SEDA TOLMAÇ
Gazi Mesleki Eğitim Merkezi öğrenci ve öğretmenleri, Erasmus+ kapsamında hazırladıkları “Güzellik ve Saç Bakım Hizmetlerinde Avrupa Tasarımlarının Keşfi” adlı proje çerçevesinde, 3-23 Mart ve 24 Mart 5 Nisan 2019 tarihleri arasında İspanya ve Macaristan’a gitti.
Proje kapsamında, güzellik ve saç bakımı hizmetleri alanında staj imkanı bulan ve farklı ülkelerde mesleki konularda tecrübe kazanan öğrenciler, yaptıkları gözlem ve elde ettikleri tecrübelerle Türkiye’ye geri döndü.
Biz de Ticari Hayat Gazetesi olarak, son dönemde yeniden önem kazanmaya başlayan mesleki eğitimde, çıraklık eğitimi alan öğrencilere ve bu alanda eğitim veren öğretmenlere yönelik hazırlanarak tamamlanan proje hakkında projenin yürütücülerinden bilgiler aldık.
“Güzellik ve Saç Bakım Hizmetlerinde Avrupa tasarımlarının keşfi” adlı projenin yürütülmesinde görev alan, Gazi Mesleki Eğitim Merkezinde görevli Rıza Sarıkuş, proje kapsamında toplam 15 öğrenci ve 7 öğretmenin 3 haftalık süreyle İspanya ve Macaristan’a gittiğini söyledi.
Projenin amacı, çıraklık eğitimi alan öğrencilerin yeni fikirler edinmesine katkı sağlamaktı
Sarıkuş, gerçekleştirilen projenin amacının Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim alan öğrencilere mesleki tecrübe kazandırmak ve öğrencilerin yeni fikirler edinmesine katkı sağlamak olduğunu belirtti.
“Eğitim merkezimizde yiyecek-içecek hizmetleri, fotoğrafçılık, matbaa, elektronik, giyim, cilt bakımı, makyaj, kuyumculuk gibi çok fazla bölümümüz var” diyen Sarıkuş, “Projemizi ise, kuaförlük ve saç bakım alanında eğitim alan öğrencilerimize yönelik gerçekleştirdik. Buradaki amacımız, öğrencilerimizin yurt dışı tecrübesi kazanmalarını ve bu alanda diğer ülkelerde nasıl çalışmaların yapıldığını, yerinde gözlemlemelerini sağlamaktı” dedi.
Projeye katılan öğrencilerimiz olumlu dönüşler aldı
Sarıkuş, projenin tamamlanmasının ardından İspanya ve Macaristan’a giden öğrencilerden projenin amacına ulaştığına dair olumlu dönüşler aldığını söyledi.
“Bu proje içerisinde yer alan öğrencilerimiz, yurt dışına gitme konusunda ilk başta çekingenlik yaşadı” diyen Sarıkuş, “Ancak, yurt dışına gidip döndüklerinde, oldukça büyük deneyim kazandıklarını söylediler. Hatta öğrencilerimiz, kendilerine el becerisi konusunda yetenekli olduklarına dair geri dönüşler yapıldığını da dile getirdi. Biz de bu duruma hem şaşırdık hem de öğrencilerimizin böyle olumlu bir dönüş almalarına sevindik” şeklinde konuştu.
Çıraklık eğitiminin önemi yeni yeni anlaşılmaya başlandı
Sarıkuş, çıraklık eğitiminin önemli olduğuna da dikkati çekerek, “Çıraklık eğitiminin önemi yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Çünkü günümüzde herkes mühendis, doktor, öğretmen olacak diye bir şey yok. Bizlerin ayakkabı ustalarına, kuaförlere oldukça fazla ihtiyacımız var. Ayakkabımızı tamir eden, saçımızı kesen ustalar yetiştirmek için de çıraklık eğitimine önem vermek durumdayız” dedi.
Çıraklık eğitimi alan çocuklarımız oldukça yetenekli
Sarıkuş, çıraklık eğitimi alan öğrencilerin oldukça yetenekli olduğunu da vurgulayarak şunları söyledi: “Çocuklarımız yetenekli. Bu yeteneklerin ortaya çıkması için de onları destelemek gerekiyor. Gerçekleştirdiğimiz bu tür projeler de onları desteklemek adına oldukça önemli. Bundan sonra da çocuklarımızdaki yeteneği ortaya çıkarmak ve onların yeni bakış açıları kazanmalarına katkı sağlamak için bu tür projeler yapmak istiyoruz.”
Proje öğrencilere yeni bakış açısı kazandırdı
Erasmus+ kapsamında hazırlanan “Güzellik ve saç bakım hizmetlerinde Avrupa tasarımlarının keşfi” adlı projenin koordinatörü Nail Velioğlu da, gerçekleştirdikleri çalışmanın öğrencilere deneyim kazandırdığını ifade etti.
“Çocuklarımız yurt dışında bulundukları süre boyunca kendi alanlarıyla ilgili hizmetlerin, o ülkelerde nasıl verildiğini gördüler” diyen Velioğlu, “Öğrencilerimiz, oradaki çalışmaları kendi mesleki eğitimleriyle karşılaştırdılar. Kendi izlenimlerini bizlerle paylaştılar ve birçok noktada bizim güzellik ve saç bakım hizmetleri alanında, teknoloji anlamında daha ileride olduğumuzu söylediler. Bu da bizi mutlu etti” diye konuştu.
Velioğlu, öğrencilerin yurt dışında bulunmalarının ise, onlara büyük avantaj sağladığını belirterek, “Diğer ülkelerde bu işlerin nasıl yapıldığına dair gözlem yapmış oldular. Yeni bir ülke görerek farklı bakış açısı kazandılar. Tecrübe edindiler” diye konuştu.