ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
1200 hakim ve savcı alınacak
1200 hakim ve savcı alınacak
Türkiye'deki koronavirüs salgınında son durum
Türkiye'deki koronavirüs salgınında son durum
Rusya’da Su-30 savaş uçağı düştü
Rusya’da Su-30 savaş uçağı düştü
Benzinde 19 kuruş indirim
Benzinde 19 kuruş indirim
Erdoğan'dan şehit ailesine başsağlığı
Erdoğan'dan şehit ailesine başsağlığı
HABERLER>ÖZEL HABER
13 Şubat 2020 Perşembe - 07:27

Gıda teröristlerine hapis gündemde

Ankara Lokantacılar, Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin’den Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye destek…

Gıda teröristlerine hapis gündemde

BÜNYAMİN ALTINTAŞ

Tarım ve Orman bakanlığı düzenli olarak gıdada taklit ve tağşiş yapan firmaları belirleyerek kamuoyuna açıklıyor. Bakanlık son olarak taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 229 firmaya ait 386 parti ürünün listesini kamuoyu ile paylaştı.

Buna göre, kamuoyuyla paylaşılan alkolsüz içeceklerde ve takviye edici gıda ürünlerinde ilaç etken maddesi, ballarda taklit ve tağşiş yapıldığı belirlenirken, kuru yemiş kategorisindeki Antep fıstığı ürününde yer fıstığı görüldü.

 Şekerli mamullerde ilaç etken maddesi ve glukoz, meyve ve sebze işleme ürünleri kapsamında salçada ve baharatlarda gıda boyası saptanırken, bitki, çay ve kahve ürünlerinde de ilaç etken maddesi ve gıda boyası tespit edildi.

Süt ve süt ürünlerinde ise nişasta, jelatin ve bitkisel yağ belirlendi.

Bitkisel yağlara da farklı tohum yağları katıldığı anlaşılırken, denetimler sonucu, kırmızı et ve et ürünlerinde domuz eti, tek tırnaklı eti, at eti, soya, kanatlı eti, sakatat, deri dokusu ve baş eti tespit edildi.

2012 yılından bu yana 1443 firmaya ait 3202 parti ürün hakkında tüketiciye bilgilendirme yapılmış vaziyette. 

Gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında denetim yapılması gerekiyor.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli konu ile alakalı yaptığı açıklamada ise, taklit ve tağşiş suçlarını işleyenlere yönelik yasal düzenlemeyi en kısa sürede Meclise getirme konusunda gayretlerinin sürdüğünü belirterek, "Benim gönlüm hapis cezasını ister. Bu hapis cezası veya ticaretten men olabilir” demişti.

Ancak bakanlığın tüm çabalarına rağmen denetimler son derece yetersiz. Ankara Lokantacılar, Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin de denetimlerin yetersizliğinden şikayetçi:

Denetimler yetersiz

1990 yılına kadar denetimleri belediye zabıtaları yapıyordu. İyi de yapıyorlardı. İktisat müdürü gelip tartıyordu gramı tam mı? Fiyat listesine uyuyor mu? Sağlık müdürü temizliğe bakıyordu. Zabıta müdürü küşatına bakıyordu.

1990 yılında yasa değişti. Sağlık Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı’na verildi. Ama iki bakanlık arasında kargaşa yaşandı. En son 2004 yılında 5174 sayılı yasa ile denetim görevi tamamen Tarım Bakanlığı’na geçti. 

Tarım bakanlığı geliyor. Aldığı malların faturasına bakıyor. Tüm ürünler ayrı ayrı dolaplarda olacak diyorlar. Adamın zaten bir tane buzdolabı var. Zaten 50 metrekare dükkanı var. Sonunda çelik küvetlerle çözüm bulduk. 

Denetimler yeterli değil ve ağır işliyor. 22 bin lira cezası var. Ama cezayı ödüyorlar yine aynı şekilde devam ediyorlar. Tarım bakanı bile cezaların caydırıcı olmadığını düşünüyor. 

Bütün kabine üyelerine, Tarım Bakanlığına, Ticaret Bakanlığı’na bildirimde bulunduk. Yazılar yazdık. “Denetliyoruz. Numune aldık. Sonuçları bekliyoruz” gibi cevaplar alıyoruz. 

Bu durum bizi çok mağdur ediyor. Bizim üyemiz olmadığı için denetleyemiyoruz. Biz kendi üyelerimizi denetleriz. Kusuru varsa disiplin kurulana veririz. Önce uyarı sonra ceza yazarız.”

1500 lokantacı kepenk kapattı

Esnaf ve sanatkarın devletten iş istemeyen, aş istemeyen, kendi imkanlarıyla kendi iaşesini çıkaran, işsize iş veren kesim olduğunu belirten Oda Başkanı Mehmet Aztekin; 2018 yılının ikinci yarısında döviz kurlarındaki dalgalanma ile beraber ekonomide yaşanan olumsuzlukların lokantacı esnafını da etkilediğine dikkat çekiyor. Aztekin oda üyelerinin üyelik aidatlarını ödeyemez hale geldiğini ifade ederek içinde bulundukları durumu şöyle anlatıyor: “Üyelerimiz aidatlarını ödeyemez hale geldi. Şu anda 600-700 milyar lira civarında aidat alacağı var odamızın. Ama şu anda kasamızda tek kuruş paramız yok. Personel maaşlarını ödeyemez durumdayız. 2018 yılından önce 4 bin üyemiz vardı. Şu anda üye sayımız 2 bin 500 civarında. Bin 500 üyemiz kepenk kapatmak zorunda kaldı.” 2018 ekonomik dalgalanmasından sonra KOSGEB’in işletme başına 20 bin 30 bin lira gibi destek kredisi verdiğini ancak bunun da çare olmadığını vurgulayan Aztekin; “bugünlerde herkes kendini kurtarırsa kar sayıyor. İşçinin parasını, kullandığı malzemenin parasını çıkarırsa öpüp başına koyuyor. 

Biz oda olarak fiyat tarifesi belirliyoruz bağlı olduğumuz birliğin onayına sunuyoruz. Daha sonra da esnafa dağıtıyoruz şimdi üyeler tarife bile almıyor. Tarifeye bakacağınıza 5 liraya döner satanların üzerine gidin diyorlar. Zincir lokantalar da esnafı mağdur ediyor. AVM’lerdeki yiyecek içecek firmaları da esnafı bitiriyor. Esnaf ve sanatkar bir ülkenin temel taşıdır diyoruz. Ama direk de kırıldı taş da kırıldı artık.

Biz biraz sesimizi yükseltsek “sen esnafın derdini neden direkt bakana bildiriyorsun” diyorlar. Ne yapacakmışız, esnaf birliğine bildirecekmişiz. Birlik de bakana bildirecekmiş. CİMER’e falan yazdığımızda da sıkıntı oluyor. Denetleme geçiriyoruz. 75 yaşıma geldim ama artık bir kenara çekilmeyi düşünüyorum. Çok zor bu şekilde ayakta durmak. Ankara’nın köklü lokantaları birer birer kapılarına kilit vuruyor.

Halkın sağlığıyla oynuyorlar

Ankara Lokantacılar, Kebapçılar ve Köfteciler Odası Başkanı Mehmet Aztekin, son zamanlarda 5 liraya 6 liraya döner satanların halkın sağlığıyla oynadığını ve haksız rekabete yol açarak işini layıkıyla yerine getiren ve devlete katma değer üreten lokantacı esnafını mağdur ettiğini söyledi. 

Ucuz dönerciler nedeniyle lokantacı esnafının her geçen gün işlerinin düştüğünü ve kepenk kapattığını savunan Aztekin şunları anlattı: “Ucuz dönercilerin kimisi zaten kayıt dışı, merdiven altı çalışıyor, hijyen koşulları yerlerde sürünüyor. Bunların sundukları et döneri, gerçek et döneri değil. 

Ucuza satabilmek için döner hazırlarken içine ne olduğu belli olmayan maddeler katıyorlar. Hayvanların iç organları, yağ, yağlı kıyma, bağırsak, soya kıymasına kadar her şey var içinde. Bunun yanı sıra eksik tartarak haksız kazançlarını büyütüyorlar.

Etin nereden geldiği bilinmiyor

Kemikli eti 36 liraya alıyorum. Kemiksiz et ise 60 lira. Bir kilo kemiksiz etten pişmişi 6 porsiyon döner çıkıyor. Tarifemize göre 25 liradan verdiğimiz halde öyle ciddi kârımız yok. 
Bugün bu işi hakkıyla yapanların bir porsiyon döneri 25 liranın altında vermemesi lazım. Porsiyonunu 10 liraya veriyorlar ki bu kurtarmaz.

5-6 liraya ayran dahil tavuk döner veriyorlar. Eti nereden geliyorsa bunlar bilinmiyor. Tavuk dönere patates bile katanları duyuyoruz. 
Tavuk döner kesinlikle 10 liranın altında olamaz. Bütün ilgili yerlere ucuz et ve tavuk döneri ile ilgili bize gelen şikâyetleri iletiyoruz fakat, istenilen sonuçlar alınamıyor” diye konuştu.

 
Çankaya’nın konservatuvar gibi hizmet veren atölyesi
 
Göbeklitepe Operası izleyenleri büyüleyecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık personeli ve uçuş mürettebatı taburcu edildi
Koronavirüs ile ilgili son gelişmeleri aktaran Sağlık Bakanı Fahrettin ...
Eczacılara e-arşiv faturası uyarısı
Yeni yılla birlikte e-arşiv fatura sistemine geçen eczacıların konuyla ...
Hümik asitin yerli üretimi artırması hedefleniyor
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) iştiraklerinden GÜBRETAŞ ...
 
Dil kitaplarına ilgi arttı
Yarım asırdır sahaflık yapan Fırat Ergenekon, 2019 yılını değerlendirerek ...
Sürekli-sürdürülebilir eğitim önemli
Eğitim Bilişim Ağı’nın (EBA) yeni dönem lansmanında konuşan Milli Eğitim ...
Yaklaşık 2 bin 400 vaka analizi yapıldı
Sağlık Bakanlığı Sağlık Tehditleri Erken Uyarı ve Cevap Dairesi Başkanı ...
 
1 derecelik sıcaklık artışı önemli çevre sorunları yaratıyor
Karbondioksitin artmasının küresel anlamda ısınmanın işareti olduğunu ...
Emlak Katılım’ın Ankara şubesi açıldı
Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın Ankara şubesi törenle açıldı. Mart 2019’da ...
Türkiye 2050 yılında su stresi altında olabilir
2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 40’ından fazlasının su sıkıntısı ile ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
ÇİN İŞİ
R.Bülend KIRMACI
R.Bülend KIRMACI
KENTLERİMİZ İÇİN PROJELER
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
SEVİLLA HARİTASINI REDDEDEN AB NE YAPACAK?
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
YENİLENEBİLİR ENERJİ
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
BİTSİN BU KAVGA
Esra SARI
Esra SARI
KIŞ MEVSİMİ YAKLAŞIYOR AMAN DİKKAT !
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
DOĞU AKDENİZ'İN İLK KURBANLARI: BAYIR-BUCAK TÜRKMENLERİ
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
ÜLKE EKONOMİLERİNDE BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
AŞI ÇALIŞMALARINDA SON AŞAMA, VAKALAR ARTIYOR
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
GÜZEL GÜNLERE
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
UZAKTAN EĞİTİM SORUNU
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
“HUKUK”, “ DEVLET”, “ SİYASİ REJİM” İLİŞKİLERİ ÜZERİNE KİMİ GÖRÜŞLER
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
İNSAN DİN İLİŞKİSİ V
Hüseyin ALPASLAN
Hüseyin ALPASLAN
RUSYA İLE TÜRK CUMHURİYETLERİ’NİN ENERJİ ALANINDAKİ İLİŞKİLERİ
Hatice KARATAŞ
Hatice KARATAŞ
ENDİŞE VAR DİKKAT YOK
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
EYLÜL
Büşra ÇİNKAYA
Büşra ÇİNKAYA
NOSTALJİYE YOLCULUK
Ceyhun Özgür
Ceyhun Özgür
ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞINDA KESİNTİ OLUR MU?
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
VEJETARYEN BESLENMESİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
NE KUTLADIĞIMIZI BİLİYOR MUYUZ?
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HATIR İÇİN YOLCU ALIMINDA ARAÇ İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva