BURCU ŞEN
PVC sistemleri, ses ve ısı yalıtımında sağladığı avantajlar nedeniyle uzun yıllardır talep gören bir alan. Bununla birlikte son yıllarda özellikle ısı ve ses yalıtımının sağlanması için cam balkon sistemleri de oldukça talep ediliyor. Özellikle kafe ve restoranlarda, kış bahçesi bulunan evlerde ısıyı ve sesi geçirmeyen ısı camlı, katlanır veya sürme cam balkon çeşitleri tercih sıkça ediliyor.
Cam balkon, PVC ve tente sistemlerine olan talebin karşılanması için de çeşitli firmalar, bu alanda hizmet veriyor. Mitra Home Concept adlı firma da, PVC kapı ve pencere sistemleri, cam balkon ve tente sistemleri alanında faaliyet göstererek, bu alandaki talepleri karşılıyor.
PVC ve cam balkon sisteminin ısı ve ses yalıtımı açısından avantaj sağladığını ve tercih edildiğini dile getiren Mitra Home Concept’in yöneticilerinden Burcu Yalçın, 1994 yılından beri faaliyet gösteren, 25 yıllık bir aile şirketi olduklarını söyledi.
“İlk faaliyetimize de 1994 yılında PVC kapı ve pencere sistemi işiyle başladık. 2000’lı yıllarda da cam balkon sistemlerinin gelişmesiyle, cam balkon, ardından tente sistemleri ve alüminyum doğrama ile devam ettik” diyen Yalçın, “Şu an 8 farklı cam balkon sistemimiz var. Müşterilere farklı seçenekler sunma anlamında katlanır, sürme, ısı camlı cam balkon sistemlerinin üreticisiyiz. Aynı zamanda başka bir firmanın da üretici bayisiyiz. Perakende müşterilerimizin yanı sıra bayilik ağımız var. Şehir dışında yaklaşık 20’ye yakın bayiimiz var” diye konuştu.
Isı yalıtımlı cam balkon sistemlerine talep var
PVC kapı ve pencere sisteminin uzun yıllardır tercih edildiğini dile getiren Yalçın, son yıllarda ise cam balkon sistemlerine talep olduğunu söyledi.
“Şu an yoğun olarak ısı camlı sistem tercih ediliyor” diyen Yalçın, “Isı camlı sistem tek camlı sisteme göre, yaklaşık yüzde 40 ısı artırıcı etki sağladığı için daha çok tercih ediliyor” dedi.
Tente sistemi de tercih edilenler arasında
Kullanım alanını bahçelerin oluşturduğu tente sistemlerinin de son yıllarda ilgi gördüğünü ve cam balkon sistemi ile tente sisteminin bir arada kullanılabildiğini belirten Yalçın, “Bahçelerde, verandalarda, kış bahçesi dediğimiz yerlerde üzerine tente yapıp etrafına cam balkon sistemi uygulaması yapabiliyoruz. Bu sürme, kaplama cam balkon uygulaması oluyor. Bir de son yıllarda çıkan giyotin dediğimiz bir cam balkon sistem var. Elektrikli bir sistem. Yukardan aşağı doğru hareket eden bir sistem. Bu sistem de özellikle kafelerde sigara yasağının gelmesiyle birlikte tercih edilmeye başlandı” diye konuştu.
Cam balkon sisteminde işçiliğe dikkat etmek gerekir
PVC ve cam balkon sistemi yaptıracaklara tavsiyelerde de bulunan Yalçın, özellikle cam balkon sistemlerinde işçiliğe dikkat etmek gerektiğini vurguladı.
“Cam balkonlarda 8 milimetre temperli cam kullanılır” diyen Yalçın, şöyle konuştu: “Camın güvenli olması için temperli olması gerekir. Bu nedenle de biz cam sistemlerini kurarken güvenilir ve bilindik bir firmayla çalışıyoruz. Bununla birlikte cam balkon sistemlerinde kullanılacak camın tekerlerinin paslanmaz çelik olması çok önemli. Alüminyumun, saf alüminyum olması önemli. Aralarda kullanılan contanın alüminyum conta olması lazım. Bunun yanı sıra cam balkon sistemi kurulurken işçilik de çok önemli. Çünkü cam balkon sistemi, işçilik gerektiren hassas bir sistem. İşçiliğin iyi olmadığı bir cam balkon sistemi tehlike de oluşturabilir.”
Cam balkon hassas bir sistem, iyi araştırılarak yaptırılmalı
Cam balkon sisteminde kişilerin en çok şikayet ettiği veya mağduriyet yaşadığı konunun da işçilikten kaynaklı olduğunu söyleyen Yalçın, “İşçilik iyi olmadığı zaman sistemde sarkmalar olabiliyor. Bazı firmalar ithal cam kullanabiliyor. İthal camdan kaynaklı sıkıntılar yaşanabiliyor. Ayrıca, cam balkon sistemlerinde aralarda alüminyum conta yerine, şeffaf conta kullanabiliyorlar. Bu da tüketiciyi mağdur eden durumlardan biri oluyor. Çünkü şeffaf conta bir süre sonra kırılma veya sararma yapabiliyor. Bu nedenle bu işlemleri yaptıracak olanlara tavsiyem, bilinen, tavsiye edilen firmalara başvurmalı. Özellikle cam balkon hassas bir sistem olduğu için iyi araştırılmalı” dedi.
Teknolojinin gelişmesi imalat hızını ve ürün kalitesini arttırdı
Teknolojinin her geçen yıl ilerlediğini dile getiren Yalçın, teknoloji alanında yaşanan gelişim ve değişimlerin kendi sektörlerini de etkilediğini belirtti.
Yalçın, sektörün teknolojiye uyum sağlayıp ilerlediğine değinerek, özellikle makineler ve ürün kalitesinde değişimler yaşandığını söyledi.
Makinelerin gelişmesiyle yapılan işin hızlandığını belirten Yalçın, “Daha seri bir şekilde imalat yapılmaya başlandı. Ürün kalitesi arttı” ifadelerine yer verdi.
Dolar üzerindeki hareketlilik direkt bizim sektörü vuruyor
Yalçın, dolarda yaşanan hareketliliğin en başta kendi sektörlerini etkilediğini de söyleyerek, “Sektörün durumuna baktığımızda ham madde olarak ithal ürünler mevcut. Özellikle dolar üzerindeki hareketlilik direkt alüminyum üzerindeki fiyat artışını etkiliyor. Bu nedenle sektörde rekabet de çok fazla oluyor. Biz de sektördeki bu rekabet nedeniyle alüminyuma gelen zammı kısmen müşteriye yansıtıyoruz kısmen de yansıtamıyoruz. Çünkü çok fazla fiyat değişikliği oluyor” açıklamasını yaptı.