HATİCE KARATAŞ
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın ev sahipliğinde ATO Congresium Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, milletvekilleri, il ve ilçe belediye başkanları ve davetliler katıldı.
Hatay enlerin ve ilklerin şehri
Tanıtım toplantısında konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ın enlerin ve ilklerin şehri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Hatay yüz ölçümü olarak 5.403 kilometrelik bir alana sahip olup 15 ilçeden ibarettir. Amanos Dağları şehri tam ortadan iki bölgeye ayırmıştır. Bir tarafta deniz bir tarafta bereketli Amik Ovası vardır. Deniz tarafında 6 ilçemiz ve bu 6 ilçemizde endüstri, demir, çelik, çimento gibi oluşumlarla birlikte turfanda meyvecilik, sebzecilik ve lojistik sektörü ön plandadır. Hatay enlerin ve ilklerin şehridir. İlk Museviler milattan önce Anadolu’da ilk geldikleri yer Antakya’dır. Milattan sonra 30.yılda Hristiyanların ilk geldikleri yer Antakya’dır. Milattan sonra 638 yılından itibaren de Antakya İslamiyet’le tanışmış. Antakya’da 3 semavi din, birçok mezhep ve etnik unsur bir arada yaşamaya başlamıştır. Anadolu’da hem Musevilerin hem Hristiyanların hem de Müslümanların ilk ibadet yeri Antakya’dır. İlk Hristiyan kelimesi Antakya’da kullanılmış.”
Şavaş, ilk gayri resmi olimpiyatların Hatay’da yapıldığını vurgulayarak, “Herkes olimpiyatlar Atina’da başladı diye bilinir ama gayri resmi olimpiyatlar on yıllarca önce Antakya’da yapılmıştır. Bununla birlikte ipek yolunun Akdenize açılan kısmı yine Antakya’dadır. İlk ışıklandırılan cadde Antakya’dadır. Rivayet odur ki, lokman hekim Hatay’daki endemik ve tıbbi ve aromatik bitkilerle ölümsüzlük iksirlerini bulmuştur. Hatay öyle bir yerdir ki Mezopotamya’nın tam böğründe olmuş ve bu bereketli hilale yıllarca ev sahipliği yaparken ilk buğdayın ehlîleştiği yer yine Hatay olmuştur. Hatay zeytinin de anavatanlarından bir tanesidir.” ifadelerini kullandı.
Barış, huzur ve kardeşliğin şehri
Hatay’ın barış, huzur ve kardeşlik içinde yaşanılan bir şehir olduğuna vurgu yapan Savaş, “Bu yaşama oradaki bütün renkler katkı sağlamış. Biz de atalarımızdan almış olduğumuz bu barış ortamını geleceğe taşımak için EXPO’muzu yapıyoruz.”dedi.
Savaş, Hatay’ın aynı zamanda önemli bir gastronomi şehri olduğunun da altını çizerek, şunları söyledi:
“13 ayrı medeniyet, 27 ayrı kültür yaşamış müthiş bir kavşak noktasında Kuzey Afrika, Orta Doğu, Anadolu hepsinin tam ortasında olan bu güzel şehir yüzyıllarca büyük bir ticaret merkezi olmuş. Her gelen bir çeşni getirmiş bu çeşniler 600’ün üzerinde bize yemek kazandırmış. Zeytinin de anavatanlarından bir tanesi Hatay’dır. Akdeniz mutfağındaki zeytinyağlı yemeklerimiz ve Orta Doğudan aldığımız mezelerimiz çok meşhurdur. Bu güzellikleri dünya ile paylaşmak istedik. 2011 yılından itibaren başlayan çalışmalarımız 2017 yılında 31 Ekimde son buldu. Bizi UNESCO kreatif şehirler ağına aldı. Biz artık dünyanın tanıdığı 36 kreatif şehirden bir tanesiyiz.”
“Türkiye’deki endemik bitkilerin 400 kadarı Hatay’da bulunmaktadır”
Hatay’ın önemli bir bitki örtüsüne sahip olduğunu söyleyen Savaş, Hatay bitki örtüsünün Türkiye’nin bitki örtüsünün dörtte birine sahip olduğunu belirtti. Savaş, Türkiye’de de 12 bin çeşit bitki örtüsü olduğunu söyleyerek Türkiye’deki endemik bitkilerin 400 kadarı da Hatay’da bulunmaktadır. Hatay’ın kendine has endemik bitkisi 51 tanedir. Dünyada 51 tane bitki sadece Hatay’da ve Amanos dağlarında bulunmaktadır.” dedi.
EXPO 21’nin Hatay’a büyük katkı sağlayacağının altını çizen Lütfü Savaş, şöyle konuştu:
“Hatay’da bir şeyler yapalım istedik. Sadece belediyecilik hizmetleri yetmez. Bununla birlikte insanların ekonomisine, psikolojisine katkı sağlayalım ve insanlarımız geleceğe umutla baksın istiyoruz. Arkadaşlarımızla yeni yollar bulmaya, yeni yollar açmaya gayret ettik. Bütün bu insanlarımızın gelecekle ilgili kaygılarını gidermek, kendi coğrafyasında kendi mallarının başında kalabilmesini sağlayabilmek için bir buçuk yıl fırsat araştırması yaptık. Biz insanlarımızın ürettiği ürünlerin katma değerini nasıl arttırırız ve insanlarımızın cebine nasıl katkı sağlarız diye düşündük. Şu anda bunun çalışmasını yapıyoruz. 5425 aileye ulaştık bu sene sonunda 10 bin aileyi hedefliyoruz. Kırsaldaki insanlarımızın göçmesini engellemek ve gelecek adına umutlarının sağlamak ve insanlarımızın refah seviyesini arttırmak istiyoruz. Tam bu yüzden EXPO’yu yapıyoruz.”
“Hatay marka şehir olacak”
Savaş, EXPO 21’in Hatay’ın ekonomisine, tarımına, ticaretine, endüstrisine ve turizmine büyük katkı sağlayacağına vurgu yaparak, şöyle devam etti:
“EXPO belediyemize hiçbir şey kazandırmayacak ama Hatay’daki insanlarımıza ve ülkemize çok şey kazandıracak. Gelen şehirler kendi yemeklerini, kültürlerini, tarım ürünlerini, bitkilerini tanıtacaklar Hatay marka şehir olacak. Bütün bunlarla birlikte sadece 6 ay değil uzun yıllar boyunca Hatay bu iki tane önemli organizasyon alanında fuarlarla, festivallerle, eğlence ile ticaretle kültürel faaliyetlerle 7’den 70’e her yaşta insanımıza hizmet vermeye devam edecektir.”
Savaş, son Kızılcagünün müjdesinin verildiği Ankara’da tüm Ankaralıları EXPO 21’e davet ederek “Hatay Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün son hediyesi ve son mirasıdır. Ben Ankara’ya gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetine sahip çıkın demeye geldim.” ifadelerini kullandı.