ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Kır düğünü işletmelerinde yoğunluk
Kır düğünü işletmelerinde yoğunluk
Kan bağışçılarına özel araçla ulaşım
Kan bağışçılarına özel araçla ulaşım
Sokakları 'sanatıyla' renklendiriyor
Sokakları 'sanatıyla' renklendiriyor
Kuş cenneti yavru flamingolarla şenlendi
Kuş cenneti yavru flamingolarla şenlendi
Dünyada 13 milyon tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
Dünyada 13 milyon tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
HABERLER>ÖZEL HABER
6 Nisan 2020 Pazartesi - 07:24

Ekmek yerine yufka tercih edilebilir

Koronavirüs salgını sebebiyle yufka ve kadayıf üretimi yapan küçük esnafların sıkıntılı bir süreçten geçtiğini söyleyen Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Polat, vatandaşlara ekmek yerine yufka yemelerini tavsiye etti.

Ekmek yerine yufka tercih edilebilir

BÜŞRA ÇİNKAYA

Tüm dünyayı tehdit eden koronavirüs salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek için Bakanlıklar tarafından birçok önlem alınmaya başlandı. İçişleri Bakanlığınca geçtiğimiz günlerde “koronavirüs tedbirleri” kapsamında yayınlanan genelgede hastalığın bulaşma riskini artıracağı gerekçesiyle umuma açık ve vatandaşların çok yakın mesafede bulunduğu birçok işyerinin faaliyetleri durduruldu. Lokantaların kapatılmasının yufka- kadayıf üretimi yapan küçük esnafı etkilediğini dile getiren Ankara Yufkacılar ve Kadayıfçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Polat, küçük esnafın zor bir süreçten geçtiğini söyledi. 

Yufka- kadayıf üretimi yapan küçük esnaf zor bir süreçten geçiyor 

Polat, Türkiye’nin koronavirüs salgını nedeniyle küçük esnafın zor günlerden geçtiğini ifade ederek,  şöyle konuştu: “Yufka ve kadayıf üretimi yapan küçük esnaflar bu süreçten oldukça etkilendi. Açıkçası bizim sektörümüzü virüs etkiledi. Hatta hırpaladı, diyebiliriz. Yufka ve kadayıf sektörü zayıfladı.”

İçişleri Bakanlığının ‘koronavirüs tedbirleri’ kapsamında aldığı, “Lokanta, restoran, pastane” gibi yemek yenilen yerleri kapsayan işyerlerinde sadece paket servis yapılabileceğine yönelik kararını da hatırlatan Polat, yufka ve kadayıf üretimi yapan küçük esnafın bu tarz işletmelere ürettikleri ürünleri verdiklerini söyleyerek, küçük esnafın bu durumdan oldukça etkilendiğini dile getirdi. 

Kadayıfa talep azaldı 

Polat, işletme ve lokantaların kapatılma durumunun özellikle kadayıf üretimi yapan küçük esnafı etkilediğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Kadayıf üretimi yapan küçük esnaf lokantalara kadayıf veriyordu.  Şu süreçte lokantalara kadayıf verme işi de bitti. Esnafın, kadayıf müşterisi şu süreçte oldukça azaldı. Yufka üretimi yapan esnaf şu anda çalışıyor. Çünkü vatandaş evinde olduğu süre içinde yufka tüketiyor ama kadayıfa talep azaldı.”

Yufka üretimi yapan küçük esnafın bu süreçten fazla etkilenmediğini ancak kadayıf üretimi yapan esnafın oldukça etkilendiğinin altını çizen Polat,  “Açıkçası semtlere göre iş yoğunluğu azalıp ya da çoğaldı. Herkes tarafından tanınan esnaflar şu dönemde işleri yolunda. Mahallelerdeki yufkacı esnafının kapatılma ihtimali şu süreçte söz konusu olamaz ama yasaklanırsa dükkânları kapatırız.’’ dedi. 

Ekmek yerine yufka tüketilebilir 

Koronavirüs salgını sebebiyle pek çok vatandaşın kendini evlerinde izole ettiğini anımsatan Polat, vatandaşların bu süreçte kilo almaması için yufka yemelerini tavsiye ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu süreçte ekmek yerine yufka tüketilebilir çünkü en sağlıklı karbonhidrat yufka. Yufkanın hamurunun içerisinde un, su ve tuz var ama maya yok. Ekmek hamurunun içerisinde maya var. Bu yüzden en sağlıklı tercih yufka olabilir. Vatandaşlar, yufkayı birçok şekilde değerlendirilebilir. Örneğin börek yapılabilir ama böreğin içerisine koyulacak olan harcına dikkat edilmesi gerekiyor. Düşük kalorili peynirler tercih edilebilir.”

Evde tatlı yapılabilir 

Evde tatlı yapmanın biraz zahmetli bir iş olduğundan da söz eden Polat, tatlı yapmak isteyen vatandaşlara ise şu önerilerde bulundu: “Birkaç deneme yapılarak evde tatlı yapılabilir. Evde kadayıf tatlısı yapmak isteyen vatandaşın öncelikle şerbeti iyi ayarlaması lazım… Şunu da belirtmek gerekiyor. Tatlı yenilebilir ancak tatlının dozunu kaçırmamak gerekiyor.  Tükettiğiniz tatlının gramı çok önemli. Günde 100 gram tüketmek tatlı için ideal. Tabi şeker hastası değilseniz.”

Pazardan yufka almayın uyarısı 

Koronavirüs salgını sebebiyle açıkta satılan yufkayı vatandaşların almaması gerektiği uyarısında bulunan Polat, “Ben yıllardır pazarda yufka açıkta satılmasın, diyorum. Çünkü açıkta satılan yufkalar hijyen sağlığı açısından çok sağlıklı bir durum değil. Şu süreçte daha dikkatli ve temkinli davranmalıyız. Pazar şartları zor ama belli standartları yerine getirmesi lazım.” diyerek dikkat çekti. 

Gıda sektöründe çalışan insanların sadece şu dönemde değil sürekli hijyen koşullarına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Polat;  pizza, yufka, kadayıf ve hamburger gibi gıda üretimi yapılan işetmelerde özellikle kişisel temizliğe her zamankinden daha dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sözlerini tamamladı. 

 
Büyükşehir’den pazarcı esnafına maske dağıtımı
 
Antiseptik el hijyeni stantları dağıtıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Simitler daha hijyenik camekanlarda satılacak
Simitlerin hijyenik koşullarda satılması için çalışmalar yürüttüklerini ...
Meslekteki sıkıntıları çözmek için yönetmeliğe ihtiyaç var
Anahtarcılar, Kilitçiler ve Çilingirler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ...
Berber esnafı, kira, BAĞ-KUR ve sicil affı konusunda destek bekliyor
Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sezayi Kara, koronavirüs ...
 
Baharatlar da bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Yeni tip koronavirüsün Türkiye’de görülmesinin ardından genç, yaşlı pek ...
Esnafın Gündemi 14: Şehir içi taşımacılığa yeni düzen geliyor
Esnafın Gündemi haber serimizin bu bölümünde, Ankara Kamyoncular ve Kamyonetçiler ...
Salgın uykunuzu kaçırmasın
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Kadir Fırat, corona virüs salgıyla mücadelede ...
 
TESK’den daha kapsamlı bir çalışma istiyoruz
“Koronavirüs tedbirleri” kapsamında birçok işyerinin kapatılmasıyla esnafın ...
Hamamönü sokakları, koronavirüs sonrası boş kaldı
Koronavirüs salgının ardından alınan tedbirler kapsamında tarihi Hamamönü ...
Propolis bağışıklığa iyi geliyor
Propolisin sağlık açısından birçok faydası olduğunu belirten Meral Bor, ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
'NORMAL'LEŞİRKEN
Esra SARI
Esra SARI
MUTFAKTAKİ YANGIN KONTROLDEN ÇIKTI
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
BİLGİ TÜKETİMİ
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
SOSYALLEŞMEYE VE DIŞARIDA YEMEYE NE KADAR MERAKLIYMIŞIZ
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
SOSYAL DURUMLAR!
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
İNSANIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN VAROLUŞSAL, TEOLOJİK TEMELLERİ
Büşra ÇİNKAYA
Büşra ÇİNKAYA
ELEKTRONİK İMZA HAKKINDA NE BİLİYORUZ?
Hüseyin ALPASLAN
Hüseyin ALPASLAN
BATILILAŞMANIN TÜRKİYE EKONOMİSİNE TARİHSEL YANSIMALARI
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
KREDİ ÇÖZÜM MÜ?
R.Bülend KIRMACI
R.Bülend KIRMACI
İNSANİ GELİŞMİŞLİK VE TÜRKİYE
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
OYUN ŞİMDİ BAŞLIYOR
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
LİBYA VE DOĞU AKDENİZ’DE SON DURUM
Hatice KARATAŞ
Hatice KARATAŞ
YÜZYILLARDIR DEĞİŞMEYEN SORUN
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
ZAMANIN İÇİNDEN GEÇERKEN
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
SÜREKLİ HAKSIZLIĞA UĞRAMAKTAN YORGUN DÜŞMEK
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
Nesrin Yarım ÖZOĞLU
AVM’SİZ YAŞAYAMAYANLAR
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
SURİYE'DEKİ CİHATÇILAR İLE ESAD MİLİSLERİNİN LİBYA'YA KONUŞLANDIRILMASI
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
SAVUNULANI TEMSİL ÇOK ÖNEMLİ
Ceyhun Özgür
Ceyhun Özgür
ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞINDA KESİNTİ OLUR MU?
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
VEJETARYEN BESLENMESİ
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
NE KUTLADIĞIMIZI BİLİYOR MUYUZ?
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HATIR İÇİN YOLCU ALIMINDA ARAÇ İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva