde 15 indirimimiz var. 

Burada organizasyonlar düzenliyor musunuz?
Doğum günleri yapıyoruz ama nişan, kına gibi organizasyonları tercih etmiyoruz. Çünkü uzaktan misafirlerimiz, müşterilerimiz geliyor. Onlara organizasyondan dolayı kapalı dediğimizde, tekrar geldiklerinde de kapalı olabilir algısını yaratmak istemiyoruz. Yoksa burayı günlük 3-4 bin liralara kiralayabiliriz ancak müşterilerimizi kaybetmek istemiyoruz.

Canlı müzik gibi etkinlikleriniz oluyor mu?
Burada muhafazakar kesim de bulunuyor. İnsanlar bar ortamına gidip müzik dinlemek istemiyor. Zaten gelen müşterilerimiz de bunu sık sık dile getiriyor. Fakat Keçiören’de şöyle bir durum var; hiçbir şekilde mekanlara canlı müzik için ruhsat verilmiyor. Sadece düğün salonlarına veriliyor.  Belediyeyle, partilerde ikili ilişkileri iyi olan kafe sahiplerine göz yumuluyor ancak bizim ilişkilerimiz iyi olmadığı için canlı müzik yapamıyoruz. Örneğin kafenin müzik yapılan kısmının üstü açıktı ve şikayet olduğu için zabıtalar geldi. Biz de buna istinaden, canlı müzik yapabilmek için ciddi paralar ödeyerek üstünü kapattık. Gerçekten inanılmaz bir ortam oldu. Hem müzisyenimiz, hem müzik dinlemeye gelen müşterilerimiz çok keyif aldılar. Ancak kapattıktan sonra zabıtalar yine geldi ve ceza yazdılar. 
Kafecilik sektöründe rekabet halinde olduğu için kafeler seni şikayet edebiliyor. Yine kafeler arasında müşteri çekme rekabeti de yaşanıyor. Biz buna özellikle çok dikkat ediyoruz. Bir müşteri geldiğinde bir dahaki sefere de bizi tercih etmesi için çaba sarf ediyoruz.

Kafenize özgü bir ürününüz var mı?
Evet, mühürlü çorbamız var. Mühürlü demek gizliliği olan bir lezzet olmasından kaynaklanıyor. Bizim ustamızın tamamen kendine özgü üretmiş olduğu bir çorba. Hatta çorbayı yaparken kapıyı kilitleyerek yapıyor, kendi kız kardeşine dahi göstermeyerek yapıyor. Simgemiz kaşık olduğu için çorbanın hem tahta kaşıkla, hem de altın kaşıkla sunumunu yapıyoruz. Tabi kaşık değerli olduğu için olumsuzluklarla da karşılaşıyoruz. Yaklaşık olarak 25-30 kaşığımız gitti.

Kafeye ismini de veren Altınkaşık’ın bir hikayesi var mı?
Altınkaşık tamamen kendimizin bulmuş olduğu bir isim. Burası için isimleri konuşurken Altınkaşık fikri yatırımcımız Halil Beyden çıktı, herkesin de hoşuna gidince isminin bu olmasına karar verdik. Malzemeleri alırken altın kaşık simgemiz olsun diye ürünlerimizi de ona göre seçtik. 

Sektörün zorlukları neler?
Sektörün zorluğu kesinlikle personeller. Artık mekan sayısı da çoğaldığı için işi sen öğretiyorsun, anlatıyorsun hoşuna gitmeyen bir durum olduğunda ise hemen senden ayrılarak yan tarafındaki kafe ile anlaşıyor. Herkes eleman arıyor, o yüzden kimse kimseye minnet duymuyor. Kafeler, inanılmaz kötü bir sektör haline dönüştü. Ben komilikten yetişmeyim, hala tuvalet yıkarım bundan hiç gocunmam. Ancak çalışanlar artık fiş sistemine dahi dikkat etmiyorlar. Masaya fiş yazmayı unutuyorlar ya da umursamıyorlar bu da çeşitli sıkıntılar doğuruyor.

Biz de artık her şeyi kendimiz yapalım diyoruz
Bu sektörde artık her şey Özbeklerin eline geçti. Herkes Özbek çalıştırıyor. Bunun nedeni de çalışma disiplinleri ve işin hakkını vermelerinden kaynaklanıyor. Burada kazandıkları parayla kendi memleketlerinde rahatlıkla hayatlarını kurabiliyorlarmış. Açıkçası ben de artık Özbeklerle çalışmayı istiyorum. Artık güzel pozisyonlarda çalışanları da var. Usta olarak, yönetici olarak sektörün her kademesinde kendilerine yer bulabiliyorlar.

Burayı diğer kafelerden ayıran özellikler neler insanlar neden buraya gelmeli?
Bizim sunumlarımız, lezzetimiz gerçekten fark ediliyor, hepsi çok özel. Burada çalışan ekibimizin hepsi çok tecrübeli ve çok iyi bir ekip. Burayı açarken her şeyin çok farklı olsmasını istedik. Kafemizdeki ürünlerin hepsi kaliteli. Ayrıca yöresel ürünlerimiz de var. Mesela köyde topladığımız, annemin yaptığı kuşburnu ezmemiz var. Bunun dışında çökelek, tereyağı, incir reçeli, bodrum mandalinası hepsi doğal ve yöresel ürünlerdir. Bunların hepsini köyden getirip insanlara sunuyoruz. Kaliteden ödün vermiyoruz.

Etiketler:
 
Kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz
 
İznik Roma Tiyatrosu kazılarında yeni keşif
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara'nın Patronları Emel Uslu Atik
Bu haftaki konuğumuz çok yönlü ve çalışkan bir iş kadını Mimar Emel Uslu ...
Kışın ideal kiloyu koruma tavsiyeleri
Ticari Hayat Gazetesi olarak genç diyetisyen Merve Şafak ile keyifli ve ...
Sanat eğitiminde “pedagojik eğitim” önemli
“Günümüzde aileler, çocuklarını her türlü kursa ya da etkinliğe götürmek ...
 
Ankara'nın Patronları Özlem Küçük
Köşemize bu hafta başarılı bir iş kadını ve aynı zamanda eğitimci olan ...
Ankara'nın Patronları Ceren Yetkin
Köşemize bu hafta S.C.Yetkin Group firmasının sahibi genç ve başarılı ...
Ankara'nın patronları Ebru Kum
Bu hafta RİM Ajans’ının yöneticisi, başarılı bir iş kadını olan Ebru Kum ...
 
Ankara'nın Patronları Deniz ve Taner GÖLPUNAR
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Ankara Komedi Festivali ile ilgili olarak ...
Ankara'nın Patronları Sevgi Şahin
Güzellik sektöründe bir dünya markası olan Essi Güzellik ve Estetik, Essi ...
Aracınızı eğitimli teknisyenlere emanet edin!
Gazetemizin sorularını yanıtlayan Göçük Sepeti Genel Müdürü Aşkın Önver, ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Esra SARI
Esra SARI
TÜRKLER'İN KURALLARA UYMAMA SORUNSALI
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
SİYASETTE KATILIMCILIK
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
SU KITLIĞI KAPIDA
Halil YATAR
Halil YATAR
21 MART DÜNYA DOWN SENDROMU FARKINDALIK GÜNÜ
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
GÜZELLİK TİCARETİ
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
GEÇMİŞ KÜLTÜR DİN OLMUŞ (ORTA ÇAĞ DİNDARLIĞI)
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
SEÇİMLERDE SÖYLEMLER DEĞİŞSE DE ÇIKAN SONUÇLAR AYNI OLUYOR
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
TOPLUMSAL CİNSİYETÇİLİK
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
YAŞLANIYORUZ
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
SEÇİMLER VE KADIN ADAYLAR
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
YENİ ZELANDA KATLİAMI VE TÜRK DÜŞMANLIĞI
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
TÜKETİCİ OLARAK HAKLARIMIZI ÖĞRENMELİYİZ
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR MU?
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
NE OLACAK BU TURİSTLERİN HALİ!
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva