ANA SAYFA GÜNDEM EKONOMİ ŞİRKETLER ÖZEL HABER ANKARA RÖPORTAJ SAĞLIK VİDEOLAR
Fransız askerleri PG/PKK'lı teröristlere topçu atışı eğitimi veriyor
Fransız askerleri PG/PKK'lı teröristlere topçu atışı eğitimi veriyor
Kapadokya 2020'ye doludizgin giriyor
Kapadokya 2020'ye doludizgin giriyor
Hamsi Batı Karadeniz'den çekiliyor
Hamsi Batı Karadeniz'den çekiliyor
Amasya'nın bereketli toprakları suyla buluşuyor
Amasya'nın bereketli toprakları suyla buluşuyor
Kara akbaba Munzur Vadisi'nde ilk kez görüldü
Kara akbaba Munzur Vadisi'nde ilk kez görüldü
HABERLER>ÖZEL HABER
14 Haziran 2019 Cuma - 07:39

Dut tezgahlardaki yerini aldı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle çocukların severek tükettiği dutlar da tezgahlarda yerini almaya başladı. C vitamini, K vitamini, potasyum, fosfor ve kalsiyum açısından zengin olan dutun tüketilmesini uzmanlar da öneriyor.

Dut tezgahlardaki yerini aldı

OĞUZHAN SARI
 

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle çocukların severek tükettiği dutlar da tezgahlarda yerini almaya başladı. Sadece mevsiminde değil kurutulupta tüketilebilen dut sağlığımız açısından birçok faydası var. Dutlar, dünya çapında ılıman iklimlerde yetişen Morus Alba adındaki bir ağaçta yetişen tatlı bir meyvedir. Dut ağaçlarının boyu 4-5 metreye kadar uzar. İpekböceklerinin en sevdiği yiyecektir. Yaprakları, kışın dökülür ve bir sonraki mevsimde tekrar yapraklanır. Çin’de ortaya çıkmış ve oradan da tüm dünyaya yayılmış olduğu düşünülen dut, eşsiz lezzeti ve içerdiği bileşimleri ile oldukça besleyicidir. Mavi, siyah ve yeşil olmak üzere üç ana gruba ayrılan dutların yapısı böğürtleninkine çok benzer ve taze ya da kuru olarak da tüketilirler. Dutlar vücudumuz için önemli olan demir, riboflavin, C vitamini, K vitamini, potasyum, fosfor ve kalsiyum içerir. Ayrıca önemli miktarda diyet lifi, filokütin, zeaksantin, resveratrol, antosiyanin, lutein ve çeşitli polifenolik bileşikler dahil olmak üzere dutta zengin organik bileşikler bulunur.
 

Sindirime yardımcı
Meyve ve sebzelerin çoğunluğu gibi, dutlar da günlük gereksinimlerinizin yaklaşık % 10’unu tek başına karşılayan diyet lifi içerir. Diyet lifi, sindirim sistemi boyunca yiyeceklerin hareketini hızlandırır, aynı zamanda kabızlık, şişkinlik ve kramp oluşumlarını da azaltır. Ayrıca lif, diyete düzenli olarak eklendiğinde kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur ve kalp sağlığını korur.
 

Kolesterolü düşürür
Dut yemek, vücudunuzdaki kötü kolesterol seviyelerini düşürmek için iyi bir yoldur ve bu da kardiyovasküler problemleri önlemeye yardımcı olur.
 

Kan şekeri seviyelerini kontrol eder
Dut vücudun kan şekeri seviyelerinin sağlıklı seviyede tutulmasına yardımcıdır. Özellikle beyaz dutlarda bulunan belirli kimyasallar, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaca benzerdir. 
Bu bileşikler, bağırsaktaki şekerleri yavaşça parçalayarak ve yavaşça kanın içine emilmesine izin vererek vücudun şeker seviyesini optimum bir aralıkta tutmaya yardımcı olur.
 

Gribi ve soğuk algınlığını önler
Dut bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bir besindir ve bakteri öldürücü olarak kabul edilir. Sahip olduğu C vitamini ve flavonoidler soğuk algınlığı ve gribin etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
 

Kanser riskini azaltır
Kansere karşı korunmak istiyorsanız, o zaman aramanız gereken şey duttur. Dutlar antioksidanlar ve bitki besinleri açısından zengindir. Bu, tümör hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını durdurur ve sizi kansere karşı korur. Dutlar, kanser hücrelerine karşı koymada yardımcı olan antosiyaninlerle doludur. Ayrıca anti kanser özelliklerine sahip resveratrol içerirler. Resveratrol kanseri inhibe ederek kolon kanseri, cilt kanseri, prostat kanseri ve tiroid ile mücadelede yardımcı olur.
 

Görme yeteneğini geliştirir
Dutlarda bulunan karotenoidlerden biri olan zeaksantin, retinal makula lutea dahil olmak üzere belirli oküler hücrelerde oksidatif stresi azaltmada doğrudan etkilidir.
Ayrıca, zeaksantin bir antioksidan olarak, görme kaybı ve kataraktlara neden olabilen serbest radikallere karşı gözleri korur.
 

Antienflamatuvar
Araştırmalar, dut yapraklarının anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu ve vücudun kronik hastalıklara karşı enflamatuar yanıtını kestiğini göstermektedir. Ayrıca, dut yaprağı çayının enflamatuar ağrıyı azaltmak için kullanılabileceği açıklanmıştır.
 

Bağışıklığı artırır
C vitamini, herhangi bir hastalığa veya yabancı mikroplara karşı güçlü bir savunma silahıdır. Bir porsiyon dut, gün boyunca C vitamini gereksiniminin neredeyse tamamını karşılar. Sabahları birkaç dut yiyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
 

Anemi tedavisi
Dut, demir bakımından zengin olduğu için anemiyi tedavi etmek için iyi bir seçenektir. Dutlar ayrıca, yorgunluk ve baş dönmesi gibi anemi belirtilerini de tedavi ederler.
 

Daha iyi bir kalp sağlığı
Dutların lif, antioksidan ve flavonoid içeriği kalp sağlığı için faydalıdır. Sağlıklı kan akışını sağlamaya yardımcı olurlar, böylece kalp krizlerini ve felçleri önlerler. Dutlar, kalp için sağlıklı kabul edilen polifenoller açısından da oldukça zengindir.
 

Kemik dokusu oluşturur
Dutlar, güçlü kemik dokularını korumak ve inşa etmek için en iyi besin maddesi kombinasyonu olan K vitamini, kalsiyum ve demir içerir. Bu besinler kemiklerin kemik yıkımı belirtilerini tersine çevirmeye ve osteoporoz, artrit gibi kemik bozukluklarını önlemeye yardımcı olur.
 

Cilt sağlığına faydaları
Dutun içeriğindeki antioksidanlar cilt sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Cildin gençleşmesini ve nemlenmesini sağlarlar. Ayrıca dut yaprakları cilt hastalıklarının tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
 

Böbrek hastaları dikkat etmeli!
Dutun farklı nedenlerden kaynaklanan bazı yan etkileri ve zararları da vardır. Bunun nedeni kişilerin bünyeleri olabilmekle birlikte bazı hastalıklarla mücadele eden insanlar için de farklı sonuçlara neden olabiliyor. İşte dutun zararları:
 

Karbonhidrat Emilimi
Dutun özelliği karbonhidrat emilimini engellemektedir.
 

Düşük Kan Şekeri Sorunu
Dutun kan şekerini düşürdüğü düşünülmektedir ve bu hipoglisemiye yol açabilir. Bu durum açlık, baş ağrısı, bulanık görme, aşırı terleme, baş dönmesi, konfüzyon ve titreme gibi sorunlara neden olabilir. Bu yüzden dut tüketimine itina gösterilmelidir. Amerikan Diyabet Derneği (ADA) 20 insan üzerinde bir laboratuvar çalışması yaptı. 20 kişiden onu II derece diyabet hastası diğer 10 kişi ise sağlıklı insanlardan oluştu. Araştırma sonucunda dutun bütün hastalarda glikoz düzeyini düşürdüğü gözlemlendi.Bu araştırma sonucuna göre bazı sağlık uzmanları dutun kan şekerini düşürdüğünü savunmaktadır.
 

Dutun Böbreklere Etkileri
Dut potasyum açısından etkili bir kaynaktır. Bu yüzden böbrek hastalarında ve safra kesesi sorunları yaşayan kişilerde komplikasyonlara neden olabilmektedir. Potasyum sağlık açısından hayati önem taşır ama böbrek hastaları ve safra kesesi hastalığından dolayı tedavi gören kişilerde sorunu iyice arttırır. Böbrek taşı sorunu olan kişilerin dut ve dutla alakalı besinlerden uzak durmaları önerilir.

Etiketler:
 
İlişkilerin dijital problemi: “Onu neden like/stalkladın!”
 
Keçiören’de pazarlar eski düzenine kavuştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çarşılar eski günleri özlüyor
Yeni açılan AVM’lerin çarşıların cazibesini kaybettirdiğini belirten esnaf, ...
Gazetecilik kamuoyundan yana olmayı gerektirir
“Devlet, Siyaset ve Medya” atölyesinde konuşan gazeteci Sedat Bozkurt, ...
Son dönemin popüler bitki çayı; Kombu
Dünyada oldukça popüler olan ve Türkiye’de de tüketimi gittikçe artan ...
 
Kahkahanın bulaşıcı etkisi var
Kahkaha Yogası ile ilgili Türkiye’de ilk akademik araştırmaları yapan ...
Network pazarlama ciddi ve istihdam sağlayan bir iş
Vücut sağlığı için gerekli olan doğal bakım ürünlerini ve takviye edici ...
Akıllı telefon kullanımı arttı
DrDataStats’ın “TÜİK Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması ...
 
Sevgi çiçeğinin hikayesi üzüntüye boğuyor...
Dünyada sadece Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde yetişen ve son yıllarda tükenme ...
Planlama yapamıyoruz
Ekonomiyi ve liderlerin üsluplarını Siyasal İletişim Danışmanı ve İletişim ...
3 çocuk annesi tasarımcı oldu
El emeği ile yaptığı birbirinden farklı broş, yüzük, kolye, kapı süsü, ...
 
TİCARİ HAYAT GAZETESİ
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
YAZARLAR
Esra SARI
Esra SARI
BİZ, ACABA 'YÜZEN ÖRDEK SENDROMU'NA MI YAKALANDIK?
Prof.Dr. Esat ARSLAN
Prof.Dr. Esat ARSLAN
AB(D)’NİN ''LİBYA'' ISRARI
Oğuzhan SARI
Oğuzhan SARI
ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİ AÇ KALMAMAK
Bünyamin ALTINTAŞ
Bünyamin ALTINTAŞ
SURİYELİLER İLE YAŞAMAYA ALIŞMAK
Hatice Karataş
Hatice Karataş
ENGELLER ENGEL DEĞİL
Arda ÇELİK
Arda ÇELİK
TÜRK KADINI
Ömer AĞAÇLI
Ömer AĞAÇLI
DÜNYA 'ŞİRKİSTAN'A DÖNDÜ...
Şira Yıldız ASAN
Şira Yıldız ASAN
KADIN CİNAYETLERİ VE KADINA SAYGI
Mustafa YILDIZ
Mustafa YILDIZ
DÜŞÜNCE ÜRETMEYE FIRSAT VERİLMELİ
Ayşe Aybike Yılmaz
Ayşe Aybike Yılmaz
DOĞRU BESLENME DEPRESYONU AZALTABİLİR
R Bülend KIRMACI
R Bülend KIRMACI
GIDA GÜVENLİĞİ YAŞAMSALDIR
Mert Can DUMAN
Mert Can DUMAN
BÜYÜME TARAFINA GEÇİŞ
İsmail CİNGÖZ
İsmail CİNGÖZ
DOĞU AKDENİZ ÜZERİNE YAPILAN GİZLİ HESAPLAR BOZULDU
Duran AKKAYA
Duran AKKAYA
EFSANE CUMA
Hatice TOPÇU
Hatice TOPÇU
MODERN KÖLELİK
Seda TOLMAÇ
Seda TOLMAÇ
HER GÜN MÜCADELE ETMEK GEREKİYOR
Nesrin ÖZOĞLU
Nesrin ÖZOĞLU
GURURLANDIRDIN HALUK BİLGİNER
Av. Zeynep YETİŞGİN
Av. Zeynep YETİŞGİN
HATIR İÇİN YOLCU ALIMINDA ARAÇ İŞLETENİN SORUMLULUĞU
Burcu ŞEN
Burcu ŞEN
AMAN DİKKAT!
Gülçin KARLI İPEK
Gülçin KARLI İPEK
İLKLERİN KADINI SABİHA RIFAT GÜRAYMAN
Hicret TÜRKMAN
Hicret TÜRKMAN
KOMŞULUK ÖLMESİN
Hasan AKGÜL
Hasan AKGÜL
YEREL SEÇİMLER İÇİN BİR DEĞERLENDİRME
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
Ceren Tuğçe ÖZDEMİR
ENDİŞE VERİCİ!
Gamze Nur ERGİL
Gamze Nur ERGİL
BABA’YA İTHAFEN
Dursun ERKILIÇ
Dursun ERKILIÇ
LİBAS
Fatma Sena YAMAN
Fatma Sena YAMAN
SEVİNCİ ŞÜKÜR, ÜZÜNTÜSÜ SABIR
Serkan KUMDAKÇI
Serkan KUMDAKÇI
SEYRE DEVAM
Can Berk KANAT
Can Berk KANAT
DİŞİYİ KİŞİ YAPALIM!
Esra  YAZDIÇ DEMİR
Esra YAZDIÇ DEMİR
ŞALVARIYLA KÜRSÜYE ÇIKIYOR, AKADEMİSYENLERİN YAPAMADIĞINI YAPIYOR
Şahap YILMAZ
Şahap YILMAZ
İŞ PLANI NEDEN ÖNEMLİ?
Ali Asker DEMİRHAN
Ali Asker DEMİRHAN
YENİ TORBA KANUN TASARISININ VERGİ HÜKÜMLERİ
Mehmet GÖKTÜRK
Mehmet GÖKTÜRK
GERÇEĞİ HAKARET SAYMAK!
Abdurrahman SAĞKAYA
Abdurrahman SAĞKAYA
DEVLET HİZMET SATIN ALMALI
Oktay TAŞ
Oktay TAŞ
İŞİMİZ FİYAKA!
Cihangir TÜRKMEN
Cihangir TÜRKMEN
İHTİYAÇLARIM VE REFERANDUM
İsmet ORHAN
İsmet ORHAN
ÜÇ MUAMMADA... İLKLER NELER OLUYOR?
Sedat ERİŞ
Sedat ERİŞ
HALKIN BİLİNÇALTINDAKİ SORULAR-4
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA TİCARİ HAYAT
Ana Sayfa Gündem Ekonomi Şirketler Özel Haber Ankara Röportaj Sağlık
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva