ESRA SARI
Asıl mesleği endüstri mühendisi olan Kübra Denlikol, çocuğu için 2 buçuk yıl önce evinde başladığı çikolata yapımını geliştirerek, doğal ve katkısız farklı çeşitte çikolata üreterek, çikolata severlere hitap ediyor. İnstagram üzerinden “Manolya Çikolata” etiketini girdiğinizde sizi çilekli, ballı, portakal, limon, bitter, karamel gibi birçok farklı çeşitte çikolata üretimleriyle karşılıyor. Ürettiği doğal- katkısız çikolatalarla dikkatleri üzerine çeken 1 erkek çocuğu annesi olan Denlikol, evde başlayan çikolata üretiminin hikâyesini Ticari Hayat Gazetesi okurları için anlattı.
Çocuğu için katkısız çikolata üretimine başladı
Denlikol, üniversiteden mezun olduktan sonra bir süre kendi alanıyla ilgili çalıştığını, sonrasında ise hobi olarak yöneldiği çikolata üretiminin kendi mesleğine dönüştürdüğünü dile getirdi.
Anne olduktan sonra tükettiği hazır gıda ürünlerinin çocuğunun vücudunda alerji yaptığını söyleyen Denlikol, evde çikolata üretme fikrinin ortaya çıkma fikrini şu sözlerle anlattı: “Anne olduktan sonra hazır paketli ürünleri ve özellikle çikolata yedikten sonra çocuğum vücudunda kabarmalar medyana geldiğini gördüm ve yediğim çikolatalar çocuğumda alerji yapıyordu. Çocuğumun katkı malzemelerine alerjisi çıktı. O yüzden tükettiğim her ürünün içeriğini inceleyerek en doğal ve katkısız çikolata tüketmeye çalıştım ama her seferinde çikolata yediğimde çocuğumun alerjisi arttı. Çikolata tüketmeyi çok seviyordum. O yüzden ‘Daha sağlıklı çikolata nasıl yapabilirim?’ diye düşündüm. Her çocuk gibi oğlum da çikolatayı çok seviyordu. Çocuğuma sağlıklı çikolata yedirmek için evde yapmaya karar verdim. Bu konuyu sürekli araştırdım ve ben de doğal ve katkısız çikolata yapmayı evde denedim. Deneme – yanılma yöntemiyle çikolata yapmaya başladım. Halen hazır çikolata yediği anda çocuğumun alerjisi ortaya çıkıyor. Ama benim ürettiğim çikolatalardan istediği kadar tüketsin vücudunda kabarıklar ortaya çıkmıyor ve en önemlisi çikolata alerji yapmıyor.”
Hobisi mesleğe dönüştü
Önceleri sadece çocuğu için çikolata yaptığını belirten Denlikol, hobisinin işe dönüştüğünü dile getirerek, “Katkısız çikolata hazırlamayı öğrendim ve bu alanda eğitimler aldım. Hobimi işe dönüştürmek istedim.” dedi.
Portakal, çilek, karamel…
Denlikol, her geçen gün yaptığı çikolata miktarı ve çeşidinin arttığını, artık evde yaptığı üretimle çevresinden ilgi geldiğini ifade ederek, “Portakal, çilek, limon, karamel, bitter ve ballı gibi birçok ürün çeşitlerini geliştirdim. Örneğin meyveli çikolatalar yapıyorum. Bunun yanı sıra çikolatalı kurabiye, çikolata- fındık kreması gibi çikolataya dair birçok ürünü de yapmaya çalışıyorum. Kendimi sürekli bu konuda geliştirmeye çalışıyorum.” diye konuştu.
Çikolatanın şekeri dışında ekstra bir şeker yok
Evde üretim yaptığına işaret eden Denlikol, bu konuya ilişkin şunları söyledi: “Sağlıklı ürünler üretiyorum. Ürettiğim ürünlerin içerisinde şeker var ama çikolatanın şekeri ya da kullandığım meyvenin şekeri bulunuyor. Onun dışında ekstra bir şeker ilave etmiyorum. Glikoz şurubu kullanmıyorum. Olabildiğince çikolatayı sağlıklı hale getiriyorum. Kendim ürettiğim için çikolatalarıma güveniyorum. Açıkçası ürettiğim ürünlere güveniyorum o yüzden de insanlara gönül rahatlığıyla ürettiğim ürünleri sunuyorum.”
Denlikol, katkısız bir çikolatanın içeriğinde sadece kakao, kakao yağı, şeker ve lesitin bulunmasının gerektiğine işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Hazır paketli çikolataların içerisinde glikoz, trans- palm yağ ve koruyucular olabiliyor. Biliyorsunuz bu ürünler sağlığa zararlı olan maddeler. Yaptığım çikolatanın içerisinde glikoz eklersem eğer katkı maddesi olan bir çikolata üretmiş olurum. Ama dediğim gibi benim ürettiğim çikolatalar tamamen doğal ve katkısız. Çikolata seven herkese doğal – katkısız ürünler ulaştırmaya çalışıyorum. O yüzden tüketicinin yediği çikolataların paket içeriğini okumasını tavsiye ediyorum.”
Çikolatanın en sağlıklı halini üretiyorum
Denlikol, şeker ve süt gibi ürünlere alerjisi olan ve çölyak hastalığının ülke genelinde çok yaygın olduğunu belirterek, “Benim gibi sorun yaşayan birçok insan var. Örneğin çölyak hastası bir öğrencim var. Üstelik hem çölyak hastası hem de şekere de alerjisi var. Çölyak hastası olduğu için her ürünü tüketemiyor. Benden ders aldıktan sonra kendisine uygun şekersiz çikolata tarifleri yapmayı öğrendi. Öğrencime ballı çikolata yapmayı öğrettim. Şunu da belirtmek istiyorum benim ürettiğim çikolatalar glütensiz. Aslında çikolatanın en sağlıklı halini üretiyorum, diyebilirim.” ifadelerini kullandı.
Pandemi döneminde üretime devam ettim
Yeni tip koronavirüs (Kovid- 19) salgınında evde üretime devam ettiğini belirten Denlikol, salgın sürecinde sadece üretime odaklanmanın kendisine çok iyi geldiğini de kaydetti.
Anne olduktan sonra daha bilinçli bir tüketici olduğunu da dile getiren Denlikol, son olarak şunları kaydetti: “Paketli yani hazır gıda ürünlerden olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum. Tabii ki bir yere kadar paketli ürün tercih etmiyoruz. Mecbur olduğumuzda almak durumda kalıyoruz ama çocuğuma evde kendim yaptığım çikolataları tüketmesini sağlıyorum. Olabildiğince çocuğumu hazır gıdalardan uzak tutmaya çalışıyorum. Bilinçli bir ebeveyn bunu yapar diye düşünüyorum. Çocukları katkı malzemeleri olan ürünlerden ne kadar uzak tutabilirsek o kadar iyi diye düşünüyorum. ”